GASTRO

Food bloger Darko Kontin s nama je podijelio recept za zdravi namaz od bundeve i bijelog graha

FOTO: Darko Kontin

Imamo zdravi i ukusan jesenski recept s Darkove web kuharice

Kontin je s blogom krenuo prije pet godina, a prvi cilj mu je bio dokumentiranje njegovih kulinarskih eksperimenata, novih jela i isprobanih starih recepata. S vremenom se broj recepata na njegovom blogu povećavao pa danas ima pozamašnu bazu recepata koje možete pripremiti kod kuće. Kako u trgovinama i na tržnicama uglavnom možemo pronaći brojne tikve i ostale jesenske namirnice, zamolile smo ga za jesenski recept.

Odlučio je s nama podijeliti recept za zdravi namaz od Kabocha bundeve i bijelog graha. Kabocha tikva ima suho, ali ukusno meso, a kora, koja je tanka i zelena također je jestiva. Mirisom i bojom podsjeća na lubenicu, a može se pripremiti na razne načine. U nastavku donosimo Darkov jesenski recept. Za njega će vam trebati desetak minuta, ako zanemarite vrijeme koje je potrebno da se bundeva ispeče. Darko predlaže da se namaz posluži uz tostirani kruh i slane sjemenke, grickalice ili tortilje, pa čak i domaće mlince.

Zdravi namaz od Kabocha bundeve i bijelog graha

Darko Kontin

ŠTO TREBATE

  • 750 grama Kabocha bundeve očišćene od koštica
  • 230 grama bijelog graha
  • 2 čajne žlice tahinija
  • 25 ml limunovog soka
  • 30 ml maslinovog ulja
  • sol, dimljena crvena paprika, papar (po ukusu)
  • suhi domaći mlinci (po želji)
Darko Kontin

KAKO PRIPREMAMO

Bundevu prerežite na pola, i očistite od sjemenki. Prelijte je s malo maslinovog ulja i posolite s nekoliko prstohvata soli. Polovice bundeve okrenute prema gore pecite na 200 stupnjeva kojih 45 minuta. Bitno je da se može lako žlicom zagrabiti njezino meso, i da je na vrhu lagano zapečena/karamelizirana. Žlicom izvadite meso pečene bundeve te ga prebacite u električnu sjeckalicu. Bundevi dodajte ocijeđeni (sačuvajte tekućinu) bijeli grah iz konzerve (ili domaći, ali prethodno skuhan), 2 čajne žlice tahinija, začine i za početak malo limunovog soka.

Usitnite sve sastojke u kremu, te nekoliko puta provjerite okuse i dodajte po želji začine ili limunov sok. Gustoću umaka možete regulirati dodavanjem sačuvane tekućine iz konzerve od graha, ili dodavanjem obične vode. Kada ste zadovoljni gustoćom poslužite umak uz domaće mlince i slane sjemenke. Namaz/umak od bundeve može stajati u hladnjaku i do nekoliko dana. Osim kao umak za grickalice ovakav namaz se može koristiti i za zgušnjavanje raznih variva.