SUPERMAME

Žene su pod velikim pritiskom zbog slike o idealnoj majci. Od njih se očekuje da rade kao da nemaju djecu

U suradnji sa Supermame.hr, donosimo vam stvarne priče mama, onih koje znaju da nisu savršene, uče iz dana u dan i žele da znate kako niste same

Martina je supermama jednog uvijek nasmijanog dječaka koja već više od jednog desetljeća živi na talijanskoj adresi. Nakon par godina rada u agenciji za odnose s javnošću i završenog mastera iz digitalnog marketinga odlučila je svoju kreativnost preusmjeriti na projekt Supermame.hr. Romantična i sarkastična, opsesija su joj blogovi i digitalni mediji. Najbolje ideje dolaze joj rano ujutro uz prvu neizostavnu šalicu kave dok svi još spavaju. Voli uživati u lijepim i jednostavnim stvarima poput tanjura dobre pašte, čaše crnog vina, Instagrama, dobre knjige i dobrog podcasta.

Nedavno sam na Instagramu pročitala jedan viralni, pomalo satirični post koji uspoređuje roditeljstvo danas s roditeljstvom prijašnjih generacija. Ukratko, današnji roditelji moraju osigurati djeci njihove “akademske, emocionalne, psihičke, nutricionističke i društvene potrebe pazeći na to da ih premalo ili pak previše ne stimuliraju, da ih ispravno liječe, paze na svaki njihov korak ili da ih slučajno ne zanemare u njihovom okruženju bez ekrana, bez procesuiranih i GMO namirnica, bez negativne energije, plastike…”.

Moraju ih naučiti da “imaju pozitivno mišljenje o vlastitom tijelu, da budu društveno svjesni, egalitarni, ali i autoritativni”. Današnji roditelji moraju biti “nježni, ali ne previše popustljivi, brinuti se o njima, ali i poticati neovisnost”. Sve to trebalo bi se odvijati “u multilingvalnom domu dobro pazeći da je razlika između djece najmanje dvije godine kako bi se pravilno razvijali…” Autorica teksta na kraju ironično dodaje “…i naravno, ne zaboravite kokosovo ulje.” Roditeljstvo u svim prijašnjim generacijama: “Ponekad ih nahranite.”

Opis roditeljstva danas na prvu me zaista nasmijao, ali kad bolje razmislim to je zaista tako. Činjenica je da su današnji roditelji pod puno većim pritiskom nego prijašnje generacije. Društvo i okolina nameću nam svoje standarde prema kojima bismo morali živjeti i odgajati djecu.

Danas nije dovoljno biti samo roditelj da bi bio “savršen roditelj”. Nije dovoljno samo odgajati djecu. Povezujuće roditeljstvo, pozitivno roditeljstvo, prirodno roditeljstvo, danski odgoj… Ah da, ne zaboravimo i onu prije par godina vrlo popularnu francusku metodu odgoja. Popis je dugačak. Nemam ništa protiv takvih metoda, dapače, i sama sam o njima puno čitala i pronašla zanimljive stvari koje sam ponekad primijenila u određenim situacijama, no isto tako bilo je i situacija u kojima sam se osjećala kao nedovoljno dobra majka jer nisam slijedila upute već sam slušala intuiciju. Situacije u kojima sam se pitala bi li moje dijete bilo drukčije da sam ga odgajala po nekoj metodi, a ne slijedila srce i svoj razum? Zašto mi se čini da danas samo metoda ljubavi nije dovoljna?

Žene su pod sve većim pritiskom zbog slike o idealnoj majci. Od majki se očekuje “da rade kao da nemaju djecu, i odgajaju djecu kao da ne rade.” Nikako ne smijemo zapostaviti karijeru, ali ako se odlučimo vratiti na posao prije isteka porodiljnog onda smo sebične. Prve tri su najvažnije, ali ako se odlučiš ostati doma i brinuti o djeci, morat ćeš konstantno opravdavati svoj izbor. Nemoj slučajno kukati kako ti je teško, doma si, uživaš i muž te uzdržava.

Žene su pod sve većim pritiskom zbog slike o idealnoj majci

Danas se više pažnje posvećuje fizičkom izgledu novopečene majke, nego njezinom mentalnom zdravlju. Sve možeš stići ako se dobro organiziraš. Uopće nije važno kako si, važnija informacija je koliko si kilograma izgubila nakon poroda. Obavezno spavaj barem osam sati noću, usput doji na zahtjev. Ako se dijete često budi, istreniraj ga da prespava noć. I za to imaš upute.

Nemoj ga naučiti da spava s tobom u krevetu, iako je za razvoj djeteta važno da s mamom spava do četvrte godine. Osobitu pozornost posveti edukativnim i razvojnim igrama, zabrani tablet, budi prisutna 0-24, osim kad si na poslu. Potrudi se da ti djeca prije prvog razreda znaju cijelu abecedu, barem jedan strani jezik, zbrajati do 10 i voziti bicikl bez pomoćnih kotačića.

Ne zaboravimo zdravu prehranu. Svaka idealna majka zna kako izgleda savršeno zreli avokado. Skrivaj se dok jedeš čokoladu, moraš djetetu biti primjer. Brini se o njihovom zdravlju, imunitetu, da provode dovoljno vremena na zraku, uči ih da materijalno nije bitno, ali im svejedno kupi mobitel za rođendan jer ga svi u školi imaju. Za svaki slučaj. Nemoj ih razmaziti. Nemoj ih previše nositi.

U svemu tome nemoj zaboraviti na sebe i svog muža, jer samo je zadovoljna mama sretna mama. U to malo slobodnog vremena što ti ostaje posveti se sebi i nemoj se zapustiti. Ali opet, možda je bolje da se posvetiš svojoj djeci jer vrijeme leti i ona će brzo odrasti. Usput nemoj kukati, govoriti da ti je teško i kako nemaš vremena za sebe. Zašto si ih uopće rađala!?

Za sve ostalo tu su eterična ulja. Biti roditelj nije lako, veliki je izazov odgojiti te male ljude, pitam se je li uvijek bilo i tako komplicirano?

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba