Što kažete na libanonski puding od riže? Nabavili smo recept, jako je jednostavan
Za njega je zaslužna Sandra Rončević s bloga O slanom i slatkom
U danima vikenda volimo si ugoditi kakvom novom, drugačijom slasticu koju još nismo imali prilike pripremati. Upravo vam jednu takvu danas želimo predstaviti, i ohrabriti da je i sami kušate. Riječ je o libanonskom pudingu od riže koji smo pronašli na Instagram profilu Sandre Rončević (@oslanomislatkom), a koji nas je u prvom redu privukao zbog zanimljivih sastojaka. Ružina i narančina vodica, sjeckane pistacije i još pokoji sastojak ono su što ga čine drugačijim od klasične varijante riže na mlijeku. Cijeli recept donosimo vam u nastavku, uz napomenu da jagode možete zamijeniti i drugim sezonskim voćem, kao što su kruške, smokve, breskve ili nektarine.
Libanonski puding od riže
Što trebamo? (za 4 zdjelice)
300 g riže, tip roma ili originario
300 g slatkog vrhnja
500 g mlijeka
4 žlice ružine vodice
4 žlice vodice cvijeta naranče
2 žličice paste od vanilije ili 2 vanilin šećer
4 žlice šećera
neslane pistacije za posip
Za karamelizirane jagode
500 g jagoda
2 žlice soka od limuna
2-3 žlice smeđeg šećera
Kako pripremamo?
Pomiješajte mlijeko, slatko vrhnje, šećer i pastu od vanilije (ili vanilin šećer). Umiješajte rižu. Stavite na vatru i zakuhajte. Smanjite vatru skroz, da samo lagano krčka i kuhajte oko 30 minuta uz povremeno miješanje i, prema potrebi, dodavanje mlijeka (pazite da ne zagori). Riža mora biti skroz kuhana, ne smije krckati pod zubom, a ne smije se ni pretvoriti u kašu. Na samom kraju kuhanja dodajte ružinu vodicu i vodicu cvijeta naranče.
Paralelno zakuhajte jagode: jagode narežite na četvrtine, stavite ih u lončić, pospite šećerom i dodajte sok od limuna pa kuhajte 10 do 12 minuta, odnosno dok jagode lagano ne omekšaju, a tekućina se ne zgusne u rjeđi sirup. Rižu prebacite u zdjelice, dodajte par žlica jagoda, pospite sjeckanim neslanim pistacijama.