VIKEND RECEPT

Za ručak biste se mogli počastiti ovim genijalnim rižotom od cikle. Evo kako ga pripremiti

FOTO: @foodoris_

Pronašli smo ga kod gastro blogerice Doris Valković (@foodoris_)

Možda još uvijek niste sigurni što biste danas, ili sutra, mogli napraviti za ručak. Srećom, domaći gastro blogeri puni su kreativnih ideja, a jednu smo takvu pronašli kod Doris Valković. Riječ je o kremastom rižotu od cikle koji će vas uvjeriti da ovo povrće počnete upotrebljavati češće. Što vam sve treba, i kako se točno priprema, provjerite u nastavku.

Rižoto s ciklom

@foodoris_

Što trebamo?

4 cikle srednje veličine
2 žlice maslinovog ulja
2 češnja češnjaka
1 mala glavica luka
sol, papar (prema ukusu)
1 šalica Arborio riže
1/2 šalice bijelog vina
3 +1/2 šalice povrtnog temeljca (držati ga toplog na laganoj vatri)
3 žlice soja sosa
2 žlice javorovog sirupa

Kako pripremamo?

Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Cikle oprati, posušiti i staviti svaku u komad folije te zamotati. Staviti peći minimalno pola sata, ovisi o debljini cikle. Mora biti mekana kada zabodete vilicu. Izvaditi cikle iz folije, oguliti (budite pažljivi jer su vruće) te dvije nasjeckati na komadiće, a dvije na kriškice.

Nasjeckati luk i češnjak na sitno.U tavu staviti ulje te prodinstati luk. Kada je luk omekšao dodati češnjak i još malo dinstati dok ne počne puštati mirise. Dodati rižu te kratko popržiti uz miješanje. Zatim dodati nasjeckanu ciklu na komadiće, vino, sol i papar (prema ukusu) i dinstati dok vino ne ishlapi.

@foodoris_

Zatim dodati malo vrućeg temeljca, taman da pokrije dno tave te kuhati. Kada je riža upila temeljac dodati još uz miješanje.Rižoto je potrebno svako malo miješati kako bi se razvila kremoznost. Dodavati temeljac sve dok riža ne bude skuhana odnosno al dente.

Kada je rižoto skuhan poklopiti i pustiti da se malo odmori. Za to vrijeme u drugoj tavi zagrijati soja sos i javorov sirup te pustiti da se malo reducira. Zatim dodati ciklu narezanu na kriške te kratko popržiti u redukciji. Servirati topli rižoto s komadima glazirane cikle te dodati po želji malo svježeg začinskog bilja (origano, vlasac, peršin…) i jogurta (Doris je koristila sojin).