GASTRO

Zinfandel's ima novi meni nadahnut zimom. Škamp s medom zvuči fantastično

Temelji se, kao i uvijek, na sezonskim namirnicama

Hotel Esplanade restoran Zinfandel's november 2021
Jesensko zimski meni ANA GRGIC
Photo Mario Kucera
FOTO: Arhiva Esplanade

Temelji se, kao i uvijek, na sezonskim namirnicama

Jedan od najboljih restorana u Zagrebu, Zinfandel’s u Hotelu Esplanade, na čijem se čelu kuhinje nalazi Ana Grgić Tomić, ovih je dana predstavio novi meni. Nadahnuta zimom, Ana se poigrala raspoloživim namirnicama poput lisičarki, divljači, puževa, cikle, buče, zimskih tartufa, dunje i naranče. Zanimljivi okusi poput kreme od kestena, praha od peršina, dimljenih dagnji, bisquea sa šafranom i želea od konjaka samo su dio s karte jela koja pozivaju na kušanje.

“Veseli me objava novog jelovnika Zinfandel’sa. Moj tim i ja dosta smo radili na njemu, stoga vjerujem da će zadovoljiti naše goste i istinske gurmane. Nastojala sam koristiti sezonske namirnice i pripremiti velik dio toga u vlastitoj radionici kroz specijalne tehnike pripreme da bismo postigli jedinstvene arome. Primjerice, ukusnu usoljenu ciklu koja se u ovom jelovniku spaja sa sočnim američkim striploin steakom držimo tri dana u soli da bi iz nje izvukli svu tekućinu, a ona poprimila poseban slatkasto-slani okus. S druge strane, celer pečemo u soli upravo zato da ne presuši i da se očuvaju svi sokovi. Ulje od bora radimo sami kuhajući iglice od bora u sous videu vakumirane s maslinovim uljem – na taj način ulje preuzme okus bora i daje posebnu aromatičnu zimsku notu”, objasnila je chefica u priopćenju za medije.

Arhiva Esplanade

Osim toga, dodala je, veseli ih i priprema domaćeg kruha s domaćim kvascem koji njezin tim sam uzgaja, a za goste peku i domaću focacciu kojoj dodaju ružmarin, začinsko bilje i maslinovo ulje da se istakne mediteranski koncept kuhinje, kao i maslac s maslinama i crnom soli koji sami tuku.

Na jelovniku se i dalje nalaze klasici restorana, kao što su ručno kosani tatarski biftek koji se priprema od najboljih dijelova mesa i biranih začina, divlji brancin pečen u soli, istarski fuži s tartufima, Cezar salata i kultni Esplanadini štrukli zapečeni u kremastom vrhnju koji dolaze i u bezglutenskoj varijanti. Što se tiče deserata, tu su zanimljive kreacije poput domaće zlevanke od kukuruza i maka, moussea od grožđa s panna cottom od ružine vodice te mille-feuillea od heljde u kikiriki kremi s pjenom od tonke. Vinska karta Zinfandel’sa, ističu u priopćenju, osvježena je nekim novim zanimljivim etiketama vina, šampanjaca i desertnih vina iz Hrvatske i svijeta. Ponuda à la carte dostupna je svaki dan za ručak i večeru od 12 do 23 sata. Rezervacije stolova primaju se telefonom na 01 4566 644 ili e-poštom na zinfandels@esplanade.hr.