Isprobali smo viralni recept za penne s votkom. Jako je jednostavan, a okusom prilično moćan
Evo što nam je sve trebalo i kako izgleda proces kuhanja
Novi je tjedan ujedno i nova prilika da testiramo hit recepte o kojima se na internetu ne prestaje raspravljati. Nakon pečene zobene kaše i moussea od dva sastojka, na red su došle slavne penne alla vodka. Riječ je o jelu čije se točno podrijetlo ne zna, ali koje se veže uz kuhinju američkih Talijana 80-ih godina prošlog stoljeća. Uz tjesteninu, penne, i votku, glavni su sastojci još i koncentrat rajčice, luk, češnjak, maslinovo ulje i vrhnje za kuhanje. Nije, dakle, riječ o novom receptu, ali se o njemu ponovno počelo pričati kad ga je putem svojih Instagram storiesa podijelila manekenka Gigi Hadid. Zaklela se da je riječ o jelu koji svi moraju probati, a internet ju je, čini se, shvatio doslovno. U jednoj pauzi za ručak smo ga odlučili replicirati i sami, a kako nam je ispalo, možete provjeriti u nastavku.
PENNE ALLA VODKA
Sastojci
šalica penne tjestenine
3 žlice maslinovog ulja
dva manja režnja češnjaka
pola glavice luka
3 žlice koncentrata rajčice
pola žličice šećera
6-7 žlica vrhnja za kuhanje
2 žlice votke (opcionalno)
pola žlice maslaca
malo naribanog sira
sol, papar, čili (prema ukusu)
Priprema
Na maslinovom ulju oprezno popržite protisnuti češnjak. Nakon minutu do dvije, dodajte sitno nasjeckani luk. Kad luk omekša, dodajte koncentrat rajčice i nježno ga razmazujte po tavi, najbolje špatulom, kroz dvije minute. Dodajte sol, papar i čili, u količinama prilagođenim vašem ukusu, a onda i pola žličice šećera. Zatim dodajte votku, kratko pustite da ispari pa dodajte vrhnje za kuhanje. Dobro miješajte nekoliko minuta, a onda dodajte i maslac. Kad se otopio, dodajte 1/4 šalice vode u kojoj vam se kuhala tjestenina (možete je staviti kuhati odmah nakon što ste na ulje stavili češnjak). Kad se umak malo zgusnuo, dodajte tjesteninu, dobro promiješajte, naribajte sir i sklonite s vatre. Servirajte s još malo naribanog sira, pospite čilijem, svježim bosiljkom ili nečim drugim po želji.
Zaključak
Ovaj recept bismo bez problema ponovili. Jednostavno se priprema, a sastojke uglavnom uvijek imamo kod kuće (bez brige, votka se može izostaviti). Okus jela je ukusan i dosta moćan. Posebno nam se svidjela ljutina čilija koja je zaokružila jelo, ali ako pak ne volite ljuto, slobodno izostavite taj začin jer će i bez njega penne biti odlične.