KNJIŽEVNOST

Najrelevantniji mladi hrvatski književnici zajedno su uredili časopis. Pročitala sam ga u dahu

Održana je promocija prvog ovogodišnjeg broja časopisa književnog časopisa Fantom slobode. Imam nekoliko razloga zašto je bitan

Ako ste ljubitelji knjiga onda sam sigurna da ste imali prilike čitati književni časopis Fantom slobode. Ako niste onda trebate znati da časopis uspješno izlazi već 16 godina, a ovaj broj poseban je zbog toga što su uredništvo preuzeli mladi pisci iz moje generacije, Sven Popović, Darko Šeparović i Andrija Škare koji su ujedno osnivači programa Tko čita? Radi se o programu koji je pokrenut prije pet godina, a namijenjen je promociji pisaca rođenih od 80-ih pa sve do danas. Dakle, milenijska generacija, mora me zanimati što oni imaju za reći.

NAJBOLJI MLADI AUTORI KOJE HRVATSKA IMA

Dečki su okupili 20-ak mladih autora čiju poeziju, prozu i eseje možete čitati u, kako su ga nazvali, jednom sasvim neobičnom izdanju Fantoma slobode. Tako možete pronaći urnebesne Twitter statuse koje je selektirao Darko Šeparović, po struci arhitekt, javnosti poznatiji kao autor zbirke poezije Autopilot, te autor romana Krvotok koji će vas literarno izuti iz cipela i meni jedan od sjajnijih romana koji sam pročitala u posljednje vrijeme.

Borko Vukosav

Još jedan relevantan autor iz generacije sigurno je dramaturg i romanopisac Dino Pešut koji je priložio Berlinsku bilježnicu u kojoj je opisao svoj život u Berlinu. Iza sebe već ima nekoliko drama, a trenutno u Gavelli možete pogledati komad Stela, poplava koji će vas sigurno natjerati da dalje istražujete opus autora. S romanom Poderana koljena je debitirao kao romanopisac, pa čak ako vas i ne zanima priča jednog homoseksualca koji živi u Berlinu, mogao bi vas zanimati stil pisanja i rečenice koje ćete sigurno htjeti ponekad citirati. Ja već jesam. U razgovoru sa Svenom Popovićem, Pešut je otkrio da bi kasno popodne uz pijuckanje vina proveo s Fran Lebowitz.

Borko Vukosav

Andrija Škare, diplomirani novinar piše esej o presjeku stanja zagrebačkih birtija u razdoblju od 10 godina, a iza sebe ima četiri samostalna naslova – S više mlijeka, molim, Život svijeta koji će doći, Slušaj me i posljednju zbirku priča Društvene igre o herojima njegove generacije koji traže svoje mjesto u trenutku. Ako već niste, obavezno čitati.

O povratku satire u aktualnu generaciju pisaca i medije, piše kulturolog Vid Barić koji se izražava kroz kratke priče, satiru i novinske članke. Na predstavljanju novog Fantoma slobode odgovarajući na neobična pitanja Darka Šeparovića, otkrio je da bi na romantičnu večeru najradije otišao sa Željkom Reinerom.

Borko Vukosav

Tena Šarčević, studentica novinarstva i novinarka Jutarnjeg lista, također je odgovarala na Šeparovićeva pitanja otkrivši pritom da bi na party rado povela Huntera S. Thompsona. Ona je za novi Fantom slobode napisala esej o elektroničkoj glazbi u Hrvatskoj od samih početaka do danas. Dosta zabavno pogotovo za one koji su krenuli rejvati u samim počecima.

Osim navedenih tu je još nekolicina briljantnih autora poezije, proze i eseja kao što su Luka Ostojić, Bojan Krištofić, Ivan Tomašić, Monika Herceg, Alen Brlek, Franjo Janše i drugi koji čine kompaktnu cjelinu Fantoma slobode na 187 stranica ilustriranu fotografijama Anje Flego.

Borko Vukosav

Ivana Rogar urednica časopisa u šali je komentirala kako ni sama ne zna što joj je bilo kada je uredništvo prepustila mladom trojcu, ali s obzirom na to da se broj naslanja na trenutno društveno stanje, oni su bili najbolji izbor jer žive duh vremena koji se upravo odvija. Novi Fantom slobode se osim ovdje može kupiti i u AGM knjižarama, u knjižari Vuković&Runjić te u Superknjižari po cijeni od 56,50 kuna. Toplo preporučujem.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba