GASTRO TEST

Zaboravite na sve ostale i probajte ovaj hit namaz s jogurtom. Nama je ispao fenomenalno

FOTO: Aleksandar Selak

Prilično smo sigurni da smo pronašli novo (pred)jelo koje ćemo posluživati na kućnim druženjima

Sve članice naše redakcije doista entuzijastično vole hranu, pa tako redovito međusobno razmijenjujemo recepte i šaljemo si kratke isječke onih koje viđamo na društvenim mrežama, uz obećanje da ćemo ih prvom prilikom isprobati. Upravo je to bio slučaj s jelom koje vam danas predstavljamo, a koje, uvjereni smo, i sami morate isprobati. Za recept je zaslužan Yotam Ottolenghi, globalno poznat izraelski chef s britanskom adresom, čija se jela ističu po snažnim, upečatljivim aromama, odnosno upotrebi velike količine različitih začina. Brojni korisnici društvenih mreža tako se kunu i u njegov namaz s jogurtom i pečenim rajčicama iz kuharice Jerusalem, koji, osim što osvaja okusom, i izgleda vrlo efektno. Priprema je prilično jednostavna, a kako ona izgleda i što nam je sve trebalo, provjerite u nastavku.

Pečene cherry rajčicem s hladnim jogurtom

Sastojci

350g cherry rajčica (ili drugih manjih rajčica)
3 žlice maslinovog ulja
¾ žličice sjemenki kumina
½ žličice smeđeg šećera
3 režnja češnjaka
malo svježeg timijana
malo svježeg origana + dodatno za serviranje
1 limun (pola oguliti gulilicom, pola naribati)
350g grčkog jogurta
½ žličice chillija
sol
papar

Priprema

Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. U posudu za pečenje stavite rajčice, sjemenke kumina, češnjak narezan na listiće, šećer, timijan, origano, koru limuna, chilli, sol i papar. Zaliti maslinovim uljem i sve skupa malo promiješati. Peći dvadesetak minuta, dok rajčice malo ne pocrne pri vrhu. Dok se rajčice peku, u jogurt naribajte preostalu koricu limuna i stavite u hladnjak. Nakon što su rajčice gotove, jogurt lijepo servirajte na plitki tanjur i nadjenite pečenim rajčicama i svim začinima te dobivenom tekućinom. Poslužiti u kruh, prepečenac ili krekere i jesti odmah.

ZAKLJUČAK

Aleksandar Selak

Vrlo efektno jelo koje ćemo sigurno još koji put pripremiti. Priprema doista ne može biti jednostavnija, a s obzirom na kompleksne okuse, omjer uloženog i dobivenog jako je dobar. Topli nadjev i i hladni jogurt lijepo se nadopunjuju, a unatoč brojnim začinama, okus nije pretjerano intenzivan. S druge strane, sasvim je poseban. Jedina mana ovog recepta je što sastojke za njega većina vjerojatno nema uvijek u svojoj smočnici, ali ako ih možete nabaviti, toplo vam savjetujemo da ga isprobate.