Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Super1.hr nedavno je unaprijedio svoja pravila o privatnosti i korištenju takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa.

VIKEND RECEPTI

Sanja Mijac s bloga Domaćica dala nam je recept za slasni kruh koji se ne mijesi

Priprema domaćeg kruha ne mora biti komplicirana, a ovaj recept to i dokazuje

Ako ste oduvijek htjeli naučiti kako se priprema domaći kruh, a nekako nikad niste uspjeli uhvatiti dovoljno vremena, u ovoj biste nepovoljnoj situaciji sveopće izolacije ipak mogli pronaći nešto pozitivno. Na blogu Domaćica, iza kojeg stoji Sanja Mijac, pronašle smo jednostavni recept za kruh koji se ne mijesi i koji smo poželjele isprobati što prije.

KRUH KOJI SE NE MIJESI

ŠTO TREBAMO?

900 g brašna po želji
pola žličice suhog kvasca
2 žličice soli
700 ml mlake vode

KAKO PRIPREMAMO?

Napomena: ovo je kruh koji se peče u loncu s poklopcem ili onim pekama, pazite da lonac slučajno nema gumenih dijelova koji bi vam se otopili.

U velikoj posudi pomiješajte brašno, suhi kvasac i sol. Dodajte vodu i špatulom ili kuhačom zamiješajte smjesu dok se sve ne spoji. Smjesa će biti sva ljepljiva i maljava, i tako treba. Posudu prekrijte i ostavite na toplom oko 12 do 15 sati (najbolje je ovo smiješati jedno poslijepodne i ostaviti preko noći)

Kada je tijesto odstajalo, radnu površinu dobro pobrašnite i tijesto nježno prebacite iz posude. Tijesto malo pobrašnite i odozgo. Navlažite ruke hladnom vodom pa rukama rastanjite tijesto. Zatim ga preklopite nekoliko puta, tako da sve krajeve tijesta preklopite prema sredini.

Ako imate lopaticu za tijesto ona će vam puno pomoći. Zatim si pripremite veću kuhinjsku krpu – dobro po njoj pospite brašno, tijesto nježno prebacite na krpu, odozgora pospite s još brašna, prekrijte i ostavite da se diže na toplom još barem dva sata. Nakon stajanja tijesto bi se trebalo udvostručiti. Upalite pećnicu na 250 stupnjeva i u nju stavite lonac s poklopcem ili one manje peke da se grije, a tijesto ostavite da se još diže.

Kada se je pećnica ugrijala – lonac izvadite iz pećnice, tijesto prebacite iz krpe u lonac pritom pazeći da ona preklopljena strana tijesta bude gore – tu bi vam se kasnije i trebala napraviti ona fina pukotina na kruhu. Poklopite lonac s poklopcem i vratite u pećnicu. Pecite u poklopljenom loncu 30 minuta. Nakon 30 minuta maknite poklopac i pecite bez njega još petnaestak minuta dok ne dobijete lijepu zlatno smeđu koricu. Ohladite kruh ili ga jedite toplog – po želji.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba