VIKEND RECEPT

Vjerujte nam na riječ kad kažemo da morate probati napraviti ove pogačice s čokoladom i lješnjacima

FOTO: janja benić

Jednostavni recept dala nam je Janja Benić (@janjolinka)

Na jednom smo eventu za vikend pojeli toliko dobro slasticu da smo se odmah krenuli raspitivati tko ju je napravio. Ispostavilo se da iza pogačica (scones) od čokolade i tostiranih lješnjaka o kojima nismo mogli prestati razmišljati stoji food blogerica Janja Benić. Njezin Instagram profil u potrazi za receptima pratimo već godinama, a široj je javnosti poznata kao žena zbog čijih je krafni u Broomu 44 redovito nastajala atmosfera opsadnog stanja. Uz detalje recepta, Janja nam je otkrila i njegovu pozadinsku priču.

janja benić

“Scones volim još od svog života u Engleskoj. Taj se desert tradicionalno servira u Engleskoj od 11. stoljeća uz Cream tea, ritual ispijanja čaja. Scones se jedu uz clotted cream i džem, a postoje i dva načina serviranja tog tradicionalnog deserta – devonski ili cornish način”, kaže i dodaje kako se u Devonu prepolovljeni scone prvo premazuje s clotted cream pa onda s džemom, a u Cornwallu se prvo stavlja džem i na to clotted cream.

“Meni je nekako prirodnije jesti ih na devonski način, ali ove, za koje s vama upravo dijelim recept, dovoljno je samo servirati s džemom od šljive”, savjetuje. Clotted cream, doznajemo kod nas nije dostupan, a ako vam je pak potreban u nekoj kombinaciji možete ga prema Janjinom naputku zamijeniti mascarpone sirom ili kombinacijom slatkog i kiselog vrhnja (miksajte 4 dcl slatkog vrhnja, dodajte 2 žlice kiselog vrhnja i 1 žlicu šećera u prahu).

janja benić

Ovaj desert je preuzet iz jedne knjižice naziva National Trust Book of Scones koja sadrži 50 recepata slanih i slatkih pogačica koje je njegova autorica konzumirala na raznim mjestima koje su pod zaštitom Nation Trust organizacije, inače dobrotvorne organizacije koja zauvijek brine o povijesnim imanjima i područjima prirode u Ujedinjenom Kraljevstvu). Recept koji vam donosimo u nastavku je malo izmijenjen i prilagođen namirnicama dostupnim kod nas.

Scones (pogačice) s tostiranim lješnjacima i čokoladom

janja benić

Što trebamo?

500 g glatkog brašna
4 žličice praška za pecivo
1 žličica soli
60 g šećera
125 g maslaca narezanog na kockice
75 g čokolade – pola mliječne, pola tamne čokolade (perle ili narezane na komadiće)
50 g lješnjaka – tostiranih i nasjeckanih
250 ml mlijeka

Za dekoraciju
15 g lješnjaka – tostiranih i nasjeckanih
50 g šećera u prahu
½ žlice kakao praha
2 žlice vode

janja benić

Kako pripremamo?

Zagrijte pećnicu na 190°C i stavite papir za pečenje na pleh za pečenje. Prosijajte brašno, dodajte sol, prašak za pecivo i šećer. K tome dodajte maslac narezan na kockice i mrvite prstima dok vam mješavina ne počne izgledati kao krušne mrvice.

Ubacite lješnjake i čokoladu (Janje je koristila čokoladne perle, a vi možete nasjeckati čokoladu) i promiješajte. Napravite rupu u sredini smjese i dodajte mlijeko. Smjesa vam ne bi trebala biti prevlažna ili presuha. Lagano pobrašnite površinu i razvaljajte smjesu na otprilike 3 centimetra debljine (ne smiju vam biti previše plosnati jer ih kasnije trebate moći lako prepoloviti po dužini).

Uzmite rezač u obliku kruga (Janjin je bio promjera 6 cm). Ostatke tijesta lagano stisnite zajedno (nemojte previše mijesiti) i izrežite još pogačica. Pecite 20 minuta sve dok nisu elastične na dodir. Na kraju prosijajte i promiješajte šećer, kakao i vodu pa premažite scones te posipajte lješnjacima.