SUPER FOOD

Time je sinoć predstavio uzbudljiv novi jelovnik zvan Cromakase. Kušala sam ga i super je

Isprobala sam, između ostalog, carpaccio od gofa, tunu na tri načina i sushi od janjetine

Znate onaj osjećaj kada u usta stavite nešto što vas potpuno obuzme? Upravo to dogodilo se dok sam s kolegama degustirala novi meni u Timeu u Petrinjskoj. Restoran je nedavno uveo Cromakase – kao što je kazao utjecajni blog Plava Kamenica, “prvi pravi omakase jelovnik u Hrvatskoj”. Riječ je o mediteransko-japanskoj fuziji okusa, odnosno sushiju i sashimiju napravljenom od isključivo hrvatskih namirnica.

Zašto Cromakase? Igra riječi dolazi od pojma ‘omakase’ što s japanskog možemo prevesti kao prepuštanje kuharu. Gosti tada ne naručuju jela već im kuhari japanskih restorana donose najbolje što imaju (osim što je fin, omakase vani zna biti iznimno skup, preko tisuću dolara). Vlasnik Timea Davor Bienenfeld kazao nam je da mu je Cromakase bio veliki san jer je želio ponuditi nešto već poznato poput sushija, ali isključivo s domaćim namirnicama.

Kombinacija slatkog i slanog

Degustacija od šest slijedova koju je pripremio sushi chef Rene Cheman započela je neobičnim spojem prezentiranim u obliku sipe za koji nikada ne bih rekla da ide skupa. Klobuk je glumila pločica od bijele čokolade s kremom od kulena, a ispod nje su bile perlice od tapioke i ikra. Krakovi su bili napravljeni od svježe sipe s crnom himalajskom soli na kremi od kokosa.

Bijela čokolada je sama po sebi jaka, ali tu jačinu ublažavaju lagane tapioka perlice i trakice od sipe. Posebno iznenađenje bila mi je krema od kulena koja je fino pasala uz cijelo jelo.

Carpaccio od gofa

Uslijedio je carpaccio od ribe gofa s mladim lukom i ikrom poletuše u ponzu umaku (miks soja umaka i citrusa). Ako imate predrasude prema sirovoj ribi, vrijeme je da ih se oslobodite jer osim što je odličan, ovaj carpaccio je ujedno i osvježavajuć.

Savjetovali su nas da posebno dobro namočimo ribu u ponzu umak jer ćemo samo tako osjetiti sve okuse. I imali su pravo.

Škampi na sve strane bili su pun pogodak

Pred nas je došao rep kvarnerskog škampa na riži s bisqueom od škampa te gunkan od jadranskih kozica s Nori algom i tartarom od kozica.

Škampi na sve strane su me oduševili. Prefin spoj nježnih, a usklađenih okusa.

Tuna u tri verzije

Sljedeća je bila tuna u tri verzije – sirova kao carpaccio, dimljena na riži kao nigiri te ponovno ako nigiri, ali ovaj put lagano pečena. Sve tri verzije bile su jako ukusne i zapravo se nisam mogla odlučiti koja je bolja.

Carpaccio verzija je klasično osvježavajuća i lagana, dimljeni nigiri sam progutala u jednom zalogaju, a lagano pečena tuna odlično se spojila s rižom.

Janjetina u sushi verziji

I za kraj dočekao nas je mali odmak od ribljeg menija. Na kamenom tanjuru stigao je sushi od sirove kosane janjetine na riži omotane algama te posipane mladim lukom.

Iako janjetina ne paše svakome, iznenadila sam se koliko je zapravo bila laganog okusa u ovoj kombinaciji. Međutim, alga za sushi bila je dominantnija od mesa koje je možda trebalo biti glavno u cijeloj priči.

Sladoled za desert

Degustaciju smo završili s nekoliko deserata Timeova slastičara Roberta Hromalića za koje slobodno mogu reći da su oduševili sve prisutne. Oduševili su me mousse od vanilije s bosiljkom (da, ozbiljno) te creme brulee idealnih tekstura i kompaktnog okusa.

Naravno, s obzirom da je inspiriran omakaseom, jela na meniju sigurno će se mijenjati s obzirom na dostupnost namirnica. Timeov Cromakase košta 450 kuna, uz njega možete naručiti i pripadajući vinski meni, koji košta još 340 kuna.