PRIČA

Tri strastvene putnice pokrenule su prvu žensku grupu za putovanja. Ispričale su nam kako funkcionira

Tea Dimić, Viktorija Jedvaj i Dajana Car ispričale su nam sve o svojem novom projektu Na tri strane svijeta

Iako nam je zadnje dvije godine dosta teško pričati o putovanjima, to ne znači da je baš sve stalo i da nikad više nećemo putovati. Pasionirani putnici, travel blogeri i svi oni koji izlaze iz trenutačne zone komfora i ne sputava ih pandemija da se negdje otisnu, krcaju nam društvene mreže fotkama iz nekih dalekih zemalja. Ne sjećam se ili se baš jako dobro sjećam koje mi je putovanje u inozemstvo bilo zadnje i s čežnjom pregledavam stare i otkrivam neke nove destinacije. Tako sam naišla na projekt Na tri strane svijeta koji je zapravo zaživio kao zatvorena grupa na Facebooku u kojoj je danas nešto više od 500 članova točnije članica. Naime, radi se o grupi koja je namijenjena samo ženama, a osnivačice Tea Dimić, Viktorija Jedvaj i Dajana Car su mi ispričale nešto više o tome.

GRUPA JE NAMIJENJENA SAMO ŽENAMA

“Radi se o grupi na društvenim mrežama, koja je namijenjena samo ženama, a teme o kojima pričamo su putovanja općenito; kako organizirati putovanje, koliko neko putovanje košta, savjeti za sigurna solo putovanja, putovanja s djecom”, govori Dajana. Također im je i u cilju promovirati male poduzetnice čije su usluge ili proizvodi na bilo koji način povezani s putovanjima, a ne izostaje niti međusobna ženska podrška. Dodaje da takve grupe nisu novitet na društvenim mrežama, ali na području Hrvatske, Srbije, BiH, Slovenije i Crna Gore, ovo je prva.

SVAKA ŽIVI NA DRUGOJ STRANI SVIJETA

sandro lendler

“Zahvaljujući društvenim mrežama, između nas tri se rodilo jedno divno prijateljstvo. Kako se međusobno maksimalno podržavamo u svojim poslovnim i putničkim, ali i privatnim projektima i idejama, odlučile smo ljubav prema putovanjima usmjeriti u jedan zajednički projekt pod nazivom Na tri strane svijeta”, otkriva Viktorija. Ime je simbolično jer opisuje upravo njih tri, a svaka trenutačno živi na jednoj strani svijeta, u drugačijim državama. “Naš putnički duh, kao i prijateljstvo koje imamo, ne može slomiti niti tisuće kilometara, koliko smo udaljene jedna od druge”, nastavlja. Često su nailazile na cure i žene koje žele putovati, ali su uvijek imale neku prepreku, pa su ovu grupu osnovale s ciljem da se međusobno podržavaju.

PRVO GIRLSONLY PUTOVANJE JE RASPRODANO

“Povezala sam se s Helenom Buljan iz Chili tours agencije kako bismo ideju o putovanjima namijenjenim samo ženama pretvorile u stvarnost. Naša prva grupa rasprodana je u rekordnom roku, a druga je otvorena za prijave – datum putovanja je od 20. do 25. siječnja 2022.” Zasad je destinacija Dubai, ali želja i plan im je proširiti ponudu i na druge, bliže i dalje destinacije. “Kao što je i grupa Na tri strane svijeta siguran prostor u kojem žene mogu pričati o svim temama vezanim za putovanja, pronaći travel frendicu, tražiti savjete, osjećati se prihvaćeno, tako su i naša #girlsonlyputovanja odgovor na pitanja s kime da putuju žene koje nemaju partnera za putovanja, koje ne žele putovati same, koje ne znaju same isplanirati vlastito putovanje, koje žele uživati i zabaviti se bez briga u društvu drugih žena sa sličnim interesima.”

TEA JE RADILA KAO STJUARDESA

sandro lendler

Tea je rođena u Zagrebu prije 34 godine gdje je i odrasla, a putovanja je zavoljela upravo zbog sporta kojim se bavila. “Radi tenisa sam obišla skoro cijelu Hrvatsku, obiteljska putovanja odvela su me u susjedne zemlje, a otkako sam postala punoljetna krenula sam istraživati ostatak svijeta. U početku sam putovala preko turističkih agencija, a kasnije sam sama počela organizirati i planirati svoja putovanja.” S 25 godina odselila je u Dubai i gotovo 4 godine radila kao stjuardesa za Emirates kompaniju. “Nakon toga sam provela 6 mjeseci na Tajvanu prije povratka u Hrvatsku gdje samradila poslove vezane uz prodaju, marketing, turizam.”

