VIKEND RECEPTI

Na blogu Bite it quick našle smo recept za kolač od jabukovače s kremom od cimeta i smeđeg šećera

FOTO: Bite it quick

Vrijeme je za kolač koji miriši na zimske praznike. Mihaela s bloga Bite it quick dala nam je recept

Nije tajna da obožavamo slastice. Ok, možda ih malo više volimo jesti nego spremati, ali kad smo vikendom kod kuće ponekad se posvetimo i tome. U potrazi za finim kolačem od jabuka naišle smo na blog Bite it quick koji vodi Mihaela. Kuharica, autorica i fotografkinja na svojem blogu, po struci je fizioterapeut, a za sebe kaže da je opsjednuta hranom i kuhanjem, baš kao i fotografijom koja apsolutno i zove na to da isprobate njezine recepte. U nastavku slijedi recept za sočan kolač od jabukovače s kremom od cimeta i smeđeg šećera.

KOLAČ OD JABUKOVAČE S KREMOM OD CIMETA I SMEĐEG ŠEĆERA

ŠTO TREBAMO?

Za biskvit

280 grama glatkog brašna
30 grama gustina
1 žličica praška za pecivo (5 grama)
1 žličica sode bikarbone (5 grama)
½ žličice soli
2 žličice cimeta
½ žličice muškatnog oraščića
500 ml (ukupne količine 250 ml nakon kuhanja) jabukovače/mutnog soka od jabuke (nefiltriranog), najbolje domaći (recept niže pod napomena 1)
200 grama (mekog) smeđeg šećera, napomena 2.
120 ml ulja
1 paketić bourbon vanilija šećer
3 veća jaja, sobne temperature
120 grama pirea od jabuke (dječja kašica)

Za kremu

35 grama glatkog brašna
200 grama smeđeg šećera
240 ml mlijeka
prstohvat soli
230 grama maslaca, sobne temperature
½ žličice vanilija ekstrakta (ili pola paketića bourbon vanilija šečer)
1 žličica cimeta

KAKO PRIPREMITI KOLAČ?

Za kremu

U manjem loncu pomiješajte brašno, šećer i sol (ovdje dodajte i vanilija šećer ukoliko ne koristite ekstrakt). Dodajte mlijeko i pjenjačom umutite da se sjedini. Stavite na laganu vatru i pustite da smjesa proključa, neprestano miješajući. Kuhajte 1-2 minute dok se ne zgusne. Maknite s vatre i izlijte u malu zdjelu, prekrijte plastičnom folijom, ali pazite da folija dodiruje puding kako bi izbjegli stvaranje kožice. Stavite u hladnjak da ubrzamo proces hlađenja, ali imajte na umu da puding mora biti sobne temperature jer ćemo kasnije umiješati omekšali maslac, tako da ga izvadite van prije nego postane prehladan.

Jabukovača i biskvit

U srednje velik lonac ulijte 500 ml jabukovače, i kuhajte na srednje jakoj vatri dok se količina ne reducira na otprilike 250 ml. Ostavite da se ohladi. Dok se jabukovača hladi, zagrijte pećnicu na 180 C, namastite i posipajte brašnom 33×23 cm pekač ili dno obložite papirom za pečenje. U srednjoj posudi pjenjačom izmiješajte brašno, gustin, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, sol, cimet i muškatni oraščić. U drugu zdjelu dodajte jaja, ulje, smeđi šećer, vaniliju, 250 ml reducirane jabukovaču i pire od jabuke te pomoću električnog miksera miksajte dok se sve dobro ne sjedini.
Pomoću špatule umiješajte suhe sastojke dok se svi sastojci ne povežu. Nemojte prejako izmješati. Ulijte tijesto u pripremljen pekač i pecite 15-20 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista.

Za kremu

Nakon što se puding ohladi, miksajte omekšali maslac oko 5 minuta dok ne postane kremast i malo izblijedi u boji. Dodavajte žlicu po žlicu ohlađenog pudinga (koji će u ovom trenutku izgledati poput ljepila), dobro izmiksajte nakon svakog dodavanja. Nakon što se doda sav puding, miksajte još nekoliko minuta, dok krema ne izgleda gusta i kremasta. Dodajte vaniliju (ako koristite ekstrakt) i cimet i kratko promiješajte da se sve sjedini. Pomoću špatule snažno miješajte otprilike minutu da biste se riješili svih velikih mjehurića zraka. Premažite kremu preko ohlađenog kolača i ukrasite po želji.