PRIČA

Ova mlada majka i doula lansirala je jedinstveni online tečaj pripreme za porod u regiji. Rekla nam je sve o tome

Certificirana doula i porođajna edukatorica Una Pašić Gregović otkrila nam je više detalja o online tečaju koji je upravo lansirala

Trudnoća. Razdoblje u kojem svaka trudnica sjaji, razdoblje u kojem hormoni luduju, a dani su nekada prekratki, nekada predugi. No, tu su i pitanja, nedoumice koje se često tijekom trudnoće ne razriješe. One pak djeluju nerijetko i na samopouzdanje, koje je u trudnoći najvažnije. No, 27-godišnja certificirana doula i porođajna edukatorica Una Pašić Gregović (@una.bridged) koju smo već predstavili na Super1, želi i dalje kontinuirano podsjećati kako trudnica nije i ne mora u tom periodu biti sama, jer tu su njezin partner i pratnja, prijatelji i obitelj, a sada vas u trudnoći može podržati i ona sama sa svojim novim tečajem koji je upravo lansirala – S Unom kroz pripremu za porod. Naravno da smo odmah morali doznati više i čuli se s Unom.

Opsežni program pripremala je godinu dana

“Potreba za tečajem se zapravo prvi put javila kada je zbog globalne pandemije postalo onemogućeno držati radionice uživo i sve sam više savjetovanja i radionice počela održavati online. Kroz online rad savjetovala sam žene ne samo iz cijele Hrvatske i regije, nego čak i puno žena s naših područja koje žive vani. Tu sam shvatila koliko online format rada daje mogućnost ženama iz cijelog svijeta da lakše dođu do informacija. Tada sam osmislila ideju online tečaja, a želja je samo rasla kako je vrijeme išlo. Kada sam i sama ostala po drugi put trudna i taman završavala svoju edukaciju i certifikaciju za nutricionističku savjetnicu za trudnice, uvidjela sam koliko baš taj format prethodno snimljenih i kvalitetno raspoređenih video snimaka plus popratni sadržaj odlično funkcionira i aktivno krenula raditi na svom tečaju. Odlučila sam da je sada pravo vrijeme da ga lansiram jer sam napokon osjećala da je sve točno kako treba i da mogu ženama ponuditi jedan toliko bogat i iskoristiv spektar informacija koji će im zaista maksimalno služiti. Nisam htjela brzati, već sam htjela da to bude nešto iza čega mogu stajati svim svojim bićem kao i radom” otkrila nam je Una, inače majka dvoje djece koja je kao edukatorica prisustvovala na više od 25 poroda.

Dodaje kako je u međuvremenu postala i savjetnica za dojenje te nutricionistička savjetnica za prehranu u trudnoći i postpartumu. No, kako za sebe voli istaknuti, ona je i osoba koja stoji uz žene koje su već majke i one koje će tek postati. Ako nije pored njih, onda educira kroz tečajeve, točnije spomenuti opsežni program koji je pripremala godinu dana.

Investicija u vaše iskustvo poroda i vas kao majku

Na temu tečaja S Unom kroz pripremu za porod otkriva kako se on sastoji zapravo od 30+ tema raspoređenih kroz 4+ sata videa. Sve su teme pomno odabrane kako bi pomogle trudnicama da se što bolje pripreme za porod. Neke od njih su: fiziološki porod, hormoni u porodu, važnost emocija i pozitivnog mindseta, priprema tijela na porod i kako prepoznati znakove, kada ići u rodilište i naputak 411, kako prirodno olakšati trudove i porod, kako bebi stvarati mjesto u trudnoći itd. Uz video sadržaj, objašnjava Una, stiže i popratni materijal koji će trudnicama olakšati organizaciju, a kaže kako je pripremila i predložak plana poroda, pratitelj navika, popis stvari za rodilište, checklistu za zadnje tromjesečje te razne savjete i recepte s uputama.

Na pitanje koja su joj očekivanja od ovog tečaja, Una mi govori da joj je najveća želja da on svakoj ženi koja ga posluša i prođe kroz njega, donese konkretno znanje i primjenjive savjete, kao i podršku i vjeru u njih same, kako bi one u pripremi za svoj porod i sam porod kročile samouvjerene i opuštene. “Moja želja je, ne samo ovim tečajem, već i mojim radom zadnjih godina i u budućnosti, podržavati i osnaživati majke i buduće majke i na taj način staviti naglasak na to kako su majke krucijalne i nezamjenjive spone i temelji svake zajednice” poručuje i ističe kako je ovaj tečaj definitivno investicija, investicija u vaše iskustvo poroda, investicija za vašu bebu, za vašu obitelj i investicija u vas kao majku.

Biti doula u Hrvatskoj definitivno nije jednostavno

“Odluke koje donosimo kao roditelji su najbolje odluke kada dolaze iz mjesta intuicije, samopouzdanja i relevantnih informacija, i čim to postavimo kao temelj već u trudnoći, napravili smo puno za daljnje korake u našem majčinstvu. Ovaj tip tečaja s ovim kurikulumom i znanjem je prvi takav u regiji, baš zato što spaja moja znanja i iskustva koja su jedinstvena. Od znanja i rada kao doula, porođajna edukatorica te nutricionistička savjetnica, njegujem prepoznatljiv pristup i širinu znanja koja se ponovno tako lijepo isprepliću i stavljaju fokus na majku i njezinu snagu i sposobnost” objašnjava dalje Una dok je ja pitam koliko je danas teško ili nije biti doula u Hrvatskoj. Govori odmah kako definitivno nije jednostavno.

Uvijek kaskamo za puno drugih zemalja što se tiče prava na porodu

“Nažalost još uvijek kaskamo za puno drugih zemalja što se tiče prava na porodu, mogućnosti na samom porodu kao i drugim faktorima. Edukacije također nema dovoljno, ali ono što me posebno veseli je što imamo sve više birth workera od doula, porođajnih edukatora, primalja, fizioterapeuta specijaliziranih za trudnoću i postpartuma itd. Ono najbitnije, raste svijest trudnica i njihova želja da sebi i svojoj obitelji omoguće najbolje. Definitivno nije jednostavno, ali ovaj posao je poziv, i kada zaista živiš svoj poziv, onda sve ima smisla, pa čak i ti zahtjevni aspekti postanu samo dio svega puno većeg i ljepšeg” dodaje dok je ja za kraj pitam ima li tremu. Ne krije da je ima prije svakog svog projekta, kako tremu tako i uzbuđenje, a ovo joj je ipak najveći projekt do sada. Cijena Basic Paketa tečaja S Unom kroz pripremu za porod je 294 eura, a Premium Paketa 349 eura, a što oni sve donose te kako, kada i koliko koristiti tečaj pronađite ovdje.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube