PRIČA

Ovoj certificiranoj douli tek je 25 godina, već je izdala knjigu o dojenju, a za Super1 otkriva sve zablude o tome

Una Pašić Gregović otkriva zašto vjeruje da se većina problema povezanih s dojenjem može izbjeći pravovremenom edukacijom te navodi neke od najčešćih zabluda o tom pitanju

Instagram profil Une Pašić Gregović (@una.bridged) prati preko 13 tisuća ljudi, a među njima se nalaze i članice naše redakcije. Na vrlo prizeman i razumljiv način ona redovito progovara o temama vezanim uz majčinstvo i djecu, a kao certificirana doula ima poseban kredibilitet. Opisuje se kao majka jednog predivnog dječaka i velika zaljubljenica u žensko tijelo, u snagu i nježnost koja se u njemu savršeno isprepliće. Uz to, velika je pobornica znanja potkrijepljenog dokazima (eng. evidence based knowledge), kao i mudrosti koju su žene prenosile s koljena na koljeno, pa budućim majkama želi pomoći s informacijama koje će im omogućiti da se i same krenu osnaživati.

Unatoč tome što je diplomirala međunarodno poslovanje s fokusom na marketing i menadžment te neko vrijeme radila u struci, svoj je pravi poziv pronašla u radu sa ženama i obiteljima. “Radim kao edukatorica i savjetnica, pripremam trudnice na porod, babinje i dojenje, pružam im podršku na samom porodu, ali i u postporođajnom razdoblju, posebno se fokusirajući na dojenje, oporavak tijela i njegu djeteta. Uz edukacije i certifikate za doulu te razne komplementarne edukacije, položila sam i nedavno osnovni tečaj za laktacijskog konzultanta. Volim se našaliti kako sam vječni student jer zaista obožavam učiti i povezivati nova znanja, tako da se trenutačno educiram za nutricionističkog savjetnika za trudnice i postpartum. Također obožavam pisati, a moje edukativne, kao i osobne tekstove, možete čitati i na blogu“, kaže.

Knjižica je nastala spontano, iz želje da pomogne sebi i svojim prijateljicama

Aleksandar Selak

S Unom smo poželjeli popričati povodom objavljivanja Douline knjižice o dojenju, koja je u kratkom roku vrlo lijepo zaživjela među mnogim mladim majkama, kao i onima koje to tek možda planiraju postati. Kako nam je pojasnila, ideja za ovu knjižicu nastala je iz osobnih potreba, tijekom njezine trudnoće, iz velike želje za uspješnim dojenjem. Kao prava štreberica, prisjeća se, nabavila je sve moguće knjige na tu temu. Ispisujući sebi osobnu skriptu, smatrala je da joj to i dalje nije dovoljno te je upisala sve tečajeve koje je uspjela naći. Neki su bili domaći, neke strani, neki uživo, neki online, neki besplatni, a neki plaćeni, no tek je nakon svih njih postala u potpunosti zadovoljna sa svojim ‘šalabahterom’ i periodično mu se vraćala kroz dojenački staž koji je dosegao više od dvije godine.

Ova knjižica osmišljena je kao nježna podrška i pomoć kroz mamin dojenački put

“S vremenom su me neke bliske prijateljice pitale za savjet, pa sam ja pretipkala skriptu iz bilježnice na laptop, dodala neke svoje savjete iz iskustva i poslala im. Nakon nekog vremena skriptu sam objavila na blogu, a kako sam i sama dojila, radila s dojiljama i učila, skripta se svako malo izmjenjivala i povećavala. Nakon što sam kao doula shvatila da je dojenje jedan od najvećih problema u postpartumu, odlučila sam upisati osnovnu edukaciju za savjetnicu za dojenje, koja je inače namijenjena medicinskim djelatnicima, što ja nisam, no smatram da je taj tip edukacije iznimno kvalitetan i temeljan, kako bih mogla bolje podržati žene u postpartumu. Kako sam prolazila kroz edukacija bila sam oduševljena s novim saznanjima i informacijama te odlučila dodavati to u skriptu dok nisam shvatila kako sam provela dane i dane radeći na tome, i kako je skripta u principu, postala knjižica”, objašnjava.

