VIKEND RECEPTI

Julija Beroš s bloga ‘Torta, pinjur, pjat’ s nama je podijelila recept za ljetnu tortu s borovnicama i sirom

Iza bloga Torta, pinjur, pjat stoji Julija Beroš koja je s nama podijelila recept za osvježavajuću tortu sa sirom i borovnicama

Julija Beroš, diplomirana slastičarka blog Torta, pinjur, pjat otvorila je u prosincu 2011. godine, a na njemu često objavljuje tradicionalne i nešto suvremenije recepte za slastice. Uz višegodišnji staž na Coolinarci, Julija je radila kao glavna slastičarka u poznatom splitskom restoranu Zrno soli.

Danas, osim što radi na svom blogu, radi u vodećoj splitskoj slastičarskoj kući na osmišljavanju i izradi premium linije slastica.

S nama je za ove ljetne dane podijelila recept za osvježavajuću tortu sa sirom i borovnicama.

Torta sa sirom i borovnicama

View this post on Instagram

Destruction! ? @borovnice.lisjak #tortapinjurpjat #borovnicelisjak #blueberries #borovnice #foodblogger #lavender #oreo #cake #nobakecheesecake #gastrohr #summer #foodporn #iphone7 #clickandeat #instafoodandplaces #instafood #vindija

A post shared by Torta, pinjur, pjat… (@be_julija) on

ŠTO TREBAMO?

  • 2 kutije oreo keksa od 176 grama
  • 100 grama maslaca
  • 350 grama borovnica
  • 100 grama vode
  • 60 grama šećera
  • 9 listova želatine
  • 250 grama mascarponea
  • 250 grama krem sira
  • 200 grama bijele čokolade
  • 500 grama vrhnja za šlag
  • 100 grama šećera u prahu

Kako pripremamo?

Maslac rastopite, a Oreo kekse grubo usitnite. Pomiješajte sve i utisnite u dno kalupa. Ostavite u hladnjaku da se stegne. Borovnice, vodu i šećer stavite da zavrije pa nakon toga još kratko kuhajte. Skuhana smjesa treba biti kao rijetka marmelada, a ukupna količina smjese bi trebala biti oko 400 grama. Dva lista želatine namočite u hladnoj vodi, a kada omekšaju dodajte ju u vruću smjesu borovnica pa ostavite da se hladi.

Ostatak želatine namočite u hladnoj vodi. 100 grama vrhnja za šlag zagrijte do vrenja i u njega dodajte razmekšanu želatinu pa ostavite da se prohladi. Na pari otopite bijelu čokoladu, a 400 grama vrhnja istucite u srednje čvrst šlag. Skupa izmiksajte mascarpone, krem sir i šećer u prahu. Na to dodajte vrhnje za želatinom i na kraju rastopljenu bijelu čokoladu. Sve dobro izmiksajte da nema grudica. Ako se ne steže odmah, bez brige, stegnut će se. U dobivenu kremu špatulom umiješajte tučeno vrhnje pa tako dobivate osnovnu bijelu sirnu kremu.

Slaganje torte

Izvadite iz hladnjaka kalup sa utisnutom podlogom od keksa. Od bijele sirne kreme odvojite 200 grama i lagano je umiješajte u smjesu s borovnicama. 150 grama ostavite sa strane, a ostatak prelijte preko podloge od keksa. Stavite u zamrzivač na 15-ak minuta. 150 ostavljenih grama kreme pomiješajte sa 400 grama sirne kreme kako bi dobili slijedeći sloj torte. Izvadite tortu iz zamrzivača i lagano žlicu po žlicu stavljajte ovaj sloj kreme preko prve. Bijelu kremu rasporedite preko prethodnih pa po želji napravite par zavijutaka da se slojevi malo isprepletu. Ostavite tortu da se dobro ohladi u hladnjaku, najbolje preko noći. Dekorirajte oreo keksima, borovnicama, lavandom i metvicom.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube