GASTRO

Isprobali smo Čokolino protein power. Ima važan sastojak za sportaše, ali i rekreativce

FOTO: Aleksandar Selak

Poprilično smo sigurni da smo pronašli najukusniji način za unošenje proteina, vitamina i minerala

Iako sam 30. rođendan proslavila još prije nekoliko mjeseci, redovito jedem Čokolino. Odbijam voditi raspravu s onima koji tvrde da sam ga odavno trebala prerasti, i jednako mu se veselim danas, kao i kad sam bila dijete. I u tome nisam usamljena; cijeli niz mojih prijatelja, ali i kolegica na poslu dijeli taj entuzijazam, a u raspravu možemo ući eventualno oko toga je li bolji s hladnim ili toplim mlijekom. Kad smo doznali da je na tržište stigao novi, Čokolino protein power, koji nam dobro poznati okus sada donosi uz dodatak proteina na bazi sirutke, znali smo da ga moramo isprobati čim prije.

Aleksandar Selak

Čokolino s dodatkom proteina proizvod je o kojem sam mogla maštati, ali nisam mislila da ću takvo nešto doista moći i kušati. Naime, već godinama redovito treniram, ali ne pazim previše na prehranu niti na dodatke, a u proteinskom sam deficitu, po mom skromnom nahođenju, gotovo uvijek. I dok se nekako nisam mogla natjerati da ispijam sve te shakeove od wheya nakon treninga, nešto mi govori da ću whey u kombinaciji s Čokolinom početi konzumirati bez ikakvih problema. Ako niste sigurni zašto je whey, tj. protein na bazi sirutke dobar za vaš organizam, u nastavku donosimo kratki podsjetnik.

Protein na bazi sirutke i ostali vrijedni sastojci

Sigurna sam da svi već vrlo dobro znaju koliko je važno da naša prehrana bude raznolika. No, upravo se kod unosa stavke proteina najčešće događaju poteškoće; ugljikohidrate i masti već nekako unesemo, ali uglavnom ne i dovoljnu količinu proteina (meso, riba, jaja). A budući da su proteini ključni u razvoju mišića, sportaše, ali i rekreativce, često ćete vidjeti kako si pomažu dodatnim unosom kroz već spomenute shakeove ili druga slična jela i pića. Osim kod izgradnje mišića i mogućnosti bržeg oporavka nakon treninga, što je važno svima onima koji redovito vježbaju, whey nosi i neke druge, svakodnevnije blagodati.

Aleksandar Selak

Whey sadrži imunoglobulin, antitijela koja imaju važnu ulogu u imunološkom sustavu organizma. Riječ je o proteinima koji se proizvode uglavnom u plazma stanicama, a koje imunološki sustav koristi za neutralizaciju patogena poput patogenih bakterija i virusa. Isto tako, važno je spomenuti da je whey vrlo lako probavljiv, odnosno do krvotoka dolazi mnogo brže od bilo kojeg drugog izvora proteina.

Osim wheyja, u količini od 25 grama na 100 grama proizvoda, Čokolino protein power, u sebi sadrži i ostale vrijedne sastojke, kao što su žitarice (rižina krupica i zobeno brašno), vlakna, vitamini C, B6 i B12, riboflavin, folna kiselina, magnezij, niacin, tiamin i pantotenska kiselina, redom nužni za zdravo i normalno funkcioniranje našeg organizma.

Priprema: toplo vs. hladno mlijeko

Aleksandar Selak

Prema uputama na pakiranju, u 250 ml mlijeka umiješala sam šest velikih žlica (otprilike 50 g) Čokolina i dobila točno onu konzistenciju koju najviše volim. Čokolino mi tako nije bio niti previše rijedak niti previše gust, a moram priznati da sam ga iz znatiželje pripremila i s hladnim i s toplim mlijekom. Okus mi je na prvo kušanje u oba slučaju bio manje sladak od uobičajenog, što sam i očekivala, ali sve mi je skupa i dalje bilo vrlo, vrlo ukusno. Tekstura je bila približno slična i kod toplog i kod hladnog mlijeka, i zapravo se nisam mogla odlučiti koja mi je varijanta bolja. Odmah moram priznati da nisam od onih koji radikalno zagovaraju jednu ili drugu stranu – obje su mi opcije skroz okej.

Kravlje vs. biljno mlijeko

Aleksandar Selak

Kako je novi Čokolino u prvom redu namijenjen aktivnim ljudima, sportašima i rekreativcima, pretpostavila sam da bi ga mnogi od njih mogli poželjeti pripremati s laganijom, biljnom opcijom mlijeka. Dapače, i sama često kupujem bademovo ili rižino mlijeko, pa sam ga poželjela testirati i u kombinaciji s ovim Čokolinom. Na moju veliku sreću, rezultat je bio jako zadovoljavajuć.

S kravljim mlijekom (plava zdjelica), s bademovim mlijekom (ružičasto-žuta zdjelica)
Aleksandar Selak

Okus je bio gotovo identičan (mrvicu sam osjetila aromu badema), a jedino je tekstura bila glađa i više nalikovala pudingu u odnosu na onaj s kravljim mlijekom, što mi je čak bilo i fora. Sve u svemu, zaključujem kako je Čokolino protein power jednako dobar s hladnim i toplim mlijekom, kao i s biljnim ili kravljim. Sve ovisi o vašim preferencijama. Što se mene tiče, mislim da ću kombinirati sve moguće opcije i naprosto uživati u novom ruhu omiljenog proizvoda.

 

Sadržaj nastao u suradnji s Podravkom