Ostvari san

Poznata slastičarka ispričala nam je svoj put do uspjeha i otkrila recept za finu ljetnu slasticu

Kada je motiv za pokretanje posla ljubav prema onome što radite, želja da budete drugačiji, ali opet osluškujete želje klijenata i kad radi zarade ne želite pristati na kompromise, veliki su izgledi da ćete uspjeti. Upravo svim ovim načelima vodila se Silvija Trbara kada je prije šest godina u zagrebačkoj vlaškoj ulici otvorila slastičarnicu Fine Torte

Iz ljubavi prema pripremanju slastica i želje da oni kojima ih priprema požele barem još jednu krišku, Silvija je zvanje ekonomistice u banci zamijenila slastičarstvom i odlučila biti poduzetnica. Najprije je krenula s internetskom prodajom torti te se osluškujući želje, ukuse, komentare, pohvale i primjedbe dodatno usavršavala. „ Krenula sam iz sasvim sebičnih razloga, a to je moja ovisnost o slatkome, a i morala sam nakon što su djeca porasla, u nedostatku stalnog zaposlenja, početi razmišljati o sebi. Oduvijek me zanimala kuhinja kako slana tako i slatka, smatrala sam se dobrom domaćicom, pa nisam vidjela razliku u ugošćavanju u vlastitome domu i u slastičarnici“, kaže Silvija i dodaje kako u obje situacije morate biti dobar i ugodan domaćin, truditi se gostu ponuditi najbolje što možete, od svježih i ukusnih proizvoda, do ugodne atmosfere.

Šarmantni prostor u Vlaškoj

S obzirom na to da nije bilo jednostavno prodati cijelu tortu, počela je razmišljati o nekom malom prostoru koji bi bio u blizini centra, a opet daleko od gradske vreve. Kada je pronašla šarmantni prostor u Vlaškoj, iza leđa Šenoi, oduševila se, no u uređenje je trebalo uložiti mnogo truda. „Prostor je bio izrazito derutan i trebalo nam je pet mjeseci da ga sredimo, jer smo morali obnoviti sve od temelja – opisuje Silvija i dodaje kako je detaljima poput ručno rađenih stolova, kauča i vitrine, renoviranih stolica i taburea iz hotela Esplanade i zanimljivim grafikama uspjela dobiti ugođaj koji je zamislila i koji se njezinim gostima sviđa.

https://www.instagram.com/p/5nlxUZlFHq/

 

Osim ugodnog ambijenta, iznimno su važne, naravno, i slastice, a Silvija svaki dan nudi barem desetak vrsti torti koje sve odreda radi ručno. U njihovoj pripremi koristi isključivo maslac, kvalitetnu čokoladu, pravo slatko vrhnje i kuhane kreme te uvijek dodaje manje šećera nego što piše u receptu. “Svaka torta priča je za sebe, sve su napravljene s mnogo ljubavi i pažnje, te svaka zahtijeva posebnu pripremu i pažljiv odabir kvalitetnih namirnica. Neke su torte moje su autorsko djelo. Često ideje dođu same, te kombiniram dok ne uspijem postići okus koji želim.

Za mnoge torte recepte dobivam od prijatelja, nalazim ih po časopisima, u knjigama ili na internetu, međutim uvijek ih prilagodim i unesem dio sebe kako bi bile još finije – objašnjava Silvija i dodaje kako se, zajedno sa svojim timom, trudi biti dosljedna u onome što radi, te i dalje ne pristaje na kompromise kad su namirnice u pitanju. Ne poseže za povoljnijim sirovinama ako ne zadovoljavaju njezine standarde kvalitete. „ U kuhinji smo od prvog dana moja kolegica Zorica i ja i sve radimo ručno, tortu po tortu, jednostavne slastice, sa smanjenim udjelom šećera, od sastojaka koji su manje više dostupni svima.

Recepte pronalazimo svuda – od prijatelja, susjeda, iz starih kuharica, časopisa od kojih su neki sad već stari preko 20 godina, mijenjamo ih, dodajmo nešto svoje, oblikujemo ili stvaramo nešto posve novo“, napominje Siivija. Uz nju i Zoricu, u Finim tortama ima još troje zaposlenika, a ona kao šefica, vlasnica, glavna slastičarka, administratorica… dnevno radi i po 15 sati. „ Užitak je stvarati vlastitim rukama, gledati kako se nešto mijesi, peče i kako nastaje finalni proizvod. Najljepše mi je u kuhinji, ali uz samostalni posao, idu i one manje lijepe stvari, osobito kada ste zaduženi i za nabavu, dostavu, nerijetko i konobarenje, borbu sa administracijom, pronalaženje radnika…“, kaže Silvija i dodaje da se od svojih ruku može živjeti, ali treba puno truda, rada, upornosti i volje, kao i u svakom poslu.

Silivijn recept za voćne košarice

Sastojci za šest komada

Tijesto:

250 g brašna

100 g šećera u prahu

125 g maslaca

2 žutanjka

malo soli

Krema:

2,5 dl mlijeka

12,5 g oštrog brašna

12,5 g škrobnog brašna

40 g šećera

2 žutanjka

1 vanilin šećer

1,5 dl slatkog vrhnja

Voće po želji

Priprema:

Umijesiti sastojke za prhko tijesto. Neka odleži u hladnjaku pola sata.

Tanko razvaljati tijesto, utisnuti u kalupe za košarice i peći na 175 °C oko 15 minuta.

Za kremu odvojiti manju količinu mlijeka i izmiješati sa brašnom i žutanjcima, dodati u zakuhano mlijeko kojem smo dodali šećer i kuhati na laganoj vatri.

U ohlađenu kremu dodati izrađeno slatko vrhnje, puniti košarice kremom, ukrasiti voćem.

I ti možeš ostvariti svoj san

I ti, baš poput Silivje možeš ostvariti svoj san i živjeti od rada svojih ruku. Kako bi mlade potaknuli na upisivanje strukovnih škola, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u sklopu kampanje Ostvari san u Hrvatskoj pokrenulo je projekt pod motom ‘Gdje su ruke, ima i struke’ s kojim se naglašava važnost cjeloživotnog i poduzetničkog učenja. Na stranici Ostvari san u Hrvatskoj u tijeku je projekt kojim se potiče stipendiranje učenika koji se obrazuju u deficitarnim obrtničkim zanimanjima te za poticanje gospodarskih subjekata za primanje učenika na naukovanje financirano sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Ovim projektom učenicima koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) dodjeljuju se stipendije, a iznos potpore u školskoj godini 2019./20. bit će 18.000,00 kuna. Osim toga, financijskim potporama se potiču mikro, mala i srednja poduzeća da sudjeluju – u obliku mentorstva – u obrazovanju učenika u obrtničkim zanimanjima.

Sadržaj je isključiva odgovornost Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta