Vikend recepti

Mihaela s bloga Bite it Quick dala nam je recept za fini kuglof od limuna s nadjevom od džema

FOTO: biteitquick.com

Već znamo koju ćemo slasticu pripremati ovaj vikend

Nađete li se u situaciji da vam se jede kakva slastica, a na raspolaganju imate nešto vremena, predlažemo vam da se bacite u pripremu kuglofa od limuna s nadjevom od džema s bobičastim voćem. Za njega je zaslužna Mihaela s bloga Bite It Quick, a recept vam donosimo u nastavku.

KUGLOF OD LIMUNA S NADJEVOM OD DŽEMA S BOBIČASTIM VOĆEM

ŠTO TREBAMO?

Za biskvit

380 grama glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
½ žličice sode bikarbone
½ žličice soli
4 velika jaja L, sobne temperature
120 grama maslaca sobne temperature
120 grama ulja
300 grama šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
60 ml svježe cijeđenog soka od limuna
1 žlica sitno ribane limunove korice (bio limun ili domaći nešpricani)
180 grama mlaćenice sobne temperture

Za džem

300 grama mješanog bobičastog voća (Mihaela je koristila zamrznuto)
150 grama šećera
1 žlica limunovog soka
15 grama gustina

Za limun glazuru

150 grama šećera u prahu prosijanog
2 žlice limunovog soka

KAKO PRIPREMAMO?

Za džem

Stavite sve sastojke, osim gustina, u srednje velik lonac i pustite ih da stoje oko jedan sat da se voće odmrzne. Stavite mali tanjur u zamrzivač. Zagrijte smjesu na slaboj vatri da se šećer rastopi, a voće pusti svoj sok. Povremeno miješajte. Nastavite kuhati dok se smjesa ne zgusne i ne pojave se mjehurići koji ključaju sporo. Izvadite tanjur iz zamrzivača.

Na hladni tanjur stavite malo vrućeg džema. Vratite u zamrzivač na dvije minute ili dok se ohladi. Dodirnite džem i povucite ga s prstom. Ako se nabora kad ga gurate prstom i osjećate kao da je sličan gelu, spreman je. Ako se to ne dogodi, nastavite kuhati i testirajte nakon pet minuta. Jednom skuhan ostavite da se potpuno ohladi. Nakon što se ohladio, umiješajte gustin.

Za kuglof

Zagrijte pećnicu na 180°C. Brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol zajedno izmješajte u većoj zdjeli. Stavite sa strane. Električnim mikerom izmiksajte maslac, šećer i limunovu koricu na srednjoj brzini dok ne postane kremasto, oko dvije do tri minute. Pomoću špatule sastružite rubove zdijele, ako vam se maslac zalijepio. Dodajte ulje i dobro izmiksajte. Dodajte jedno po jedno jaje i ekstrakt vanilije i miksajte još oko jedne minute. Mikserom na maloj brzini dodajte suhe sastojke u tri navrata naizmjenično s mlaćenicom i limunovim sokom (suhi sastojci – limunov sok – suhi sastojci – mlaćenica – suhi sastojci).

Dobro namastite i pobrašnite kalup za kuglof . Koristeći žlicu, polovinu smjese izlijte u kalup, ravnomjerno je rasporedite. Želite staviti dovoljno smjese da pokrijete dno i malo stranice kalupa, a da vam ostane dovoljno da prekrijete nadjev. Rasporedite džem izmješan s gustinom, po sredini smjese, pazeći da ne dodiruje stranice kalupa. Žlicom stavite ostatak smjese u kalup i ravnomjerno rasporedite. Pecite 45 do 55 minuta ili dok rubovi ne postanu zlatni, a štapić za ražnjić umetnut u sredinu ne izađe čist. Hladite desetak minuta u kalupu, okrenite i prebacite na stalak za hlađenje da se potpuno ohladi.

Za glazuru

U maloj zdjeli pomiješajte šećer u prahu i limunov sok i umutite dok ne postane glatko. Po potrebi dodajte još soka dok ne dobijete gustu, a opet dovoljno tekuću konzistenciju da ga možete izliti preko kolača. Prelijte preko torte i pustite da glazura malo iscuri i po stranama kuglofa. Ostavite da se glazura stvrdne, oko 30 minuta.