Putopis

Putovanje na Yucatan mi je razbilo sve predrasude o Meksiku

FOTO: Matija Jureković

Na velikom putovanju tijekom kojeg sam posjetila New York, San Francisco, Kubu i Meksiko, Yucatan je bio pun pogodak, raj za odmor i bezbrižno uživanje

U tjednima prije putovanja očekivala sam puno od velikih američkih gradova i šarmantne Kube o kojoj su mi svi pričali. Meksiko je trebao biti tek usputna stanica na kojoj ćemo provesti svega šest dana bez strogog plana putovanja.

Moja slika o toj srednjoameričkoj zemlji sastojala se od scena iz filmova o narko kartelima i slika Fride Kahlo i Diega Rivere. Prijatelji su mi ukazivali na razne načine prevara kojima se Meksikanci koriste kako bi mi uzeli novac i upozoravali me da se ne uplašim ako me na cesti bez ikakvog posebnog povoda zaustave teško naoružani policajci i pretraže mi sadržaj sve prtljage.

S malim strahom u dnu želuca, dečko i ja letjeli smo od Havane do Cancuna svega sat vremena i stigli u još jedan karipski raj u nadi da ćemo barem bolje jesti nego što smo jeli na Kubi, ako ćemo već morati trpjeti sve te džeparoše i policijske kontrole. Ukratko, ništa od toga se nije dogodilo.

MEKSIKANCI SU SJAJNI DOMAĆINI

Playa Del Carmen

U Cancunu smo preuzeli automobil koji smo iznajmili preko interneta i uputili se prema Playi Del Carmen. Ovaj raj za partijanere i ljubitelje resorta donio nam je prvi dodir s Meksikancima koji nas, nekim čudom, ni u jednom trenutku nisu pokušali prevariti. Svi su vrlo srdačni i, za razliku od Kubanaca, pričaju engleski (ili se barem trude).

No, budući da je Playa Del Carmen upravo to – jedna velika plaža, brzo smo se uputili prema šarmantnom Tulumu koji je najbrže rastući grad u tom dijelu svijeta. Dočekao nas je sa svojim hipsterskim kafićima, odličnim tacosima i šarmantnim domaćinima koji se doista trude svojim gostima pružiti autentičan odmor.

Smjestili smo se tako u stražnjem dvorištu jedne 50-godišnje roniteljice koja putem AirBnBa iznajmljuje malenu kućicu koju je sa suprugom izgradila u stilu starih majanskih kuća. Uputila nas je na odlična mjesta za razgledavanje i otkrila nam najbolja mjesta za kupanje na koja odlazi roniti sa svojim učenicima.

Tulum
Majanske ruševine u Tulumu Facebook/Line Sena

CENOTE KAO RAJ ZA KUPANJE I RONJENJE

Chichen Itza

Yucatan nudi sasvim drugačije iskustvo kupanja i ronjenja. Karipsko more je divno, ali je i vrlo toplo, često valovito i puno algi koje lako pokvare doživljaj. Ali zato su tu cenote. Radi se o slatkovodnim rupama u zemlji koje se često protežu u dugačke podzemne špilje u kojima možete roniti.

Nakon svakog posjeta majanskim ruševinama kao što su one u Tulumu ili Chichen Itzi, zaputili bismo se prema jednoj od ovih oaza kao što su Dos Ojos ili Ik Kil, koje su prilagođene turistima i doista nude pravo osvježenje. Voda je nevjerojatno bistra i puno ugodnije temperature od vrućeg Karipskog mora u kojem je nemoguće osvježiti se.

Cenote Ek Balam Facebook/Line Sena
Cenote Dos Ojos AFP/AFP

Osim toga, Yucatan skriva i prekrasne lagune s tirkiznom slatkom vodom, a jedna takva je laguna Kaan Luum u blizini Tuluma s poprilično toplom vodom.

No, ondje kao i u cenotama, vrijede stroga pravila ponašanja jer Meksikanci njeguju svoje prirodne ljepote. Zato će vas na svakoj od ovih lokacija dočekati tuš prije ulaska u vodu jer vas ondje nitko neće pustiti da se kupate namazani kremom sa zaštitnim faktorom ili sredstvom koje odbija komarce kako ne biste ugrozili životinjski svijet i kvalitetu vode.

Laguna Kaan Luum Co.Create

NE OČEKUJTE PUNO OD GASTRONOMIJE

Tacos

 

Kad putujem lokalna hrana je prva na ljestvici stvari koje želim vidjeti i isprobati. Kakva je karipska hrana već smo iskusili na Kubi i taj doživljaj ne bih preporučila gurmanima! No, Yucatan se ipak odmaknuo od silnih zdjela riže, crnog graha i slatkog krumpira.

Osim internacionalnih trgovina i restorana koje ondje možete pronaći jer je destinacija vrlo popularna kod Amerikanaca, na gotovo svakom uglu možete pojesti tacose. Oni su vjerojatno jedina autentična meksička hrana prisutna na Yucatanu pa smo vrlo brzo zaboravili na egzotične gastronomske avanture o kojima smo sanjali.

Matija Jureković

No, ne dajte da vas to obeshrabri. Isprobajte slavnu cochinitu, meksičku vrstu pulled porka koja se poslužuje u tacosima uz ukiseljeni luk, ali i tacose s puretinom, škampima i svježom ribom koje u obalnim gradovima ne nedostaje. Ako volite sirovu ribu obavezno probajte i ceviche, jednu vrstu salate sa sirovom ribom, povrćem i puno soka limete. Na kraju sve dobro zalijte tekilom jer što vam drugo preostaje? Pa ipak ste na odmoru.

Ceviche qiminwu/Wikipedia