NOVO MJESTO

Posjetili smo Hygge, novootvoreni danski bistro i bar na Slavonskoj. Tradicionalni sendviči su top

FOTO: Sandro Lendler

Ponuda se bazira na hladnim i toplim klasicima danske kuhinje

U prizemlju City Plaze, na Slavonskoj aveniji, nedavno je otvoren Hygge, bistro i bar iza kojeg stoji Danac s hrvatskom adresom, David Juul-Hansen. Osim što je vlasnik, on je i chef, a u Hrvatsku je došao prije nekoliko godina zbog obiteljskog posla, nepovezanog s ugostiteljskom industrijom. Prije toga, živio je diljem svijeta i imao niz restorana, barova i noćnih klubova u Engleskoj i Danskoj, ugostiteljstvo je, između ostalog, studirao i u Švicarskoj, a u Hrvatskoj je odlučio ostati nakon što je upoznao Martinu Stražičić, svoju sadašnju suprugu koja također radi u Hyggeu. Kako je i njezina obitelj imala restoran na obali, oboje su imali iskustva u tom području i odlučili da je vrijeme za pokretanje novog, zajedničkog projekta. Pravi su prostor, priča nam, tražili više od godine dana, pa iako nisu krenuli sa striktnom idejom da će se on nalaziti u sklopu velikog poslovnog kompleksa, na kraju im se ovdje jako svidjelo.

Doručak, hladna i topla jela

Ideja Hygge kuhinje je predstaviti tradicionalna danska jela s ponekim twistom; David naglašava da Danci vole raznoliku hranu, puno povrće, ribe, mesa ali i kvalitetnog raženog kruha. Isto tako, dodaje, Danci poštuju kulturu stola, cijene dobru hranu i vole se uz nju kvalitetno družiti. Meni je vrlo jednostavan i sastoji se od malog broja jela. Uz doručak, koji se poslužuje od 7 do 10 sati, a koji uključuje tost ili omlet, tu je i Smørrebrød sekcija hladnih jela, odnosno otvorenih sendviča s raznim dodacima. Mi smo kušali onaj s domaćom šunkom, kao i onaj s krumpirom i posve se oduševili i jednim i drugim; na oko izgledaju vrlo atraktivno, puni su okusa, i možda i najvažnije, takvo što ne bismo mogli pojesti nigdje drugdje u Zagrebu.

Lijevo: Aalborg sendvič s domaćom šunkom (25 kuna) Desno: Copenhagen sendvič s krumpirom i i chilli remuladom (25 kuna)
Sandro Lendler

Nakon hladnih jela, slijedi i dio s onim toplim. Tu su mesne okruglice s pire krumpirom, koje se jedu u svim skandinavskim zemljama, jedno riblje jelo, ramsteak s krumpirima i dnevni specijalitet (tjestenina s lososom), a doznali smo da je tendencija da se meni, jednom kad se kuhinja uhoda, mijenja na tjednoj bazi. Kad je riječ o desertima, nude aebleskiver, dansku verziju prozračnih, malih palačinki. Generalno, David nam je rekao kako se okusi skandinavske kuhinje sviđaju Hrvatima jer su im poznati. Nema nekih pretjerano egzotičnih začina ili namirnica, već se radi tek o drugačijoj kombinaciji onih poznatih. Posebno naglašava kako se Danci vode načelom pripremanja svježe hrane, a nipošto kupovanja gotovih proizvoda, čega se pridržava i u svom bistrou. To, kaže, zahtijeva i vještinu i dodatni trud, ali se itekako osjeti u finalnom jelu.

Dobar osjećaj po koji se vraća

Mesne okruglice u Hygge umaku s pire krumpirom (45 kuna)
Sandro Lendler

Kratko nam priča i o dizajnu interijera i eksterijera; kako bi cijela priča bila posve autentična, odlučili su se komade nabaviti od skandinavskih brendova. Namještaj s terase nabavljen je u IKEA-i, dok je interijer opremljen u Jysku, a za cjelokupni dizajn zaslužni su David i supruga. Zbog pandemije koronavirusa u više su navrata odgađali otvorenje pa su imali dodatnog vremena da se posvete detaljima u uređenju. Posebnu pažnju privlači šank, oslikan muralom koji prikazuje prepoznatljivu vizuru danske prijestolnice, ali i pin up djevojke, a njegovim su šarenilom nastojali kompenzirati manjak prirodnog svjetla u prostoru.

Aebleskiver, danske palačinke s džemom (17 kuna)
Sandro Lendler

Konačno, osvrnuli smo se i na priču o imenu. Hygge je vjerojatno najprepoznatljivija danska riječ, i može značiti sve od sinergije tjelesnog i emotivnog, susreta s neznancem za kojeg biste pomislili da se oduvijek poznajete, osjećaja uskakanja u vunene čarape i pijenja čaše vina uz svijeću, … A sličan će vam osjećaj, nadaju se vlasnici, nastojati izazvati i kavom ili ručkom u njihovom lokalu. Što se nas tiče, osvojili su nas i finom hranom i dobrom energijom, pa se po svoju dozu hyggea vraćamo prvom prilikom. Radno vrijeme je od ponedjeljka do petka, od 7 do 18 sati, uz napomenu da kuhinja radi do 16 sati.

Sandro Lendler
Sandro Lendler
Sandro Lendler