VIKEND RECEPT

Ovi čokoladni sendvič keksi s karamelom zovu na kušanje. Nabavili smo recept

FOTO: bite it quick

Pronašli smo ga na blogu Bite It Quick

Na gastro blogu Bite It Quick uvijek iznova pronalazimo Mihaeline recepte koji nas zovu na testiranje, unatoč tome što se ne smatramo odveć vrsnim slastičarima. Naša nas je današnja potraga za utješnim vikend zalogajem dovela do čokoladnih sendvič keksića koji izgledaju neodoljivo, a sudeći prema popisu sastojaka, takvog su i okusa. Ne trebate, dakle, brinuti oko složenosti pripreme; umjesto toga, odvojite nešto vremena i upustite se u malu slastičarsku avanturu. Cijeli recept donosimo vam u nastavku.

Čokoladni sendvič keksi s karamelom

Što trebamo?

60 grama maslaca sobne temperature
100 grama smeđeg šećera
70 grama šećera
1 veliko jaje sobne temperature
1 žumanjak
2 žličice ekstrakta/arome vanilije
60 grama ulja
170 grama glatkog brašna
30 grama kakao praha tamnog
½ žličice praška za pecivo 3 grama
½ žličice sode bikarbone 2 grama
½ žličice soli 2 grama

Dodatno
100 grama krupnog smeđeg šećera

Slani karamel
200 grama šećera
80 grama maslaca izrezanog na komade
80 grama vrhnja za šlag s mliječnom masti sobne temperature
3 grama soli

Kako pripremamo?

U zdjeli pjenjačom izmiješajte brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Stavite sa strane. U posebnu zdjelu dodajte maslac i šećere, te miksajte dok ne postane kremasto, 3 do 4 minute. Dodajte jaje pa onda žumanjak, dobro izmiksajte nakon svakog dodavanja. Dodajte vaniliju i ulje i miksajte jednu minutu. Dodajte suhe sastojke i mikserom na najsporijoj brzini izmiksajte tek toliko da se sve poveže i nema vidljivih dijelova brašna. Nemojte previše izmiksati.

Zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 5 sati ili preko noći. Zagrijte pećnicu na 180 °C i obložite dva lima papirom za pečenje.
Stavite krupni smeđi šećer u malu zdjelu. Uvaljajte oko 10 grama tijesta u male kuglice, a zatim ih uvaljajte u šećer. Stavite pripremljeni lim za pečenje (ili tanjur obložen papirom za pečenje ako je lim prevelik da stane u zamrzivač) i stavite u zamrzivač na oko 15 minuta.

Keksiće pecite 7 do 8 minuta. Pustite da se ohlade 5 minuta i prebacite na žičanu rešetku da se potpuno ohlade. Za karamel: zagrijavajte šećer u srednje velikom loncu, uz stalno miješanje kuhačom. Šećer će se prvo zgrudati, ali s vremenom će se potpuno rastopiti.

Nakon što se šećer potpuno rastopi, dodajte maslac i umutite dok se ne sjedini. Budite oprezni jer će se smjesa naglo početi kipjeti i stvorit će se mjehurići. Karamel miješajte dok se maslac potpuno ne rastopi. Polako ulijte vrhnje za šlag i miješajte dok se potpuno ne sjedini. Ostavite da smjesa vrije minutu do dvije. Maknite s vatre i pustite da se ohladi i malo stvrdne. Na jednu polovicu keksića rasporedite otprilike jednu žličicu karamela, pa poklopite drugim keksićem. Ponovite postupak s preostalim keksima. Čuvajte u hladnjaku u dobro zatvorenoj posudi do pet dana, ali izvadite iz hladnjaka 20 do 30 minuta prije posluživanja.