VIKEND RECEPT

Dosadio vam je klasični? Obavezno probajte ovaj recept za mramorni banana kruh

Za njega je zaslužna Kristina Štriga

FOTO: kristina štriga

Većina nas se još uvijek vrlo dobro sjeća perioda života u izolaciji kad smo pekli sve od kruha do kolača, na čelu s tzv. banana breadom kojeg se, čini se, nismo mogli zasititi. U slučaju da ga ponovno želite pripremiti, a klasičnu verziju biste ipak voljeli nadograditi, predlažemo vam da probate recept gastro blogerice Kristine Štrige, s bloga i Instagram profila Cellulite Factory. Njezin se mramorni banana kruh priprema brzo i lako, a ono što je jako važno spomenuti jest i to da će vam, pratite li recept, uvijek ispasti sočan.

Mramorni banana kruh

mramorni banana kruh recept

Mramorni banana kruh recept:

120 g oštrog brašna
80 g glatkog, pirovog ili raženog brašna
Prstohvat soli
1 ½ žličica praška za pecivo
1 žlica kakaa
2 žlice kipuće vode
3 zrele banane
100 g maslaca (otopljenog)
50 g kiselog vrhnja
100 g smeđeg šećera
3 manja jaja

mramorni banana kruh priprema

Mramorni banana kruh – priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Kalup za kruh dužine 25 cm obložite papirom za pečenje.
2. Sjedinite obje vrste brašna, sol i prašak za pecivo. Prelijte kakao kipućom vodom i dobro promiješajte kako bi se sve grudice rastopile. Ostavite sa strane.
3. U veliku zdjelu ubacite očišćene banane i zdrobite ih vilicom dok se ne pretvore u pire.
4. Dodajte otopljen maslac, vrhnje i šećer te promiješajte pjenjačom. Na kraju dodajte jaja i dobro sjedinite pjenjačom.
5. Dodajte prosijanu mješavinu suhih sastojaka te nježno i lagano sjedinite silikonskom špatulom. Podijelite smjesu na dva dijela, u jedan dio ulijte mješavinu kakaa i vode i promiješajte.
6. U pripremljen kalup naizmjenično žlicom stavljajte svjetlu i tamnu smjesu dok sve ne potrošite. Na kraju štapićem za ražnjić lagano prođite smjesom kako bi dobili mramorni uzorak.
7. Pecite mramorni banana kruh oko 50 minuta, odnosno dok vam čačkalica ne izađe čista. Ostavite da se hladi jedan sat i poslužite uz skyr ili grčku jogurt ili sezonsko voće.