Vikend recepti

Jelena Markota dala nam je fantastični recept za kuglof kakav još niste probali

FOTO: Jelena Markota

Došlo je vrijeme je za slasticu koja miriši na blagdane

Za slučaj da još uvijek nemate potpuno razrađen plan oko izrade blagdanskih kolača, dopustite nam da vam predložimo jedan recept. Kuglof spada među slastice koje već po automatizmu povezujemo s blagdanskim periodom, ali to ne znači da on uvijek treba biti isti ili predvidljiv. Na Instagram profilu Jelene Markote (@eardur), naišle smo upravo na recept za kuglof koji nudi nešto drugačije, a opet dovoljno prepoznatljive okuse.

Što trebamo?

  • 300 g bezglutenskog brašna
  • 190 g brezinog šećera
  • 3 g sode bikarbone
  • na vrh žličice soli
  • 100 g jogurta od kokosa (ja sam koristila s vanilijom)
  • 220 g biljnog mlijeka (idealno neko s više proteina, npr. sojino)
  • 1 žličica vanilijinog ekstrakta
  • 85 g (1 dl) ulja (može kokosovo, ili suncokretovo)
  • 1, 5 žlica limunovog soka

Za ukras:

  • 30 g brezinog šećera u prahu + za posipanje
  • 10 g sojinog mlijeka
  • 2 g limunovog soka
  • 1/2 žličice vanilijinog ekstrakta
  • voće po želji

Priprema

Pomiješajte brašno, šećer, sodu bikarbonu i sol i sve prosijte, tako da dobijete rahlu i ujednačenu smjesu. U drugoj posudi promiješajte jogurt, biljno mlijeko, vanilijin ekstrakt, ulje, limunov sok i ako je limun domaći i neprskan, koricu jedne polovice. Umiješajte mokre sastojke u suhe i promiješajte tako da je smjesa potpuno ujednačena. Dobra stvar kod ovog kuglofa što se ne morate brinuti da ćete ga previše promiješati i da će tako postati žilav.

Lagano poprskajte silikonski kalup za kuglof uljem u spreju i prebacite smjesu u kalup. Par puta ga lagano pustite da padne s male visine o radnu površinu tako da se svi nabori u kalupu izravnaju, a mjehurići ipuhnu, pa špatulom po sredini smjese cijelim krugom kalupa napravite blagu udubinu. Kako se biskvit bude pekao, ta sredina će više rasti, pa će na ovaj način konačni kuglof biti ravniji i nećete ga morati rezati da ga ujednačite. Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite 40 minuta.

Provjerite je li pečen umetanjem čačkalice. Ostavite da se rashladi u kalupu, jer ako ga prevrućeg budete vadili, lako bi vam mogao puknuti jer je zbog odsustva glutena mekši. Pospite brezinim šećerom u prahu, prelijte umakom kojeg ste smiksali od šećera u prahu, sojinog mlijeka, vanilije i limunovog soka i po želji ukrasite voćem.