Vikend recepti

Nina Stojanov napravila je prekrasnu tortu od kokosa i s nama podijelila recept

FOTO: Moja dalmatinska kuhinja

Na blogu Moja dalmatinska kuhinja krije se jedna nesvakidašnja torta koju ćete odmah poželjeti isprobati

Pred nama je još jedan vikend i još nešto slobodnog vremena. Jedna od aktivnosti u koje se možete upustiti je svakako i izrada slastica, i to bez stresa ili žurbe. Naš je izbor danas pao na Kokos tortu, čiji nam je recept dala Nina Stojanov s bloga Moja dalmatinska kuhinja. Cijeli recept donosimo u nastavku.

KOKOS TORTA

ŠTO TREBATE

Za biskvit

3 jaja
200 g šećera
200 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
korica naribanog limuna
100 ml mlijeka
100 ml ulja
80 g kokosovog brašna

Za kremu

500 ml mlijeka
4 žumanjka
2 žlice arome vanilije
150 g šećera
4 žlice gustina
80 g maslaca sobne temperature
50 g kokosovog brašna
50 ml slatkog vrhnja
100 g bijele čokolade
1 dcl slatkog vrhnja

Dodatno

Nutella za premazivanje biskvita
Kokos brašno
Listići kokosa
2 paketića Raffaella

KAKO PRIPREMATE

Žumanjke i šećer pjenasto izradite. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg. Miješajte smjesu sa žumanjcima i postepeno im dodajte ostale sastojke. Na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka i kokosovo brašno. Okrugli kalup (može i klasični od 24 cm, ali i onaj od 18 cm) premažite maslacem i obložite s malo oštrog brašna. Pripremljenu smjesu ulijte u kalup i stavite peći na prethodno ugrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 25 do 30 minuta. Dotad pripremite kremu.

Od navedene količine mlijeka, odvojite malo za žumanjke sa strane u manju posudicu. Ostatak mlijeka, zajedno sa šećerom i aromom vanilije, stavite kuhati. Žumanjke izmiješajte s prethodnim mlijekom i dodajte gustin. Smjesu žumanjka dodajte vrućem mlijeku i miješajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne. Sklonite s vatre, pa kremu prebacite u drugu posudu i prekrijte s prozirnom folijom, te ostavite da se hladi.

Kad se krema ohladila, dodajte joj maslac narezan na listiće. S mikserom izradite dobro kremu dok sve ne postane sjajno i kremasto. Dodajte malo slatkog vrhnja i miješajte još minutu, dvije. U gotovu kremu dodajte kokos i dobro promiješajte. Ganache od bijele čokolade radite na način da čokoladu otopite na pari. Dodajte joj slatko vrhnje i dobro sve izmiješajte.

Kad se biskvit ohladio, izvadite ga iz kalupa i prerežite ga na tri jednaka dijela. Kalup operite, jer ćete ga ponovno koristiti. Prvi biskvit stavite ponovno u kalup. Premažite ga s jednim dijelom kreme. Stavite preko kreme drugi dio biskvita, pa ga premažite s Nutellom. Sad premažite preko s kremom i stavite treći dio biskvita.

Zadnji biskvit premažite kremom u tanjem sloju, a ostatak kreme spremite u hladnjak. Koristit ćete kremu za premazivanje torte kasnije. Preko zadnjeg sloja kreme prelijte ganache od bijele čokolade. Stavite tortu u hladnjak na tri do četiri sata da se krema stegne. Bilo bi idealno kada bi torta ostala preko noći, pa da se dovrši idući dan. Izvadite tortu iz kalupa, a s ostatkom kreme premažite tortu s bočnih strana. Tortu ukrasite s kokosovim brašnom, te listićima kokosa. Na vrh dodajte nekoliko gotovih Raffaello kuglica.