Dodaje da se iz hobija bavila fotografijom koja sada prerasta u nešto puno više od toga i svo to vrijeme pisala je blog o svojim putovanjima, kolumnu za jedan hrvatski portal o životu stjuardese i vodila profil @comeflywithme_blog na Instagramu zbog kojeg se i povezala s Dajanom, a kasnije i Viktorijom. “Trenutačno sam u fazi preseljenja u Švicarsku i rada s agencijom Chili tours na grupnim putovanjima samo za žene.”

VIKTORIJA JE IZRADILA JEDINSTVENI PUTNIČKI SPOMENAR

sandro lendler

“Rođena sam u Zagrebu, imam 29 godina, a jedan fun fact o meni je da sam rođena na petak 13. (tata i dalje tvrdi da sam samo zato cura, da bi inače bila dečko).” Nastavlja da se njezini bitniji putnički počeci vežu uz Budimpeštu, kada ju je dečko iznenadio trodnevnim putovanjem za Valentinovo. “Tada smo odlučili da ćemo svaki slobodan trenutak i ušteđevinu preusmjeriti na putovanja. Na popisu se od tada pronašao veliki broj europskih gradova, većih i manjih, kao npr. Barcelona, Milano, Venecija, Rotterdam, Varšava, Gdansk, Skopje, Istanbul.”

Priliku za putovanja koristila je i za vrijeme studiranja gdje je u sklopu Erasmus projekta posjetila Bugarsku i Poljsku odrađujući stručnu praksu. Tako je 2017. godine kada se prijavila na Erasmus+ projekt u poljskom gradu Wroclawu, odrađivala stručnu praksu i kao jedan od zadataka dobila izradu brošure za lakše snalaženje studenata po gradu. “Koristeći alate i znanja koje sam stekla na praksi krećem s osmišljavanjem i izradom putničkog spomenara My travelificent moments kojeg u konačnici stavljamo na tržište početkom 2019.godine.”

To je bila prekretnica u njezinom životu i mjesto od kuda je sve krenulo, pa će tako Wroclaw uvijek imati posebno mjesto u njezinom srcu. “Putnički spomenar je jedinstven na tržištu i jedini takve vrste u Hrvatskoj gdje na jednom mjestu možete sačuvati sve najdraže uspomene s putovanja i isplanirati putovanje kao profesionalac, bez osjećaja da ste nešto zaboravili i pritom se odlično zabaviti koristeći naše zadane izazove.”

Nedavno se vratila s tromjesečnog putovanja Turskom i Gruzijom, a kako ona i dečko preferiraju način putovanja da se zadre na svakoj destinaciji po nekoliko mjeseci i pokušaju živjeti kao lokalci, već marljivo spremaju svoje iduće putovanje.

DAJANA JE KAO CHEERLEADERSICA PROPUTOVALA DOBAR DIO EUROPE

sandro lendler

Rođena Varaždinka, ima 27 godina, a po struci je medicinska sestra. “U putovanja sam se zaljubila još kao klinka u osnovnoj školi. Trenirala sam cheerleading pa je odlazak na različita europska i svjetska prvenstva kao i različite kupove zahtijevao odlazak cijelog kluba preko granice i tako sam način proputovala dobar dio Europe.” Nakon završetka srednje škole, kreće putovati s različitim turističkim agencijama da bi 2018. godine organizirala svoje prvo samostalno putovanje, a od 2018. godine do danas organizirala je na desetke svojih, ali i putovanja svojih prijatelja.

“Kako su mi putovanja postala svojevrstan hobi u kojem maksimalno uživam, početkom 2019. godine sa svojim dečkom, pokrećem projekt pod nazivom Perspektiva Putovanja – pričamo o samostalnoj organizaciji putovanja, kako u organizaciji i na samom putovanju proći čim jeftinije, pričamo o specifičnim stvarima u zračnom prometu kao i u rezervaciji smještaja te često na projektu ugostimo neke divne putnike s još divnijim putničkim pričama. Ukratko rečeno, pričamo o putovanjima iz jedne malo drugačije perspektive. Trenutno sam u procesu rješavanja radne vize za Saudijsku Arabiju pa će idućih nekoliko godina moja putovanja biti bazirana u zemljama Arapskog poluotoka, ali i Bliskog istoka općenito.”

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba