GASTRO

S blogericom Anom Špelić pripremili smo shakshuku, genijalno bliskoistočno jelo idealno za ljeto

FOTO: Bojan Haron Markičević

Super fino, super smart

Shakshuka je jelo koje svoje podrijetlo vuče iz zemalja Magreba, izvorno značenje tog naziva označava mješavinu, a danas je najčešće vežemo uz bliskoistočnu kuhinju. Možete je pronaći u zalogajnicama i bistroima diljem cijelog svijeta, mi vas želimo potaknuti da se u pripremu upustite i sami. Riječ je o nevjerojatno jednostavnom jelu koje može poslužiti kao obilni doručak, u slučaju da pred sobom imate dug i naporan dan, ali i sjajni ljetni ručak koji je gotov za manje od pola sata. Jelo se sastoji od umaka od rajčice (svježih ili konzerviranih), povrća poput paprike, luka i češnjaka, jaja i začina koji variraju od recepta do recepta.

Mi smo ga danas naumili naučiti pripremiti jednom zauvijek, a u pomoć smo pozvali food blogericu Anu Špelić. Upravo se ona krije iza Instagram profila @foodie_a26, koji redovito posjećujemo i na kojem nailazimo inspiraciju za razne sezonske recepte. Njezina je shakshuka, između ostalog, posebna i zbog kombinacije začina koju koristi, poput Vegete Maestro peršina i čilija, a cijeli pisani, ali i video recept možete provjeriti u sklopu članka.

SHAKSHUKA

Sastojci

2 srednje velika luka
2 nasjeckane paprike
3-4 režnja češnjaka
400g nasjeckane rajčice
5 jaja
ulje
svježi peršin
feta sir
začini (sol, papar, Vegeta Maestro Peršin, Čili)

Priprema

Na zagrijano ulje dodajte nasjeckani luk. Kratko prodinstajte pa dodajte nasjeckanu papriku. Sve dobro izmješajte i dinstajte dok paprika lagano ne omekša. Zatim dodajte nasjeckani peršin i nasjeckane rajčice. Dinstajte na srednje jakoj vatri. Kada se umak reducira, a povrće omekša, začiniti jelo sa soli, paprom i Vegeta Maestro peršinom, a onda i s malo Vegeta Maestro čilija.

Bojan Haron Markičević

Napravite kuhačom male rupice unutar umaka gdje ćete dodati jaja. Kada ste dodali jaja, poklopite tavu i kuhajte 5 do 8 minuta, ovisno kako volite jesti jaja. Kada su jaja gotova, ugasite vatru. Jelu dodajte svježi peršin i feta sir. Poslužite toplo. Dobar tek!

 

U sklopu nagradnog natječaja kviza brzine i znanja na platformi Super fino super smart (link na stranicu) tri su sretna dobitnika osvojila paket Vegeta začina.
Sretni dobitnici su: Marijana Major, Nevenka Jugo, Robert Steriner