GASTRO

Pet načina za pripremu slasne domaće granole uz koju nećete pomisliti na kupovnu

FOTO: ood Photographer | Jennifer Pallian/Unsplash

Granola je u posljednjih nekoliko godina postala jedna od popularnijih opcija doručka, kako u svijetu, tako i kod nas. Riječ je o kombinaciji zobenih pahuljica, orašastih plodova, kokosovog ulja ili maslaca (ili neke druge masnoće) te meda (ili nekog drugog zaslađivača po želji), koja se radi u pećnici. Jede se uz obično ili biljno mlijeko, jogurt, ili u slučaju da vam se baš jako jede slatko, i samostalno u manjim količinama.

Gotova se granola može kombinirati uz svježe voće i preljeve po želji, a najbolje od svega je što se priprema vrlo lako i sviđa gotovo svima. Kad drugi put primijetite da preskačete doručak, toplo vam savjetujemo da priliku pružite domaćoj granoli, i to uz jedan od ovih nekoliko provjerenih YouTube recepata chefova i blogera.

Zašto je granola zdrava?

Umjesto da u dućanima kupite granolu koja u velikom broju slučajeva sadržava jako puno aditiva, kod kuće jednostavno možete pripremiti svoju varijantu koja sadrži manje šećera. Osim što za manje novaca možete dobiti veću količinu, kod samostalne pripreme možete odabrati koje sastojke će te uključiti. Granola pomaže u prevenciji anemije i probavi, podiže razinu energije u tijelu, a ako je konzumirate redovito, može biti i dobar način za zdravo mršavljenje. Svakodnevnom konzumacijom ovog zdravog doručka unosite 20% potrebnog dnevnog unosa vitamina E koji je zaslužan za elastičnost kože i smanjujete razinu kolesterola u tijelu.

Recept za granolu s orašastim plodovima

Domaća granola sa Javorovim sirupom

Recept za granolu s pekan orasima i brusnicama

Recept za granolu s indijskim oraščićima

Recept za granolu sa bademima