VIKEND RECEPT

Dugo nam se neki kolač nije svidio kao ovaj od maka i borovnica. Naravno, nabavili smo recept

FOTO: TMG CREATIVE

Iza njega stoji Jelena Markota (@eardur)

Instagram profil @eardur, iza kojeg stoji Jelena Markota, jedan nam je od najdražih gastro profila. Estetika fotografija uvijek je na razini, a receptima nas uvijek uspije ugodno iznenaditi. Nedavno smo upravo ondje naišli na recept za veganski kolač s makom i borovnicama koji smo odmah poželjeli napraviti. Dobra je vijest da priprema nije previše komplicirana, a recept se može lako pratiti, čak i ako niste naročito vješti u pečenju kolača. Cijelog ga možete provjeriti u nastavku.

Sočni kolač od maka i borovnica

@eardur

Što trebamo?

160 g glatkog brašna
40 g maka
140 g šećera
3 g sode bikarbone (1 žličica)
240 ml sojinog mlijeka
80 ml maslinovog ulja
10 ml limunovog soka
korica polovice limuna
½ žličice ekstrakta vanilije ili mljevena bourbon vanilija
prstohvat soli

Za kremu

20 g glatkog brašna
60 g šećera
140 ml sojinog mlijeka
120 g čvrstog margarina (naturli maslac)
10 g maka
½ žličice ekstrakta vanilije
prstohvat soli

Umak od borovnica

250 g borovnica
30 g šećera
30 ml soka od limuna
korica polovice limuna

@eardur

Kako pripremamo?

Brašno pomiješajte sa šećerom, soli, sodom bikarbonom i makom. Dobro promiješajte. U sojino mlijeko dodajte ulje pa uronite štapni mikser i miksajte dok ne dobijete emulziju. U mokru smjesu dodajte i limunov sok i ekstrakt vanilije pa promiješajte. Umiješajte suhe sastojke u mokre laganim pokretima špatule, kratko, tek dok sastojci nisu promiješani. Prebacite u kalup obložen papirom za pečenje (prethodno ga nauljite da se papir zalijepi) i pecite 30 minuta na 180 °c. Potpuno ohladite, kad se ohladi preokrenite biskvit naopako da se vrh izravna.

U posudu stavite brašno, šećer, sol, ekstrakt vanilije i sojino mlijeko. Kuhajte na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Kad je smjesa kuhana prekrijte je folijom za svježinu (tako da dodiruje površinu) da se ne stvara korica i pustite da se ohladi na sobnu temperaturu. Ručnim mikserom izradite margarin sobne temperature dok nije pjenast. Dodajte žlicu po žlicu skuhane smjese sobne temperature i miksajte dok niste dobili glatku, pjenastu kremu. Na kraju umiksajte mak.

Stavite sastojke u lončić i kuhajte na srednjoj vatri dok se umak ne zgusne, oko 15 minuta. Usitnite štapnim mikserom. Ohlađeni biskvit vratite na pravu stranu, ukrasite kremom, svježim borovnicama i ohlađenim umakom od borovnica. Ostatak umaka i kolača čuvajte u hladnjaku.