RECEPT

Rigatoni s bolognese umakom od zelenih chilli papričica i pureće salame

Sastojci za 6 osoba:

• 70 dag zelenih chilli papričica
• 1 jušna žlica maslinovog ulja
• 2 sitno nasjeckana češnja češnjaka
• ½ šalice sitno nasjeckanog celera
• ½ šalice sitno nasjeckanog crvenog luka
• ½ šalice zrna kukuruza
• ½ očišćene i sitno nasjeckane crvene babura paprike
• 25 dag pureće salame
• 8 ½ jušnih žlica soka od agave (ili meda)
• 36 dag rigatona
• sol
• ½ šalice svježeg sitno nasjeckanog peršina
• 1 šalica parmezana (ili drugog zrelog sira po izboru)

Priprema: Rešetku u pećnici stavite na 10 cm ispod grilla i zagrijte. Zelene papričice stavite na papir za pečenje i pecite 20 minuta (često ih okrećući), sve dok ne potamne sa svih strana. Zatim ih stavite u papirnatu vrećicu, zatvorite i ostavite da se ohlade. Izvadite ih iz vrećice, ogulite izgorenu tanku kožicu, bijele tvrde dijelove i sjemenke. Stavite papričice u kuhinjski robot, dodajte 2/3 vode i uključite dok ne dobijete mekani pire. Veliki lonac s vodom stavite na vatru da zavrije. U međuvremenu u tavi zagrijte ulje, dodajte češnjak, celer, luk, kukuruz, crvenu papriku i pureću salamu. Pirjajte 10 minuta, zatim umješajte pire od zelenih papričica i sok od agave te smanjite plamen. U vrelu vodu stavite rigatone i kuhajte oko 7 minuta, dok ne budu kuhani “al dente”. Za to vrijeme nastavite lagano pirjati umak. Ocijedite tjesteninu, a umak posolite.

Savjet više: Tjesteninu razdijelite u 6 tanjura, prelijte pripremljenim umakom te pospite parmezanom i peršinom.