Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Super1.hr nedavno je unaprijedio svoja pravila o privatnosti i korištenju takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa.

Ostvari san

Sadržaj omogućava Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta

Oni su dokaz da se radom svojih ruku i upornošću doista može uspjeti

Iako se uspjeh ponekad čini nemogućim i nedostižnim, neki nas ljudi doista mogu inspirirati i potaknuti jer njihove priče pokazuju da se radom svojih ruku i upornošću to može

Kuhar Marin Medak: chef koji uvijek teži izvrsnosti

Chef kuhinje je posao sa samo 23 godine i jedan je od najpoznatijih kuhara na domaćoj gastro sceni. Svoj talent, inovativnost, želju za eksperimentiranjem neprestano pretvara u nove kulinarske čarolije pokazujući kako se radom svojih ruku i upornošću može dogurati daleko.  Marin Medak kuhar je za kojeg malo tko nije čuo, a mnogi rado uživaju u njegovim delicijama. Dosljedan u svojim idejama, uvijek teži izvrsnosti, originalnosti i kvaliteti, Marin Medak doista može biti najbolji primjer mladima i inspiracija kako uspjeti i biti prepoznat i u zanimanju koje možda na prvu i nije najprivlačnije.

Gastro scenu nedavno je oduševio otvorivši lokal BABA by RougeMarin u kojem poslužuje mlinzzu; neobičan spoj mlinaca i pizze. Otprije ima popularne bistroa RougeMarina i Bagel and Lobster bara. Iako za sebe kaže da je ponajprije kuhar koji samo želi kuhati, stalnim pokretanjem novih projekata svjedoči da je i promićuran poduzetnik.  Ljubav prema kuhanju naslijedio je od oca koji je cijeli život bio ugostitelj. Srednju kuharsku završio je u Pločama, a u Zagrebu školovanje za majstorski ispit na Ugostiteljsko-turističkom učilištu. Kuharske početke ima u keteringu Majetić, u kojem hvata znanje od  vrhunske ekipe chefova koji su došli iz najboljih zagrebačkih hotela. „ Bili su to chefovi koji su “stiskali” pomoćnike da rade, a oni su samo kreirali i usmjeravali“, rekao je i dodao da  danas chef mora raditi više od ikoga jer svi prate chefa.

Klobučarka Nada Kobali: šeširi kao znak zagrebačke elegancije

Kao male mnoge od nas sanjaju postati krojačice ili dizajnerice koje će izrađivati predivne modne kreacije. Zagrepčanki Nadi Kobali taj se san ostvario. Svakodnevno uživa u svom snu i baš svojim rukama izrađuje predivne modele šešira koje prodaje u salonu šešira Kobali u samom središtu Zagreba. Sam salon, kao i šeširi, gotovo su zaštitni znak zagrebačke modne elegancije koju si vrijedi priuštiti. Nada Kobali svoju je klobučarsku radnju otvorila davne 1975. godine, i to kao nastavak obiteljske tradicije stare više od 100 godina. Pokrivala za glavu izrađivala je baka Nade Kobali, nastavila njezina mama te naposljetku i ona. Svaki šešir izrađuje se ručno, svaki je unikat i pravo umjetničko djelo i nedvojbeno inspiracija svim mladima da se i sami otisnu u školovanje i izučavanje ovog prekrasnog zanata.

Obrtnica Iva Capak: ljubav prema psima i šivanju pretočena u posao

 

Kada ljubav prema psima, krojenju, šivanju i dizajniranju spojite u pretočite u posao, tada vam sasvim sigurno ne nedostaje mašte, inovativnosti i upornosti. A upravo sve to ima Iva Caka, vlasnica obrta Utopia koji postoji od 2012. godine i bavi se proizvodnjom obuće za pse te dizajniranjem raznih vreća, ruksaka i sličnog. Pod Utopiom djeluju dva branda DAsPas, pseći brand, te Tri frtalja, proizvodnja raznih tekstilnih proizvoda i nakita. Iva Capak kreira kolekcije u mini serijama, a prednost daje psima. Kako kaže, za ljude kreira samo kada je inspirira neka osoba pa ideju ubrzo realizira, a obožava surađivati s raznim umjetnicima kroz projekte i udruge. Iva je ostvarila svoj san, a ti, baš popout nje, možeš se odvažiti na isto.

Gdje su ruke, ima i struke

I ti, baš poput Marina, Nade i Ive možeš ostvariti svoj san i živjeti od rada svojih ruku. Kako bi mlade potaknuli na upisivanje strukovnih škola, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u sklopu kampanje Ostvari san u Hrvatskoj pokrenulo je projekt pod motom ‘Gdje su ruke, ima i struke’ s kojim se naglašava važnost cjeloživotnog i poduzetničkog učenja. Na stranici Ostvari san u Hrvatskoj u tijeku je projekt kojim se potiče  stipendiranje učenika koji se obrazuju u deficitarnim obrtničkim zanimanjima te za poticanje gospodarskih subjekata za primanje učenika na naukovanje financirano sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Ovim projektom učenicima koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) dodjeljuju se stipendije, a iznos potpore u školskoj godini 2019./20. bit će 18.000,00 kuna. Osim toga, financijskim potporama se potiču mikro, mala i srednja poduzeća da sudjeluju – u obliku mentorstva – u obrazovanju učenika u obrtničkim zanimanjima.

Sadržaj je isključiva odgovornost Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta

 

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba