Gastro

Posjetile smo tvornicu ribe u Salima i uživale u burgerima sa srdelama

FOTO: Petar Santini

Redakcija S1 ovog ljeta primila je uzbudljiv poziv za posjet tvornici ribe Mardešić koja se nalazi na Dugom otoku, točnije u mjestu Sali

Tko god da je posjetio Sali, složit će se, to mjesto ima dušu. Sali je najveće mjesto na samom Dugom otoku i svakako mjesto s dugom ribarskom tradicijom. Upravo ovdje, davne 1905. godine osnovana je tvornica ribe Mardešić. Posjetile smo je.

Petar Santini

SRDELE KAO INSPIRACIJA ZA SVAKO JELO

Iz Zagreba put Dugog otoka smo krenuli u 6 ujutro – destinacija mjesto Sali. Pri dolasku smjestili smo se u hotel “Sali”, prekrasan smještaj zagrljen borovom šumom i netaknutom prirodom te potom uživali u prekrasnom restoranu Spageritimo, čiji nam je chef pripremio ukusna jela rađena s Mardešić proizvodima od jadranske srdele. Točnije, uživali smo u Mardešićevoj srdeli u marinadi od limuna koja dolazi bez ulja, srdeli u suncokretovom ulju s mediteranskim biljem, srdeli u umaku s povrćem-bez glutena, srdeli u bio-ekstra djevičanskom maslinovom ulju i klasičnoj srdeli u suncokretovom ulju.

Petar Santini

Što smo te posebne večeri jeli:

  • Popečke od zobenih pahuljica i sardine
  • Namaz od sardine u marinadi od limuna
  • Salatu od baby krumpira, sardine, maslina i kapara
  • Sardina burger
  • Pitu od sardine s roškom i porilukom
  • Pitu od sardine u povrću
  • Zapečenu palentu sa sardinom, paprikom i sirom

Nakon večere i kratkog druženja u baru Maritimo, bilo je vrijeme za odlazak na spavanje jer nas je rano ujutro čekao posjet samoj tvornici.

OBILAZAK TVORNICE MARDEŠIĆ

Tvornica Mardešić spominje se kao pravi simbol hrvatskog ribarstva, ali i suvremena i tehnološki jako opremljena tvornica za preradu ribe. Za početak, ranom zorom, dočekali smo ribare i njihov ulov koji je bio spreman za odlazak u samu tvornicu, u kojoj smo pomno pratili cjelokupni proces prerade srdele koju često nazivaju i kraljicom mora.

Svježa riba glavni je uvjet za kvalitetu proizvoda pa u tvornici prerada počinje u vrlo kratkom roku od ulova, upravo kako bi se sačuvala sama svježina ribe.

Zbog dobrih i godinama čuvanih odnosa s ribarima, Mardešić ima privilegiju da dobiva i bira najbolju ribu koja dolazi iz netaknutog mora i čiste prirode. Mardešićeva riba je ukusna i zdrava, a zbog pravilne i brze obrade same ribe, kojom ona zadržava svoju svježinu, na stolu uvijek možete računati na to da jedete zdravi i pravilno izbalansiran obrok.

PARK PRIRODE TELAŠĆICA I POSJET IZLETIŠTU KRŠOVICA

Sljedeći dan bio je planiran za izlet brodom u park prirode Telašćica no zbog lošeg vremena, odluka je ipak pala na automobile s kojima smo došli do vidikovca Grpašćak s kojeg se pruža nevjerojatan pogled na Kornate. Vrijeme se poboljšalo pa smo brodom otišli u obiteljsko izletište Kršovica koje se nalazi u samoj Telašćici.

Ako želite pojesti divlju ribu, odličnu hobotnicu ispod peke ili možda koje jelo s roštilja uz ostale specijalitete ovo mjesto je idealno za vas. Mi smo odlučili probati specijalitet mjesta Sali koje nazivaju „srdele na ražnju“ što je zapravo pečena srdela koju spremaju kao ražnjiće te se potom peče na žaru. Odlična je bila i hobotnica ispod peke koja nas nije ostavila ravnodušnima. U izletište možete doći i autom, ali kroz makadam pa svakako preporučujemo ako imate priliku da posjetite ovo divno izletište brodicom.

Na kraju, morali smo se pozdraviti s Dugim otokom i Salima, uputiti se na katamaran do Zadra te zatim nastaviti put prema Zagrebu.