Kako najdulje očuvati svježinu namirnica? Blogerica Marie Wasler dala nam je hrpu odličnih savjeta
Hranu nikad ne bismo trebali bacati, i zato smo odlučili doznati načine na koje maksimalno dugo možemo zadržati svježinu namirnica
S Marie Wasler, yoga & nutrition trenericom adidas Runnersa, upoznale smo se još tijekom avanture s kretanjem u školu trčanja. U sklopu škole, osim satova joge, održava i radionice vezane uz zdravu prehranu, a njene aktivnosti redovito pratimo i putem Instagram profila, na kojem s pratiteljima dijeli ukusne veganske recepte.
Upravo smo ondje naišle na storiese u kojima educira o načinima na koje namirnice možemo maksimalno dugo održavati svježima, s ciljem da se baš ništa ne baci – pogotovo u vremenu kada ne odlazimo tako često u trgovine i trudimo se sve što imamo maksimalno iskoristiti. Ta nas je te tema prilično zainteresirala, pa smo Marie zamolile da nam kaže detaljne savjete kojih se uvijek možemo pridržavati. U nastavku provjerite što nam je sve otkrila.
Umjerena kupovina
Napravite si okvirni plan što želite jesti kroz tjedan i pametno kupujte. Nemojte kupiti previše namirnica koje nećete stići potrošiti. To se pogotovo odnosi na svježe namirnice i namirnice s kratkim rokom trajanja.
Pranje voća i povrća prije skladištenja
Temeljito pranje namirnica alkoholnim octom ili sodom bikarbonom skida pesticide s namirnica i ubija bakterije koje uzrokuju brže propadanje namirnica.
Primjeri
Jabuke, limun, mango, rajčice, trešnje, paprike, mrkve: Napuniti veliku zdjelu vodom i pomiješati par žličica sode bikarbone, ostaviti povrće/voće u toj otopini desetak minuta, potom dobro isprati čistom vodom, posušiti i skladištiti.
Zeleno lisnato povrće: Napuniti zdjelu vodom i dodati par žličica sode bikarbone, dodati zeleno lisnato povrće, namočiti par minuta, isprati vodom pa dobro posušiti (najbolje u centrifugi).
Skladištenje u staklenkama
Korjenasto povrće poput mrkve, korijena celera i zelene stabljike celera možete sačuvati u staklenci s vodom. Vodu morate promijeniti svaka tri do četiri dana. Najbolje je da svaka vrsta povrća bude u zasebnoj staklenici. Korijen peršina, primjerice, tako ostaje hrskav tjedan i pol, mrkve čak do tri tjedna.
Skladištenje u vrećicama koje se mogu ponovno iskoristiti
Salatu dobro oprati i pustiti da se osuši (ili u centrifugi, na nekoj kuhinjskoj krpi ili čak i na suncu) i onda staviti u reusable plastične vrećice zajedno s papirnatim ručnikom ili u tupperware s papirnatim ručnikom. Taj papirnati ručnik će upiti višak vlage što će očuvati svježinu salate čak i do 10 dana. Isto se može i napraviti i sa špinatom.
Dodatno: Općenito čuvanje namirnica poput cikle, mladog luka, komorača i paprike u staklenim posudama, tupperwareu ili reusable plastičnim vrećicama će uvijek produljiti njihovu svježinu. Limun će najduže trajati kad se drži u zasebnoj posudi u hladnjaku, a začinsko bilje poput peršina će dugo trajati u hladnjaku u čaši s vodom. Isto vrijedi i za šparoge.
Namakanje u hladnoj vodi
Povrću možemo vratiti svježinu namakanjem u ledenoj vodi pola sata prije kuhanja ili pripremanja hrane.