DIZAJN INTERIJERA

U zaleđu Crikvenice krije se jedan vegetarijanski hotel. U pitanju je kameno zdanje s krasnim bazenom

Hotel Balatura u mjestu Tribalj podsjeća na kakvo divno selo zatvorenog tipa koje je sinonim za hedonizam

FOTO: hotel-balatura.hr

Hotel Balatura u mjestu Tribalj podsjeća na kakvo divno selo zatvorenog tipa koje je sinonim za hedonizam

Od hotela Balatura do hotelskog sela Balatura, tako bismo ukratko opisali ovu lijepu priču i zdanje u Vinodolskoj općini, točnije u mjestu Tribalj iza kojeg stoji obitelj Godec. Riječ je o impozantnom zdanju, hedonističkoj oazi izvan gužve turističkih jadranskih centara, u mirnoj dolini Vinodol, šest kilometara od mora, okruženom krševitim brdima i šumama. Kako doznajemo, izvorno je riječ o tristo godina starom obiteljskom imanju, kompleksu od više kamenih starih kuća, pa onda preuređeno u udobnu kuću za goste, pridajući pritom važnost detaljnoj rekonstrukciji povijesne zgrade. Naime, hotel Balatura u Triblju, kako nam otkrivaju vlasnici, niknuo je na temeljima starog seoskog domaćinstva sastavljenog od četiri povezane kuće. Za njegovu izgradnju i uređenje zaslužan je vlasnik i investitor Gordan Godec s obitelji čiji je hotel s vremenom postao i iskorak u očuvanju graditeljske baštine Vinodola.

Ondje će vas dočekati isključivo vegetarijanska kuhinja

“Naš hotel – to smo mi, obitelj Godec. Da, bio je to u početku mali hotel s deset soba. Hotel je zrcalo onog što mi živimo, onog što mijenjamo u svakodnevici, što griješimo i uspijevamo. Nikad nismo imali ideju da hotel mora biti nešto za sebe. Osim toga, prije deset, dvanaest godina odlučili smo ne jesti meso. Razlog je bio prvenstveno da više nismo htjeli sudjelovati u mašineriji mesne industrije. Ali i drugi razlozi su igrali ulogu: zdravstveni, razmišljanje o održivosti, okoliš. To su stvari koje svaki čovjek mora vidjeti za sebe, a obično je neka kriza odgovorna za promjenu. Tako je bilo i kod nas. U privatnom životu smo se susretali s takvim temama i kada smo donijeli odluku da krenemo s vegetarijanstvom odnosno veganstvom, pa je bilo jasno da ni hotel ne može ostati što je bio do onda” prisjetila se Anne-Kathrin Godec početaka i ponosno istaknula da su ove godine postali Hotelsko selo Balatura.

Turizam razgovora i znatiželje za interese gosta

“Ideja se rodila iz dugotrajnog rada u hotelu Balatura čiji je fokus od početka (od 2008.) na kulturnim, povijesnim i umjetničkim sadržajima kao temelj za predstavljanje regije u turizmu. Iskustvo u radu pokazalo je da gosti traže prostor u kojemu mogu stupiti u kontakt s mjestom i mještanima, no, bitno je da i sami mogu zadržati svoj identitet i na taj način ući u pravi dijalog. Turizam u tom duhu ne dolazi s predodžbom da mi nekome moramo nešto prodati nego traži točke moguće povezanosti i stvaranje sigurnog, atraktivnog i autentičnog prostora za takvu interakciju (za obje strane). To je turizam razgovora i znatiželje za interese gosta i pronalaženje prave aktivnosti ili pravog lokaliteta za njihov odmor” objašnjava Anne-Kathrin njihovu filozofiju te u tom segmentu kao dobar primjer ističe glazbeni turizam, odnosno radionice, seminare i koncerte koje imaju u sklopu hotela, a koje budu uvijek spoj lokalnih umjetnika s gostujućim glazbenicima i njihovim učenicima.

Nova kuća u selu podrazumijeva i novi hotelski sadržaj

Da stvar bude bolja, otkriva kako je upravo to poneke goste hotela toliko inspiriralo da su počeli investirati u stare kuće oko njihovog hotela koje su sada elementi ovog sela. “Izvedba obnove je bila potpuno u našim rukama i sve je izvršeno po primjeru originalnog hotela Balatura, ali je svaka nova kuća dodala posebni sadržaj za dobrobit cijelog hotela. Na taj način su pored starog hotela nastale tri nove kuće s bazenom, seminarska kuća s dvoranama za yogu, ples ili glazbu, i prostor za kuharske ili keramičke radionice i sobama koji omogućuju na primjer rezidencijalni program za pisce” objašnjava Gordanova supruga od koje doznajem kako su se oni zapravo iz Njemačke vratili na mjesto gdje su njegovi nekad živjeli. Najprije privatno kao obitelj, a poslije su krenuli u obnovu zgrada za potrebe današnjeg hotelskog kompleksa.

Gosti su začarani kamenom

Na pitanje kakva je povratna informacija njihovih gostiju, ističe kako im se najviše dopada primorska arhitektura. “Začarani su kamenom. Osim toga, imamo izvrsnu kuharicu i ljubav ide zaista kroz želudac. A onda, usred kamena i uz fino jelo lako je imati lijepe razgovore. Ljudi koji dolaze sa sadržajem poput književnosti, glazbe ili yoge cijene da ih struktura hotela, prostorije i osoblje čine glavnim protagonistima, i da mogu stvarati ili prakticirati u miru, potpuno predani svom sadržaju” poručuje. Što se tiče smještajnih kapaciteta, Balatura ima 10 dvokrevetnih soba i još nekoliko njih koje će uskoro biti na raspolaganju. Kroz sve se provlači rustikalni stil u kombinaciji s kamenom i tradicijom. Da se ondje mislilo na svaki detalj govori recimo kako su TV odnosno plazme obješene na zidovima sakrivene dekorativnim, uokvirenim platnom, što djeluje kao slika na zidu. Svaka soba ondje ima pak naziv po primorskim biljkama, u čijim su bojama i detalji i zidovi u njima – lavanda, pelin, maslina, lovor, ružmarin, cibor, limun, kadulja, ljubica i majčina dušica dok sve nabrojane biljke rastu u obližnjim hotelskim vrtovima.

U planu je i mali kafić, ali i jedan bunar

Za kraj, pitam Anne-Kathrin o nekim budućim planovima. Govori kako je hotelsko selo ipak veliki projekt, pa da se najprije moraju adaptirati na veći kapacitet i veći broj gostiju. “To je zahtjevno i dosta intenzivno. Ali, gdje je više ljudi i gdje je više mjesta, tamo je i veća mogućnost za dobre kulturne sadržaje, male festivale i koncerte. Osim toga, imamo u selu još jednu staru kuću koja čeka da bude obnovljena i da postane mali kafić na malom trgu našeg sela. Sanjamo i o bunaru i drugim elementima pravog sela. Ali, to ne mora biti sve sada i odmah” poručuje, a mi vas ostavljamo da hotel obiđete ovako virtualno, a onda svakako uživo. Više informacija možete pronaći ovdje.