Dojenje, realno, može biti vrlo zahtjevno

Aleksandar Selak

Bez zadrške, Pašić Gregović priča o tome kako se mora priznati da dojenje, koliko god bilo lijepo i prirodno, često može biti i vrlo zahtjevno. S druge strane, smatra da se većina problema povezanih uz dojenje može izbjeći pravovremenom edukacijom i pripremom. Kroz tridesetak stranica obogaćenih lijepim ilustracijama, ova se knjižica dotiče pitanja poput: Kako dojenje funkcionira?, Koje su prednosti dojenja?, Kako se mlijeko stvara?, a nudi i konkretne savjete te pomoć oko tema kao što su ragade, mastitis, zastoji, izdajanje, pohrana izdojenog mlijeka… Također, u njoj se spominju i situacije kao što su carski rez, dojenje u trudnoći, tandemsko dojenje i dojenje blizanca, kao i brojne druge, a dodatno je obogaćuju i citati stvarnih iskustava žena koje su dojile, čiji praktični savjeti i podrška koju njihove riječi pružaju zaokružuju u cjelinu koja (budućim) majkama nastoji ponuditi osjećaj sigurnosti i zajedništva.

“Kroz provjerene i konkretne informacije o dojenju kojima se uvijek možeš vratiti, ova knjižica osmišljena je kao nježna podrška i pomoć kroz mamin dojenački put. Iako knjižica prvenstveno pisana za žene koje se pripremaju na dojenje, kao i novopečene mame (dio fokusa stavljen je na sam početak dojenja), knjižica ima pregršt univerzalnih informacija i savjeta koje služe za cijeli dojenački staž, a mogu biti od koristi bilo kome koga tema dojenja zanima”, kaže.

Digitalni oblik odabran je zbog dostupnosti i praktičnosti

Aleksandar Selak

Knjižica se zasad nalazi samo u digitalnom obliku i može se naručiti ovdje, a Pašić Gregović nam pojašnjava da za odabir e-formata postoji i konkretan razlog; htjela je da bude što prije dostupna što većem broju žena, kako u Hrvatskoj, tako i u regiji. Osim toga, kao majka je znala koliko je teško imati u ruci i knjigu i dijete, kao i to koliko je ključno da se informacija koju u tom trenutku tražite pronađe što prije. A cijeli se taj njezin trud, kao i pomno promišljanje o detaljima projekta, kaže, itekako isplatio. Prve su reakcije odlične, a ona je sama oduševljena prijemom knjižice.

Prvih par dana je bilo toliko narudžba da nam je server na stranici dva puta pao, a ni sada ne prođe dan bez narudžbe

“Znala sam da je knjižica jako korisna i da je u nju uloženo jako puno vremena, znanja, truda i ljubavi, ali nisam bila sigurna kako će biti prihvaćena, s obzirom na to da mi je to prvi takav projekt. Prvih par dana je bilo toliko narudžba da nam je server na stranici dva puta pao, a ni sada ne prođe dan bez narudžbe, dok mi feedback od žena baš grije srce”, priča s osmijehom. Dojenje je, dodaje, tema oko koje se često vode polemike, nekako je uvijek puno tenzija oko toga, pritisak, biranje strana, ekstremna stajališta, ali sama smatra da ne mora biti tako i to definitivno nije pristup koji bi sama odabrala.

“Poštujem odluku majke da hrani svoje dijete na koji god način ona smatra da treba i na koji god način može, te je cilj moje knjige i načina na koji je pisana, da ženama da informacije, savjete, podršku i toplu riječ na njihovom putu, bez osjećaja srama, osude ili pritiska. Osobno smatram da je to pristup s kojim zaista možemo ženama pomoći oko dojenja”, naglašava.

Najčešći mitovi i zablude vezane uz dojenje

Aleksandar Selak

U knjizi se, između ostalo, dotiče i najčešćih zabluda vezanih uz dojenje. I bez obzira, kaže, na njeno bogato iskustvo rada s raznim ženama, još se uvijek iznenadi time koliko su ti mitovi i legende prisutni, kao i time koliko žena u njih doista i vjeruje. “Striktne dijete na koje se stavljaju rodilje me jako smetaju, pogotovo s obzirom na to da hrana koju dojilja jede jako rijetko smeta bebi te da je neko uvriježeno pravilo da dojilja slobodno može jesti sve što je jela u trudnoći. Srce me boli kada vidim žene koje su izmorene od trudnoće i poroda, čije se tijelo oporavlja, a k tome i stvara mlijeko, kako brinu oko djeteta, a jedu samo kuhani krumpir jer imaju popis hrane koje misle da ne smiju jesti”, priča nam.

Poštujem odluku majke da hrani svoje dijete na koji god način ona smatra da treba i na koji god način može

Prisjeća se kako se naslušala svega od toga da žene neće imati mlijeka ako nemaju velike grudi, pa do toga da je mlijeko manje kvalitetno ako žena ima mjesečnicu. “Mislim da je velik problem što nam nedostaje informacija i što kao društvo još uvijek teško prihvaćamo neke stvari vezano uz dojenje, kao što su dojenje u javnosti, dojenje nakon godinu dana, iako WHO preporučuje da se doji barem dvije godine, tandemsko dojenje i tome slično. Svi mi moramo aktivno raditi da situaciju promijenimo na bolje. I da, uspješni dojenački staž najčešće kreće od trudnoće gdje se žena priprema na dojenje, zatim u rodilištu gdje su prvi sati i dani iznimno bitni, a kasnije u društvu bliskih ljudi čija je podrška nevjerojatno važna”, objašnjava.

Je li dojenje u javnosti još uvijek tabu tema i kako mu pristupiti

Kako je i sama spomenula pitanje dojenja na javnom mjestu, pitamo je i kako možemo raditi na normalizaciji tog čina, odnosno kako pristupiti prema eventualnim neugodnim pogledima i komentarima. Odgovor koji smo dobili vrlo je iskren – pitanje je teško, a priznaje da je i sama prošla razne faze i spektar emocija oko ove teme.

“Na početku me bilo užasno sram kada bih dojila u javnosti. Imala sam osjećaj da me svi gledaju, i onda sam prtljala po šalovima i majicama, skrivala i izvodila akrobacije, dok bi moja beba već plakala od gladi. S vremenom sam sama sebi počela ići na živce i sve me je bilo manje briga. Posložila sam si to u glavi ovako; moje grudi postoje doslovno s jednom svrhom, a to je da hranim svoje dijete, i nekako mi je otada bilo puno lakše. Kao i svakoj majci, dobrobit djeteta mi je na prvom mjestu, i ideja da mi dijete bude gladno samo da nekome ne bi zasmetalo, postalo mi je nepojmljiva”, kaže.

Na početku me bilo užasno sram kada bih dojila u javnosti

U svom se dojenačkom stažu, prisjeća se, dva puta susrela s negativnim komentarom dok je dojila u javnosti, i oba je puta imala spreman odgovor: “Vaš vrat ima super funkciju, može vam okrenuti glavu da ne gledate u nešto što vam smeta.”

“Mislim da je najgore bilo na početku kada sam bila toliko pod stresom da je svako dojenje na kraju ispalo adrenalinski sport. Što se tiče toga kako se postaviti, mislim da je to jako individualno jer jako ovisi o tome kakva je tko osoba općenito. Netko neće uopće razmišljati o tome, netko će ignorirati, netko će odbrusiti, netko će si nabaviti maramu za dojenje jer se tako ugodnije osjeća… Ono što je najbitnije jest to da žena zapamti da ona ne radi ništa krivo kad doji, i u javnosti. Ona hrani svoje dijete, ako nekome to smeta, problem je u toj osobi”, poručuje.

Edukacija i priprema kao apsolutni temelj

Aleksandar Selak

Priča nam i o drugim brigama koje more (buduće) majke s kojima radi, ali i otkriva svoj ‘zlatni’ savjet koji im uvijek ponavlja – educiraj se i pripremi koliko možeš, da se osjećaš osnaženo, sigurno u svojim odlukama i smireno, bez obzira što bude.

“Iz mog iskustva trudnice se danas najviše brinu i pripremaju oko poroda. S jedne strane mi je jako drago jer mi je divno vidjeti inicijativu i proaktivnost oko educiranja i pripremanja za porod, što smatram bitnim. S druge strane, mislim da nema dovoljnog fokusa na babinje, oporavak nakon poroda i dojenje, jer je nekako uvijek odgovor ‘ma snaći ćemo se’, a onda prođe porod i snalaženje u babinju ne bude tako jednostavno. No i to se mijenja, sve više trudnica je jako samosvjesno, željno znanja i sa srećom pristupaju pripremi, što i mene osobno baš jako veseli”, priča.

A projekt ove knjižice je, doznajemo, samo početak; u planu je i cijeli niz ostalih. Već se piše druga knjižica za trudnice, a radi se i na online verziji tečaja Kako se pripremiti na porod.

“Za budućnost imam puno želja i ideja za projekte, pogotovo vezane za temu postpartuma, odnosno babinja, i važnost prehrane u istom. Kroz par mjeseci, nadam se, izlazi i jedan noviji projekt, koji će biti puno opipljiviji od dosadašnjih, ali vam trenutačno ne mogu ništa više reći jer, dok i sama ne vidim, neću povjerovati”, tajanstveno zaključuje.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube