Nina Mrvica s bloga Bake Me by Nina s nama je podijelila recept za fini kolač od rogača i jabuke
Ovaj si vikend zasladite ukusnim kolačem čija vam priprema neće oduzeti previše vremena
Nađete li se u situaciji da vam se jede kakva slastica, a na raspolaganju imate nešto vremena, predlažemo vam da se bacite u pripremu kolača od rogača i jabuke s kremom od čokolade i slanog karamela. Njegova vam priprema neće oduzeti previše vremena, a rezultat će vam se, sigurne smo, svidjeti. Recept nam je dala Nina Mrvica, koja stoji iza bloga Bake Me by Nina.
KOLAČ OD ROGAČA I JABUKE S KREMOM OD ČOKOLADE I SLANOG KARAMELA
ŠTO TREBAMO?
Biskvit
3 jaja L veličine
150 g šećera
115 g ulja
65 g mlijeka
150 glatkog brašna
80 g fino mljevenog rogača
prašak za pecivo
prstohvat soli
žličica arome vanilije
650 g ribane jabuke (3 jabuke)
Krema
200 čokolade za kuhanje
200 g vrhnja za šlag
60 g slanog karamela
KAKO PRIPREMAMO?
Krema
Prvo pripremite karamel po receptu s bloga. Dok se karamel hladi pripremite čokoladni ganache. Čokoladu iskidajte na male komadiće jednake veličine i stavite u posudu otpornu na toplinu. Vrhnje za šlag ugrijte do vrenja te ga prelijte preko komadića čokolade. Ostavite dvije minute po strani. Sada špatulom miješajte cijelo vrijeme dok ne dobijete sjajnu i povezanu teksturu. Ganache će biti rijedak. Dodajte mu karamel i ponovo promiješajte špatulom. Dobivenu kremu ohladite na sobnoj temperaturi. Ako ćete je raditi dan prije onda je ohlađenu stavite u hladnjak do korištenja. Ohlađenu kremu izradite mikserom kako bi dobili kremastu teksturu.
Biskvit
Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za pečenje dimenzija 30 x 30 cm. Po potrebi dno kalupa obložite papirom za pečenje, a rubove mu namastite. Jaja i šećer pjenasto izradite. Dodajte im ulje, mlijeko i aromu vanilije pa sve dobro povežite.
U zasebnoj posudi pomiješajte suhe sastojke (brašno, mljeveni rogač, prašak za pecivo i sol). Sada suhe sastojke dodajte smjesi s jajima i šećerom. Miksajte na laganoj brzini dok se sve ne poveže. Na kraju umiješajte ribanu jabuku koristeći se špatulom. Smjesu prebacite u pripremljen kalup i pecite 30 do 35 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha. Kolač ohladite u kalupu.
Slaganje
Na ohlađeni kolač stavite čokoladnu kremu. Komade režite u željenoj veličini.