GASTRO

Market ima novi meni, a mi smo ga odmah isprobali. Lungić i rižoto naši su favoriti

FOTO: tmg creative

Sezonske namirnice s Dolca ponovno su u prvom planu

Dođe li do toga da se svi članovi naše redakcije moraju usuglasiti oko jednog dobrog mjesta u gradu za ručak, pogotovo ako govorimo o omjeru cijene i kvalitete, vrlo je vjerojatno da ćemo se odlučiti za Market. Već godinama redovito posjećujemo onaj originalni, u Gundulićevoj, a prije nekoliko smo tjedana pisali i o novootvorenom Marketu 2, s većim prostorom i terasom, ali istom kulinarskom vizijom – klasike domaće kuhinje ponuditi s nekim twistom, po povoljnoj cijeni i pripremljene od svježih namirnica. Jučer smo na ručku ponovno bili u prvom Marketu, i to povodom predstavljanja novog, zimskog menija chefa Gorana Stanisavljevića i njegovog marljivog tima. Sezonske namirnice s tržnica ponovno su u prvom planu; dnevna juha, po cijeni od 30 kuna, tako ovisi o onome što se taj dan može kupiti, odnosno inspiraciji chefa.

Sarma s pire krumpirom (68 kuna)
Aleksandar Selak

A svaki pravi zimski meni koji na bilo koji način koketira s klasičnim jelima, zna se, mora sadržavati i sarmu. Marketova je sarma usavršena još 2017., kad je bila jedna od glavnih prodajnih hitova Fuliranja. U bistro verziji jelo se sastoji od tri sarmice, mesa bunceka i pirea i, možete nam vjerovati na riječ, zbilja je ukusno. Domaće, krepko, a opet s nekom posebnom Market notom. Tu je nadalje i Svježa tjestenina s piletinom, brokulom, ljutikom i sušenim rajčicama, pravo comfort jelo koje sadrži njihovu ručno rađenu tjesteninu s ukusnim umakom, piletinom i spomenutim povrćem. Kako smo doznali, originalno je bilo riječ o jelu s njihove dnevne ponude (koju mijenjaju svaki dan), koje se gostima, ali i samom timu restorana toliko svidjelo da su ga odlučili uvrstiti na stalni meni. Sezonski rižoto od bundeve s crnim trubama i kestenjem raskošnim nas je okusom ostavio bez teksta, a kad vlasnik Fran Ćurković kaže da bez lažne skromnosti može reći da su njihova rižota najbolja u gradu, zapravo se nemamo razloga ne složiti.

Sezonski rižoto (72 kune)
Aleksandar Selak

A uz rižoto, za koji smo već unaprijed znali da će nam se, kao i uvijek svidjeti, imamo još jednog favorita s novog menija; Pohani lungić s pireom od cvjetače i povrćem. Poh sadrži parmezan, chefovu posebnu kombinaciju začina i krušne mrvice, a lungića se panira dva puta što dodaje ekstra hrskavost jelu. Teksture su fenomenalne, okus pun, svježa chilli paprika sve skupa čini još zanimljivijim i ukratko – ovo je jelo koje apsolutno moraju probati svi ljubitelji mesa. Pašticada s domaćim njokima sa špinatom, pečenim šljivama i ukiseljenom mrkvom također je dojmljivo jelo, a zanimljivo je spomenuti da se, kad god to dostupnost dopušta, priprema od junećih obraza (alternativno se koristi juneća koljenica ili junetina). Za one koji preferiraju ribu, tu je File bijele ribe sa zapečenom palentom i domaćom šalšom, koje, kako smo doznali, predstavlja njihovu interpretaciju tradicionalnih hrvatskih namirnica u kombinaciji s ribom (servira se s dosta fora dodatkom svježih kapara). Konačno, za desert nude Mud cake s kremom od buče i pireom od jabuka, koji smo kod njih već imali prilike kušati. Jednostavan je, ukusan, i ne bismo se žalili ni da se nalazi na svakom budućem meniju. Sve u svemu, Market i nadalje zdušno preporučujemo za ručak ili večeru.

Svježa tjestenina s piletinom, brokulom, ljutikom i sušenim rajčicama (76 kuna)
Aleksandar Selak

Pohani lungić s pireom od cvjetače i povrćem (82 kune)
Aleksandar Selak
Pašticada s domaćim njokima sa špinatom, pečenim šljivama i ukiseljenom mrkvom (90 kuna)
Aleksandar Selak
File bijele ribe sa zapečenom palentom i domaćom šalšom (104 kune)
Aleksandar Selak
Primjer dnevnog jela: Njoki s kremom od raštike, kozjim sirom i orasima
Aleksandar Selak
Mud cake s kremom od buče i pireom od jabuka (32 kune)
Aleksandar Selak