Znanost

Bitno istraživanje kaže da tekila oporavlja kosti čak i kod osteoporoze

Istraživanje je provedeno na miševima koji su nakon osam tjedana tretmana spoja iz agave imali snažnije i veće kosti pa znanstvenici kažu da bi to otkriće moglo biti korisno i za ljude

Sigurno su i vama u nekom trenutku u životu stariji govorili da rakija liječi sve, pa čak i one tegobe za koje je uopće suludo pomisliti da bi ih mogla izliječiti. No, čini se da i nisu bili toliko daleko od toga da alkoholno piće može popraviti zdravlje samo nisu nikad pili tekilu.

Naime, stručnjaci u Meksiku otkrili su da se biljka agava od koje se radi tekila sadrži tvari koje mogu poboljšati apsorpciju kalcija i magnezija.

Znamo da su ta dva elementa zaslužna za jake kosti, zube i kosu pa će ova vijest oduševiti one koji obožavaju tekilu.

Prvi rezultati vidljivi nakon 8 tjedana

Istraživanje je proveo Centar za istraživanje i napredne studije u Meksiku, a test se provodio na miševima kojima su dali fruktane iz plave agave. Njihove stanice su proizvodile 50 posto više osteokalcina, proteina koji je važan u stvaranju nove koštane mase.

Osim toga, promjer njihovih kostiju bio je veći nakon osam tjedanja konzumiranja fruktana. Autorica istraživanja dr. Mercedes Lopez došla je do zaključka da kombinacija fruktana i bakterija u crijevima potiče stvaranje novih kostiju, čak i kod osteoporoze.

Tko zna, možda je tekila novo rješenje za sprječavanje i liječenje osteoporoze. Ne preostaje nam ništa drugo nego pričekati još kakva istraživanja.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba