RECEPT

Jedan savršen recept za kuglof od naranče i badema s preljevom od krem sira

FOTO: @anasbakingchronicles

Pa ako još ne znate kakav desert pripremiti za Uskrs, ovo je zbilja sjajna ideja

Ana s bloga Ana’s Baking Chronicles s nama je podijelila recept za jedan neodoljiv, mirisan i sočan kuglof. Radi se o kuglofu koji u koji uz brašno ide i bademovo brašno odnosno mljeveni bademi što mu daje posebnu sočnost baš kao i narančin sok i kiselo vrhnje koji također idu u biskvit.

Pa eto, ako vam je dosta tradicionalnih makovnjača, pinci i mramornih kolača, isprobajte Anin recept koji donosimo u nastavku, a nju pratite na Instagramu za još slatke inspiracije.

ŠTO TREBATE

Biskvit

300 g glatkog brašna
130 g mljevenih badema
3 jaja (L)
280 g smeđeg šećera
100 g maslaca
70 g suncokretovog ulja
175 g kiselog vrhnja
100 g svježe iscijeđenog narančinog soka
2 ½ žličice praška za pecivo (12 g)
1 žličica ekstrakta vanilije
korica dvije veće naranče
½ žličice soli

Preljev

100 g mascarponea
50 g krem sira (Philadelphia, Vivis)
sok jedne naranče
100 g šećera u prahu
70-90 g toplog mlijeka
½ žličice ekstrakta vanilije

KAKO PRIPREMATE

Biskvit

Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 165°C, odnosno 180°C ako koristite klasičnu pećnicu s gornjim i donjim grijačem. Namastite veliki kalup za kuglof. Ako koristite silikonski kalup (poput mene), stavite ga na ravni pleh.

U jednu zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo i sol te promiješajte i dodajte mljevene bademe. To su suhi sastojci. Pjenjačom pomiješajte kiselo vrhnje sobne temperature, narančin sok i ekstrakt vanilije. To su mokri sastojci. Miksajte maslac, ulje i šećer dok ne posvijetli i ne postane pjenasto (oko 3 minute). Dodajte jedno po jedno jaje, miksajući dobro iza svakog dodatka dok se ne sjedini s ostatkom smjese. Naizmjenično dodajte suhe i mokre sastojke, tako da završite s brašnom odnosno da imate tri dodavanja suhih i dva dodavanja mokrih sastojaka. Miksajte kratko, samo dok se sve ne sjedini, da biskvit ne bude žilav.

Napunite kalup smjesom do ¾ visine i pecite u zagrijanoj pećnici 40-50 minuta, odnosno dok čačkalica koju ubodete u sredinu ne izađe s par vlažnih mrvica. Kad je gotovo, ostavite ga da se ohladi u kalupu inače postoji mogućnost da pukne prilikom prebacivanja na rešetku.

Preljev

U veću zdjelu stavite krem sir i mascarpone pa im dodajte prosijani šećer u prahu. Izmiješajte sve pjenjačom dok se ne sjedini pa dodajte narančin sok i ekstrakt vanilije. Ponovno promiješajte pa u više navrata (zbog lakšeg spajanja masnoće i tekućine) dodajte mlijeko koje ste prethodno zagrijali. U ovisnosti o željenoj gustoći dodajte više ili manje mlijeka.

Prelijte kuglof preljevom nakon što se potpuno ohladio, ukrasite tostiranim listićima badema i ušećerenom koricom naranče. Poslužite na sobnoj temperaturi, tada je kolač najmekši i najsočniji. Dobar tek!

PAR DODATNIH SAVJETA ZA SAVRŠEN KUGLOF

  • U ovisnosti o tome koliki vam je kalup, može vam ostati smjese. Nemojte je baciti, nego ispecite cupcakese.
  • Prilikom provjere ispečenosti, bolje je da je biskvit malo vlažniji, s obzirom da se nastavlja ‘peći’ u kalupu nakon što ga izvadite.
  • Svi sastojci trebaju biti sobne temperature.