Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Super1.hr nedavno je unaprijedio svoja pravila o privatnosti i korištenju takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa.

SUPER SAVJET

Kako najdulje očuvati svježinu namirnica? Blogerica Marie Wasler dala nam je hrpu odličnih savjeta

Hranu nikad ne bismo trebali bacati, i zato smo odlučili doznati načine na koje maksimalno dugo možemo zadržati svježinu namirnica

S Marie Wasler, yoga & nutrition trenericom adidas Runnersa, upoznale smo se još tijekom avanture s kretanjem u školu trčanja. U sklopu škole, osim satova joge, održava i radionice vezane uz zdravu prehranu, a njene aktivnosti redovito pratimo i putem Instagram profila, na kojem s pratiteljima dijeli ukusne veganske recepte.

Marie Wasler
adidas runners

Upravo smo ondje naišle na storiese u kojima educira o načinima na koje namirnice možemo maksimalno dugo održavati svježima, s ciljem da se baš ništa ne baci – pogotovo u vremenu kada ne odlazimo tako često u trgovine i trudimo se sve što imamo maksimalno iskoristiti. Ta nas je te tema prilično zainteresirala, pa smo Marie zamolile da nam kaže detaljne savjete kojih se uvijek možemo pridržavati. U nastavku provjerite što nam je sve otkrila.

Umjerena kupovina

Napravite si okvirni plan što želite jesti kroz tjedan i pametno kupujte. Nemojte kupiti previše namirnica koje nećete stići potrošiti. To se pogotovo odnosi na svježe namirnice i namirnice s kratkim rokom trajanja.

View this post on Instagram

What foods to buy in case of self-quarantine? Such weird times. An invisable predator around us that we can’t hear, see, feel. I have to admit: At first i was like „oh come on, it’s just a flu“, but in the last few days i really started to understand why it’s important to STAY SAFE & STAY HOME (the only thing i really don’t understand is the mania around toilet paper ?? – but oh well). So, yesterday i decided to prepare a bit and stock up on some food items i really would want to have at home in case of a quarantine. And yeah, i really, really would want to have fresh veggies and fruit. So i wanted to share with you some tips on what you could buy and how to store fruit and veggies properly so they last longer. TIP #1: Adding a half-cup of white vinegar per 1 cup of water, followed by a clean water rinse, will reduce bacteria and prevents mold — and that way your fruit and veggies will stay fresh longer. ? TIP #2: Store your root vegetables in a closed container with water. This way they will stay crispy longer.? TIP #3: Most herbs will stay fresh for up to 2 weeks when stored a glass of water in die fridge (change the water when it turns bad). TIP #4: Radishes will stay fresh up to even 3 weeks when you wash them and then store them still moist into an airtight container. TIP #5: Salad will stay fresh and crispy for up to 1-2 weeks when washed, dried and then stored in an airtight container with a few paper towels that will absorb the moisture that usually causes the salad to rot. ? TIP #6: You can wash and dry Swiss chard and kale and then store it wrapped up in a kitchen towel in the fridge. ? TIP #7: Leeks, spring onions, beets, fennel etc will stay fresh longer if stored in airtight containers or reusable plastic bags. TIP #8: You can freeze bread when still fresh. Just take it out of the freezer a few hours before eating and you will have fresh bread anytime. ? I also stocked up on dried legumes like beans, chickpeas, lentils etc and dried fruit, sauerkraut, i have my own kimchi,nuts and seeds, noodles and rice — just like usually. Do you also have tips on storing fruits and veggies the best possible way to keep them fresh longer?

A post shared by Marie aka. Pinkfoodie ? (@mariewasler) on

Pranje voća i povrća prije skladištenja

Temeljito pranje namirnica alkoholnim octom ili sodom bikarbonom skida pesticide s namirnica i ubija bakterije koje uzrokuju brže propadanje namirnica.

Primjeri

Jabuke, limun, mango, rajčice, trešnje, paprike, mrkve: Napuniti veliku zdjelu vodom i pomiješati par žličica sode bikarbone, ostaviti povrće/voće u toj otopini desetak minuta, potom dobro isprati čistom vodom, posušiti i skladištiti.

Zeleno lisnato povrće: Napuniti zdjelu vodom i dodati par žličica sode bikarbone, dodati zeleno lisnato povrće, namočiti par minuta, isprati vodom pa dobro posušiti (najbolje u centrifugi).

@mariewasler

Skladištenje u staklenkama

Korjenasto povrće poput mrkve, korijena celera i zelene stabljike celera možete sačuvati u staklenci s vodom. Vodu morate promijeniti svaka tri do četiri dana. Najbolje je da svaka vrsta povrća bude u zasebnoj staklenici. Korijen peršina, primjerice, tako ostaje hrskav tjedan i pol, mrkve čak do tri tjedna.

Skladištenje u vrećicama koje se mogu ponovno iskoristiti

Salatu dobro oprati i pustiti da se osuši (ili u centrifugi, na nekoj kuhinjskoj krpi ili čak i na suncu) i onda staviti u reusable plastične vrećice zajedno s papirnatim ručnikom ili u tupperware s papirnatim ručnikom. Taj papirnati ručnik će upiti višak vlage što će očuvati svježinu salate čak i do 10 dana. Isto se može i napraviti i sa špinatom.

@mariewasler

Dodatno: Općenito čuvanje namirnica poput cikle, mladog luka, komorača i paprike u staklenim posudama, tupperwareu ili reusable plastičnim vrećicama će uvijek produljiti njihovu svježinu. Limun će najduže trajati kad se drži u zasebnoj posudi u hladnjaku, a začinsko bilje poput peršina će dugo trajati u hladnjaku u čaši s vodom. Isto vrijedi i za šparoge.

Namakanje u hladnoj vodi

Povrću možemo vratiti svježinu namakanjem u ledenoj vodi pola sata prije kuhanja ili pripremanja hrane.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba