GASTRO

Ručak u Le Bistrou uvijek je dobra ideja. Probale smo novi meni, ali i podsjetile se klasika poput štrukli

Divlji brancin, karamelizirani komorač, pesto od koprive, raštika
FOTO: Aleksandar Selak

Provjerile smo što se sve nudi na novom jelovniku omiljenog Le Bistro iz zagrebačkog Hotela Esplanade

Ako ovih dana razmišljate gdje na ručak ili večeru u gradu, imamo prijedlog koji vas, vjerujemo, neće razočarati. Le Bistro, jedan od dva restorana smještena unutar kultnog Hotela Esplanade, predstavio je novi meni, ali i nekoliko posebnih ponuda osmišljenih u čast 95. rođendana. Tu je noćenje za dvije osobe (odnosi se na one s prebivalištem u Zagrebu) s raskošnim doručkom po cijeni od 95 eura (do 1. rujna), dvije porcije slavnih štrukli po cijeni od 95 kuna (do 1. srpnja), kao i Orient Express poslijepodnevni čaj za dvoje uz izbor ukusnih minisendviča i neodoljivih kolačića, koji također, do 1. srpnja, stoji 95 kuna. Le Bistro ima i novi meni doručka, ali mi smo se danas ondje uputile upravo na ručak.

Atmosfera opuštenog šik francuskog restorana

Selekcija kruščića, namaz od sira
Aleksandar Selak

“Nastojim održati imidž Le Bistroa kao opuštenog šik francuskog restorana, stoga na jelovniku uvijek ima tipičnih bistro jela i slasnih francuskih specijaliteta poput pečene guščje jetre s domaćim briošem na maslacu, zapečene luk juhe ili čokoladnog tarta, ali i lokalnih klasika poput Esplanade štrukli te nekih noviteta i specijaliteta drugih kuhinja, poput krostate s rajčicama, inćunima i ružmarinom ili rižota sa šparogama i kremom od Paškog sira. Proljetno-ljetni koncept Le Bistroa nudi trendi zavodljivu selekciju ukusnih jela – uz raskošan doručak po narudžbi tu je novi à la carte jelovnik za ručak i večeru koji poseban naglasak stavlja na kvalitetne svježe sezonske sastojke i lokalno proizvedene namirnice s domaćih OPG-ova”, naglasila je chefica Esplanadine kuhinje Ana Grgić.

Cezar salata s hrskavom piletinom, marmelada od rajčica, krutoni
Aleksandar Selak

Posebno je istaknula i segment vezan uz nabavu ribe i morskih plodova, ali i začina.”Riba i morski plodovi dolaze iz Jadranskog mora i to su proizvodi malih ribara koji s posebnom pažnjom i predanošću rade kako bi nam isporučili samo ono najkvalitetnije. Ja sam pak posebno ponosna na naš začinski vrt u kojem njegujemo brojne začine i sigurna sam da upravo zato naše marmelade, sirupi, marinade, ulja i umaci koje radimo u vlastitoj kuhinji imaju još bolji okus”, rekla je Grgić.

I nova jela i klasici odličan su izbor

Jastučići punjeni kozicama, krema od tikvica, limun korica, šafran
Aleksandar Selak

Iako vjerujemo da ne bismo pogriješile i s bilo kojim drugim odabirom, moramo reći da smo doista uživale u nekoliko jela koje smo kušale. Ručak je započeo selekcijom kruščića s namazom od sira, a onda i predjelima; Cezar salata s hrskavom piletinom, marmeladom od rajčica i krutonima (85 kuna) te jastučići punjeni kozicama, kremom od tikvica, limun koricom i šafranom (95 kuna) savršeno su nam otvorili apetit.

Za glavno smo jelo isprobali jednu riblju i jednu mesnu varijantu; jako nas se dojmio divlji brancin s karameliziranim komoračem, pestom od koprive i prilogom raštike (185 kuna), kao i janjetina na drugačiji način, u formi hrskave rolice, s mladim graškom, mentom te umakom od vrhnja i kumina (175 kuna). I, naravno, nismo mogle propustiti ni priliku da kušamo još jednu verziju nadaleko poznatog Aninog rižota, sa šparogama, kremom od Paškog sira i maslinovog ulja, koji je stvarno tako ukusan kako i zvuči – pa još i malo više.

Kremasti rižoto, šparoge, krema od Paškog sira i maslinovog ulja
Aleksandar Selak

Bile smo već poprilično site, ali nismo mogle odoljeti a da ne probamo i nešto s karte novih deserata; ljubiteljima čokolade toplo savjetujemo Ferrero kuglu s krokantom od badema i lješnjaka (45 kuna), a nije nas razočarao ni Paris-Brest punjen kremom od lješnjaka i vanilije, s quenelleom od tamne čokolade (30 kuna). Uz ova, ali i brojna druga jela s novog menija, još jednom podsjećamo i na klasike koje, ako još niste, morate probati, kao što su već spomenute štrukle, ali i tatarski biftek, zapečena juha od luka te bečki odrezak s pireom od krumpira i lisnatim salatama.

Hrskava rolica s confitom od janjetine, mladi grašak, menta, umak od vrhnja i kumina
Aleksandar Selak
Ferrero kugla, krokant od badema i lješnja
Aleksandar Selak
Paris-Brest punjen kremom od lješnjaka i vanilije, quenelle od tamne čokolade
Aleksandar Selak