GASTRO TEST

Testirale smo osam kikiriki maslaca iz supermarketa i drogerija. Nismo oduševljene

Obišle smo supermarkete, drogerije i trgovine zdrave hrane kako bismo pronašli ultimativni kikiriki maslac

I ovaj smo se tjedan odlučile baciti u testiranje proizvoda iz supermarketa, drogerija i dućana zdrave prehrane, a nakon čokoladnih namaza, na red su došli i kikiriki maslaci. Riječ je o jednom od omiljenih proizvoda u našoj redakciji, koji volimo zbog njegove višestruke primjene, što kod slatkih, što kod slanih jela, u doručku, ručku i večeri.

Pri odabiru kikiriki maslaca vodimo računa o tome kakve su teksture i okusa, a za naše smo današnje testiranje, ovisno o tome što smo u trgovinama pronašli, uzeli nekoliko glatkih i nekoliko crunchy opcija. Po jedan smo maslac kupili u Konzumu, Kauflandu, Sparu, Plodinama, Lidlu, DM-u, Bio&Bio i Bipi. Posve amaterske dojmove glavne urednice Nives Bošnjak, izvršne urednice Veronike Švob i mene provjerite u nastavku. Ipak uzmite u obzir da smo velike obožavateljice istog.

Sandro Lendler

Alnatura Erdnuss Mus fein

Gdje: Bipa
Cijena: 21,90 kuna
Sastav: 100 posto kikiriki iz biološkog uzgoja

Dojam: “Ovaj ponekad i privatno kupujem. Nije mi presladak, slan je baš onoliko koliko volim i sve u svemu mi je dobar”, zaključila je Veronika, dok sam se ja s njom složila, uz napomenu da mi je tekstura puno prerijetka. “Da, i ja bih voljela da je gušći, ali okus je okej skroz, neutralan”, rekla je Nives.

Sandro Lendler

Stilla Dolce Peanut Butter Creamy

Gdje: Kaufland
Cijena: 21,99 kuna
Sastav: prženi kikiriki (95 posto), šećer, palmino ulje, sol

Dojam: “Meni ovaj maslac ima okus kao punjenje u onim štapićima s kikirikijem, ali mi je sve u svemu okej. Tekstura također zadovoljava”, komentirala je Nives. Veronika je rekla kako je navikla na neke druge maslace od kikirikija pa joj je ovaj okus previše industrijski, dok sam ja zaključila da bih mu mogla zamjeriti eventualno gorčinu. No, unatoč tome kupila bih ga ponovno.

Sandro Lendler

PrimaVita Kikiriki namaz hrskavi

Gdje: Plodine
Cijena: 19,99 kuna
Sastav: kikiriki 90 posto, šećer, potpuno hidrogenizirano biljno ulje, sol

Dojam: Što se mene tiče, ovaj mi je maslac najlošiji dosad; ne osjetim okus kikirikija, a tekstura je prilično gumenasta. “Ima jako puno šećera, presladak je”, komentirala je Nives, dok se Veronika složila i s opaskom o šećeru i time da se okus kikirikija vrlo slabo osjeti.

Sandro Lendler

K plus Peanut Butter Creamy

Gdje: Konzum
Cijena: 26,48 kuna
Sastav: prženi kikiriki 95 posto, šećer, sol

Dojam: “Ovaj je dosta rijedak, što mi osobno ne smeta, ali je previše sladak”, rekla je Veronika, dok je Nives dodala kako je njoj i presladak i pretekući, no ipak bolji od prethodno kušanog. S njima sam se složila i ja; šećera bi moglo biti manje i mogao bi biti gušći, ali sve u svemu mi nije loš.

Sandro Lendler

Erdnusscreme Crunchy

Gdje: DM
Cijena: 21,90 kuna
Sastav: kirikiki 88 posto, palmina mast, sol, šećerna trska iz biološkog uzgoja

Dojam: “Tekstura mi je odlična, podsjeća na neki mousse. No, okusom mi toliko dominira masnoća da drugo ne mogu ni komentirati”, rekla je Veronika, a slični je komentar imala i Nives, koja je rekla još i kako mu nedostaje slatkoće i jačeg okusa kikirikija. Bolje nije prošao ni kod mene, također mi je njegova masnoća i težina bila u prvom planu.

Sandro Lendler

Mister CHOC Smooth Peanut Butter

Gdje: Lidl
Cijena: 19,99 kuna
Sastav: kikiriki 94 posto, palmino ulje, šećer, kuhinjska sol

Dojam: Guste konzistencije, solidnog okusa, mrvicu okusom baca na paljeni kikiriki, ali zapravo okej – eventualno bih mu dodala još malo šećera. “Meni je dobar. Dobra je tekstura, i iako inače preferiram crunchy varijante, ovaj mi nije loš”, rekla je Veronika, a Nives mu je zamjerila tek to što je pregust, dok joj je okus bio prolazan.

Sandro Lendler

Rapunzel Erdnussmus Crunchy

Gdje: bio&bio
Cijena: 31,90 kuna
Sastav: kikiriki 99 posto, morska sol, može biti i sezama i orašastog voća, mlijeko u tragovima

Dojam: “Čim sam ga otvorila zapuhnuo me neki miris užeglih kikirikija, i to ne mislim na dobar način. Takav mu je bio i okus, prilično bez veze. No, moram reći da je tekstura dobra”, rekla je Veronika. I meni se tekstura jako svidjela, djeluje kremasto i podatno, ali okus je prazan, neupečatljiv. “Nedostaje začina, da. I tekstura mi je pretekuća, definitivno”, komentirala je Nives.

Sandro Lendler

Spreadup Peanut Erdnuss

Gdje: Spar
Cijena: 17,99 kuna
Sastav: kikiriki 90 posto, suncokretovo ulje, dekstroza, hidrogenizirana palmina mast, sol

Dojam: “Ima mi prilično industrijski okus, ali jako mi se sviđa kompaktna, a opet maziva tekstura, kao i komadići kožice koje vidim i osjetim”, započela je Nives. “Slažem se, ima industrijski okus i podsjeća me na smokije”, dodala je Veronika, dok sam se ja složila s dijelom oko pomalo industrijskog okusa, ali zaključila sam da mi je unatoč tome jako ukusan. Kupila bih ga ponovno.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube