ĐUBOOKS

Imamo ekskluzivni ulomak iz najvažnijeg američkog romana 21. stoljeća

‘Najdraže moje’ govori o kompliciranom odnosu oca i kćeri, a ovaj ulomak mogao bi vas dosta zaintrigirati

Američki genijalac Gabriel Tellent vrlo je tih čovjek – sve dok se ne dokopa tipkovnice. Tada se u njemu probudi duh velikog pisca koji riječi koristi kako bi nas probudio te nam pokazao kako čudesni romani uistinu mogu biti. Njegov prvijenac „Najdraže moje“ šokantna je priča o četrnaestogodišnjoj djevojci koja živi s ocem u osamljenoj kući. Njihov odnos je vrlo kompliciran, a tome pridonosi činjenica da je otac zlostavlja – emocionalno i fizički. U rukama nevještog pisca, ova tema postala bi katastrofa teška za čitanje, ali Tallent posjeduje ono što mnogi nemaju – pravi talent.

Mračan, ali čaroban svijet djevojke Turtle

Knjiga je pravi fenomen koji je podijelio čitatelje: neki knjigu smatraju rijetkim remek-djelom, drugi pak ne uspijevaju provariti sirove emocije koje autor velikodušno prosipa po papiru. S ovom knjigom sigurno je samo jedno – nećete ostati ravnodušni. Kako bismo vam olakšali čekanje fizičkog primjerka (hrvatsko izdanje u knjižare stiže krajem rujna), donosimo vam ekskluzivni ulomak kao uvid u mračan, ali čaroban svijet djevojke koju zovu Turtle.

Protagonistica je u teškoj borbi za slobodu

“Turtle Alveston je snažna i sposobna. Četrnaest joj je godina, sama luta šumama uz obalu sjeverne Kalifornije, lovi u potocima i jezerima, po stjenovitim otocima; odlazi kilometrima od kuće. Ali ta silna sloboda samo je privid: nakon smrti majke, Turtle odrasta u sumornoj kući s karizmatičnim, ali mentalno nestabilnim ocem Martinom. Njezin je društveni život sveden na školu (u kojoj odbija svačije pokušaje zbližavanja, bilo da je riječ o učenicima ili profesorima) i život s ocem.

Tad Turtle upozna Jacoba, srednjoškolca koji priča viceve, živi u čistoj i novoj velikoj kući i očarano gleda Turtle. Po prvi put Turtle vidi svoj svijet iz daljine: shvaća da njezin život s Martinom nije ni zdrav, ni siguran, ni da može još dugo potrajati. Turtle počne smišljati kako da pobjegne, koristeći vještine preživljavanja kojima ju je fanatično podučio sam Martin. Njezin bijeg postat će mučna priča o hrabrosti i iskupljenju. Turtle postaje sve odvažnija, tjelesno i emotivno, a čitatelj stegnutoga grla promatra njezinu borbu za slobodom – i bodri je kao da je poznaje.

Najdraže moje dojmljiva je knjiga, kako zbog jezika, tako i zbog divljine u koju je smještena. Ispričana u jednom dahu, potiče na razmišljanje i otvara sva vrata svojem autoru, izvrsnom Gabrielu Tallentu.“

Najdraže moje – ulomak

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba