NOVO MJESTO

Posjetili smo Omni, experience bar u Novom Zagrebu. Dimljeni sushi je jako zanimljiv

FOTO: Aleksandar Selak

Smjestio se u Sopotu, na adresi Turinina 5

U Novom se Zagrebu, točnije u Sopotu, na adresi Turinina 5, prije nekoliko dana otvorio Omni, mjesto koje vlasnici predstavljaju ne kao obični bar ili restoran (iako nude i hranu i piće), već kao experience bar, prvo takvo mjesto na ovom području uopće. Posjetili smo ga odmah po otvaranju, u vrijeme ranog ručka, i iznenadili se količinom gostiju koju smo ondje zatekli, uzevši u obzir da je novim mjestima ipak potrebno (barem) nekoliko tjedana da popunjenost krene biti konkretnija. Priču o imenu, ali i konceptu, ispričao nam je vlasnik, Dragan Martinović. Prije svega, istaknuo je kako su on i njegov tim tražili upravo prostor u Novom Zagrebu, kojem takvog sadržaja nedostaje, dok je centar, s druge strane, prezasićen.

“Krenuli smo razmišljati što bismo htjeli ponuditi našim gostima. Zaključili smo da želimo dobru vinsku kartu, dobra craft piva, specialty koktele, nargile, ali i da ima nešto za pojesti. U prvi smo mah pomislili da je to nemoguće, da gostu nije dobro dati previše izbora, ali onda smo se složili da u gradu ima sasvim dosta specijaliziranih barova ili restorana koje ljudi mogu posjetiti. Mi smo se odlučili da ćemo nuditi sve, a tako smo došli i do latinskog imena koje označava upravo to”, priča nam. Doznajemo i da se zato nazivaju experience barom, mjestom koje nudi zaokruženo iskustvo, koje djeluje na sva osjetila i koje uvijek možete doživjeti na drugačiji način.

Neon natpisi po prostoru koji jasno signaliziraju što očekivati

Prostor, podijeljen na onaj unutrašnji (gdje se jede) i zatvorenu terasu (gdje se može piti i naručiti nargila) prilično je velik, a vlasnik nam pojašnjava kako su upravo takav i tražili, pogodan čak i za evente srednje veličine. Stil uređenja opisuju kao eklektičan, sa spojem različitih trendova, a posebnu pažnju privlače neonski natpisi. “Čim uđete, vidjet ćete natpise kao što su food, music i bar, pa ćete odmah znati da ovdje možete nešto popiti, pojesti, ali i da bi se tu moglo nešto i poslušati”, nastavlja Martinović. Četvrtkom, petkom i subotom tako ovdje možete čuti live svirke, i radno vrijeme je od 7 ujutro do dva sata poslije ponoći, dok tijekom ostalih dana radi do ponoći, a kuhinja uvijek do 23 sata.

Prije ručka, kušali smo vrlo ukusan osvježavajući sok od jabuke, naranče i aronije, kao i odlične koktele Bubble Gum (kombinacija višnje i mente) i Pink Margherita (svidjelo nam se što je u ovoj verziji rub od soli postao rub od soli i hibiskusa) za koje je zaslužan nagrađivani barmen Kristijan Briješki, inače prvak hrvatske u Flair kategoriji. “I koktele smo slagali tako da se mogu upariti s našim jelima, ako to gost poželi. Primjerice, jedete li neko od jela u kojem je bitan sastojak đumbir, servirat ćemo vam koktel u kojem se on također osjeti”, pojašnjava Martinović. Počinjemo razgovarati konkretnije o ponudi hrane, pa doznajemo da u kuhinji rade kuhari iz Tajlanda, Indije i Hrvatske, te stvaraju autentičnu fuziju različitih svjetskih kuhinja.

Od sušenih šljiva sa slaninom do toplog sushija

Nijedno jelo ne rade tako da ga se strogo može svrstati u neku određenu kuhinju; umjesto toga, svako žele interpretirati na svoj način. Mi smo vlasnika i kuhare pitali za preporuke jela koja se prvo trebaju probati, poslušali njihove sugestije i nismo požalili. Kušali smo dosta efektno predjelo G.O.A.T Dried Plums (40 kuna), suhe šljive omotane slaninom i punjene kozjim sirom koje možda vizualno ne izgleda najljepše, ali okusima i teksturom to nadoknađuje. Uz šljive, naručili smo Almond Tempura Shrimp (65 kuna), odnosno kozice u tempuri od listića badema, fino hrskave uz vrlo dobar kiselo-ljuti umak sa strane.

Katsu Sando piletina (77 kuna), kao jedno od mogućih glavnih jela koje vlasnik izdvaja, dolazi uz prilog batata i umaka koji sami rade, ali još je zanimljivija bila činjenica da dolazi u japanskom milk breadu koji također rade prema vlastitoj recepturi. Hrskava piletina u panko mrvicama i mekani mliječni kruh dosta su dobra kombinacija. Peanut Pulled Pork Tacos donijeli su, pak, neobičnu kombinaciju vučenog svinjskog mesa s kikirikijem koja zapravo solidno funkcionira (podiže ju lagani umak i svježe sjeckano povrće), ali najbolje jelo koje smo kušali bio je Omni Twiglight sushi.

Kako smo doznali od kuhara, riječ je o još jednoj njihovoj verziji poznatog jela, drugačijoj od ostalih koje se nude u Zagrebu. Losos je ovdje omotan oko riže (a ne obrnuto), preko njega ide cheddar sir i meksički umak, a zalogaj se pali brennerom te poslužuje jako efektno – ispod nadimljenog staklenog zvona. Okusi su u ovom jelu vrlo lijepo izbalansirani, od dima do ribe preko blago pikantnih umaka, i savjetujemo vam da mu date priliku čak i ako inače niste ljubitelj sushija. Za kraj, kušali smo i zalogaj dnevnog jela (Omni će povremeno nuditi dnevne i tjedne specijalitete), Stir Fry Black Pepper piletine (50 kuna) i zaključili da je bolja nego brojna stir fry/wok jela koja se mogu kušati u razvikanim azijskim restoranima u centru grada. Cijene su vrlo korektne, porcije obilne, izbor pića je, kako smo već spomenuli, velik, atmosfera opuštena, a mjesto ima potencijal zaživjeti i kao večernja destinacija. Sve u svemu, nakon prvog posjeta, čini nam se da je u Novom Zagrebu upravo postalo još nijansu zanimljivije.

Ime: Omni
Adresa: Turinina 5
Što nude: kavu, cijeđene sokove, vina, craft piva, koktele, nargile, fusion street food
Raspon cijena: od 30 do 130 kuna