VIKEND RECEPTI

Za sve one kojima je dosadio mesni, imamo recept za vege bolonjez koji se kuha 30 minuta

Karla Lojen (@zelenjava_) podijelila nam je recept za malo drugačiji bolonjez

FOTO: zelenjava

Karla Lojen (@zelenjava_) podijelila nam je recept za malo drugačiji bolonjez

Klasični mesni obožavamo i jedemo ga isključivo i uvijek sa špagetima. Eventualno ga začinimo s parmezanom i to je to, okus koji je gotovo uvijek isti. Nećemo ga se odreći, ali smo uvijek otvoreni za vege opciju pa nam je ovaj od leće zapeo za oko. Recept smo pronašli na profilu Zelenjava za kojeg stoji Karla Lojen koja priprema i dijeli najčešće vege obroke. Karla kaže da je vrijeme pripreme 10 minuta, a vrijeme kuhanja 30 minuta.

Leća u umaku od rajčice

Što trebamo? (za umak za dvije osobe)

1 šalica zelene ili smeđe leće
1 glavica crvenog luka
3 češnja češnjaka
2 šalice passate od rajčica
1 žličica kima
2 žličice dimjene paprike
2 žlice maslinovog ulja
sol i papar

Priprema

Luk i češnjak sitno nasjeckajte. Lagano ih dinstate na maslinovom ulju, dok ne postanu staklasti. Dodajte kim, dimljenu papriku i leću. Kuhajte još 2-3 minute, pa dodajte rajčicu. Kada leća apsorbira svu tekućinu, probajte i po potrebi posolite i popaprite. Dodajte još tekućine ako je potrebno i kuhajte dok leća ne bude gotova. Preporuka za serviranje je u tortilji, uz salatu, grčki jogurt i sir ili s tjesteninom kao bolognese umak, a preporuka za tortilje je da budu od integralnog pirovog brašna.

Što trebamo? (4 velike tortilje promjera 20 cm)

1 šalica integralnog pirovog brašna + za umijesiti
prstohvat soli
1 žličica praška za pecivo
2 žlice ulja
1/4 šalice mlake vode

Priprema

Brašno, sol i prašak za pecivo pomiješajte u posudi. Dodajte (obavezno mlaku) vodu i ulje. Zamijesite tijesto rukama. Treba biti mekano, teksture kao za pizzu. Zatim podijelite tijesto na 4 približno jednaka dijela i formirajte ih u kuglice. Kuglice lagano pritisnite rukom, formirajući disk. Pobrašnite, pokrijte krpom i ostavite da odmore prije valjanja 15-ak minuta do 12 sati.

Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte svaki disk u tortilju. Trebala bi biti jako tanka, lagano prozirna kada je podignete. Pažljivo pobrašnite svaku tortilju kad ih odlažete nakon valjanja kako se ne bi zalijepile jedna za drugu. Kada ste sve razvaljali, kreće pečenje. Dobro zagrijte tavu na najjačoj vatri, pecite svaku tortilje 15ak sekundi sa svake strane (dok ne dobije nekoliko smeđih mjehurića). Vruće tortilje odlažite jednu na drugu u platnenu krpu i zamotajte kako bi izbjegli dodatno sušenje prilikom hlađenja.