GASTRO

Bistro Pod zidom organizirao je genijalnu večeru posvećenu organskim vinima. Bile smo tamo

FOTO: PR

Organska vina napokon dobivaju zasluženu pažnju

U bistrou Pod zidom u istoimenoj zagrebačkoj ulici, sinoć je održana posebna večera od sedam sljedova tijekom koje su u fokusu bila organska vina. Mjesta su bila vrlo ograničena, novinara tek troje ili četvero, a chef Jurica Jantolek potrudio se da svaki zalogaj bude dostojan raskošnih organskih vina koja su vodila glavnu riječ na večeri.

Organska vina inače su ona čija proizvodnja isključuje kemijska gnojiva, pesticide, herbicide, fungicide i ostala sintetička sredstva kako kod uzgoja grožđa, tako i u postupku izrade samog vina. Umjesto toga koriste se prirodna sredstva za prskanje kao što su primjerice bakar ili čaj od preslice, a budući da se takvim vinima ne dodaju sulfiti, od njih vas ni neće boljeti glava, rekli su nam vinari sinoć u Pod zidom.

Inače, uz sedam sljedova večere Jurice Jantoleka kojeg je Kult plave kamenice proglasio jednim od najboljih mladih chefova za 2020., kušali smo organska vina triju hrvatskih vinarija Clai i Piquentum iz Istre te Križ s Pelješca.

SPOJ PRIMORSKE I KONTINENTALNE HRVATSKE

Večera je počela pozdravom iz kuhinje u obliku pogačica s čvarcima, maslaca s bučom i domaćeg kruha koji u Pod zidom rade s divljim kvascima koje sami uzgajaju. Uz to je poslužen Brut Nature, pjenušavo organsko vino vinarije Clai koje je savršeno otvorilo večeru upoznavanja s ovim pokretom u vinarstvu koji je sve snažniji.

Pozdrav iz kuhinje

Jantolek je tijekom svih sedam sljedova izmjenjivao jela koja vežemo uz kontinetalnu i primorsku Hrvatsku. Nakon pogačica s čvarcima, jeli smo tako tunu na tapioki s grejpom i suhim smokvama uz koju je bila poslužena macerirana Malvazija vinarije Piquentom iz 2018. godine koja je nešto sasvim drugačije od klasičnih istarskih malvazija kako okusom tako i bojom.

Tuna

Potom smo se zadržali uz more s volkom posluženim uz mladi luk, špinat i vlasac te sparenim s vinom Grk vinarije Križ s Pelješca. Vinari iz Križa otkrili su nam tijekom večere da bijela sorta Grk pomalo izumire na Pelješcu koji je poznat po Plavcu i crvenim vinima općenito. No, iako ga proizvode u zaista malim serijama, oni se i dalje trude očuvati tu tradiciju i učiniti Grk ekskluzivnim vinom.

Volak

DEKONSTRUKCIJE KLASIČNIH HRVATSKIH JELA

Potom je stigao četvrti slijed odnosno dekonstrukcija purice s mlincima. Pureća prsa i orzoto umotani u mlinac s dodatkom domaće majoneze s kiselim krastavcima sparena su s vinom Sveti Jakov vinarije Clai. A onda smo krenuli na crvena vina.

Purica z mlinci

U petom slijedu Piquentum je predstavio svoj Refošk koji je sličan Teranu, no opet različit, a poslužen je uz mljevenu junetinu s kremom od šunke, crumbleom od krumpira, mozzarellom i matovilcem.

Zagrebački

Posljednje slano jelo bila je također jedna dekonstrukcija, dekonstrukcija pašticade. Dočekao nas je tu prekrasno mekan teleći frikando s njokom i ukiseljenom mrkvom. Uz njega smo isprobali organski Plavac Mali vinarije Križ iz 2016. godine. Večera je završila zlevkom uz koju je za kraj poslužen slatki bijeli muškat Tasel vinarije Clai.

Pašticada

Pod zidom inače često organizira ovakve večere na kojima se gosti mogu upoznati s nekim novim trendovima u kulinarstvu i vinarstvu, a ako ste dovoljno brzi i vi možete rezervirati mjesto jednom kad najave neka nova događanja. Cijena jučerašnje večere od sedam sljedova i sedam čaša prirodnih vina bila je 580 kuna.

Zlevanka
Clai vina
Dašak atmosfere