GASTRO TEST

Testirali smo osam različitih kupovnih granola. Evo naših dojmova

Kokos, čokolada, šumsko voće – probali smo sve

Volimo doručkovati granolu i često je radimo kod kuće, ali se nekada poslužimo i onom kupovnom. Idealan je doručak koji se može jesi s jogurtom ili mlijekom, a radi se o kombinaciji zobenih pahuljica i raznih orašastih plodova kojoj je dodano suho ili kandirano voće, čokolada u listićima, kokos i slično. Nabavili smo ih u poznatim supermarketima i trgovinama zdrave hrane, a testirale su ih Veronika Švob, Latica Martinis Filković i Ema Glavina.

Aleksandar Selak

Mornflake crunchy granola s medom, grožđicama i bademima, 500 grama

Gdje: Kaufland
Cijena: 23,99 kuna
Dojam: “Sve skupa mi ima dosta tanki okus, nisam prezadovoljna. S tom količinom šećera bih barem očekivala eksploziju okusa”, bio je Emin zaključak. Na nju se nadovezala Latica: “Meni su isto preslatke, ali ja imam problema s tim što baš ne volim grožđice u toj kombinaciji tako da zbog toga ne bi bile moj prvi izbor.” Veronikin dojam bio je: “Ja jako volim grožđice i med i bademe. Meni je općenito problem kod mnogih kupovnih granola što mi imaju okus kao da je nešto u njima pokvareno, npr. orasi ili lješnjaci. Ne bih ovu kupila ponovno.”

Aleksandar Selak

dmBio granola s kokosom i bademom, 500 grama

Gdje: dm
Cijena: 29,99 kuna
Dojam: Za nju je Ema rekla: “Ja nisam fan kokosa pa mi sam okus ne odgovara, ali čak neovisno o tome ovu granolu ne bih uzela ni u drugom okusu. Vidim skoro pa samu zob, takav mi je i okus. Ne vidim nikakve orašaste plodove, nikakve sjemenke. Ja to baš ne bi nazvala granolom.” Komentar Latice bio je: “Meni ovo više djeluje kao muesli i definitivno bi morala sama nadograditi još zdjelu. Djeluje mi kao neka baza.” Veronika je zaključila: “Nisu baš slatke što nije loše. Ne osjeti se ništa osim kokosa, ne osjetim badem, a tekstura je mrvičasta.

Protein Go On granula (lješnjak, badem, čokolada), 300 grama

Gdje: Plodine
Cijena: 25,99 kuna
Dojam: “Ova mi je super, jako je hrskava, kakva bi granola trebala biti. Dovoljno mi je slatka i super mi je što ima čokolade”, kratko je prokomentirala Latica. Na nju se nadovezala Veronika: “Da, izgleda kao da ima jako malo zobenih pahuljica. Kao neke malene hrskave loptice koje su super. Osjeti se čokolada i puno lješnjaka, dosta su slatke, ali fine. Kao oni razmrvljeni keksi s čokoladom. Sviđa mi se.” Njihovo oduševljenje nije dijelila Ema: “Uopće mi nema teksturu granole nego nekog nekakvog mrvljenog keksa. Znači nema niti malo hrskavosti, odnosno tvrdoće. Ne osjetim čokoladu, a sve skupa mi je prilično slatko.”

Familia Berry granola, 500 grama

Gdje: Konzum
Cijena: 36,99 kuna
Dojam: “Ne mogu reći da nije ukusna, ali stvarno je ekstremno slatka. Umjetni okus i ne bih je birala ako već pokušavam jesti zdravo”, bio je Emin dojam. S njom se složila Latica: “Moram priznati da je dosta slatko. Problem mi je i hrskavost.” Veronika je komentirala: “Odlična mi je tekstura, hrskava, lijepo se osjeti malina i jagoda. Malina daje kiselost. Dosta je slatka, ali mi je fina.”

Breda&Pita, mix zobenih pahuljica, orašastih plodova, sjemenki i cimeta, 250 grama

Gdje: Mrkvica
Cijena: 39,90 kuna
Dojam: Za ovu je granolu Latica rekla: “Kompozicija s ovim sastojcima mi je jako fina, jedino mi je malo cimet predominantan i preuzima cijeli okus”. Istog je mišljenja bila Ema: “Ja se slažem, super mi je tekstura, izgled, sastav, sve mi se sviđa. Samo cimet kojega inače volim baš previše dominira.” Na njih se nadovezala Veronika: “Je, cimet je jako osjeća. Ima svega i super su mi isto bučine sjemenke. Ja bih ovu jela tako da bih stavila nekoliko žlica obične zobene kaše te dodala dvije žlice ove granole. Tako bih je razblažila.”

Aleksandar Selak

Sante granola s jagodama, brusnicama i malinama, 350 grama

Gdje: Spar
Cijena: 19,99 kuna
Dojam: “Na prvu mi ima okus po čaju od šumskog voća. Sviđa mi se tekstura i voće u njoj. Dobra mi je, čak manje slatka od granole Familie”, bio je Veronikin dojam. S njom se složila Ema: “I meni je manje slatka, ali i dalje mislim da ima puno šećera. Okus je definitivno kao da pijete čaj od šumskog voća. Dobra je, ali prethodne su bile hrskavije.” Latica je zaključila: “Meni je ova super. Posebno mi se sviđa moment kiselosti koja se isprepliće sa slatkoćom. To mi je dobar twist.”

Katina granola bez glutena s bademom, lješnjacima i orasima, 100 grama

Gdje: Garden
Cijena: 21,52 kune
Dojam: “Meni je osobno ovo najbolja granola. Ima dodatak kandiranog voća koje drugdje nismo vidjeli, a dominiraju cimet i med. Ja bi ju sigurno kupila ponovno”, prokomentirala je Ema. Za nju je Veronika rekla: “Ima totalno okus medenjaka što me jako privuklo. Volim i kandirano voće, a ima i kokosa u kockicama. Ja bih i ovu razblažila s nečim jer mi je okus preintenzivan. “Meni se čini jako intenzivna, jako puno okusa zbog čega bi je isto razblažila s običnim zobenim pahuljicama”, bio je dojam Latice.

Boom Box granula s čokoladom i bademima, 60 grama

Gdje: Bipa
Cijena: 5,90 kuna
Dojam: “Ima jako neodređen okus. Osjetim nešto voćno u daljini, a tekstura mi je dobra. Ništa posebno”, rekla je nakon kušanja Veronika. “Meni je tekstura dobra, i nije preslatko. Možda bih očekivala jači okus čokolade i badema. Više mi baca na neku vaniliju,” bio je Emin dojam. “Meni je isto super hrskava. S obzirom na to da volim čokoladu voljela bih da se jače osjeti”, rekla je za kraj Latica.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba