VIKEND RECEPT

Ovaj vikend si priuštite ukusnu i sočnu tortu od cvjetače. Uživat ćete u svakom zalogaju

Irena Gavran (@pregacha) podijelila je s nama recept za ukusnu i sočnu tortu od cvjetače

FOTO: Pregacha

Irena Gavran (@pregacha) podijelila je s nama recept za ukusnu i sočnu tortu od cvjetače

Odlična je za doručak, ručak, večeru, pa čak i kao prilog nekom mesu. Da, ova torta od cvjetače onaj je ultimativni slani zalogaj koja u sebi ima i sir i luk i svojim okusom vas definitivno neće razočarati. Irena poručuje kako je pravi kad god ide negdje dalje jer joj je praktična za ponijeti, a njezini ukućani, baš kao i ona, obožavaju ovu povrtnicu na sve moguće načine. Kako pripremiti tortu od cvjetače, točnije ovaj odličan zalogaj donosimo vam detaljno u nastavku.

Što trebamo?

500 g cvjetače (cca)
1 crveni luk
65 ml maslinovog ulja
6 jaja
100 g grčkog jogurta
120 g brašna (pšenično, pirovo…)
pola praška za pecivo
na vrh žličice kurkume
100 g ribanca, parmezana ili nekog drugog tvrdog sira
100 g feta sira
malo timijana
1 žličica mješavine začina (origano, bosiljak, čili i ostale trave)
sol i papar po želji

Kako pripremamo?

Cvjetaču narežite na male cvjetove i kuhajte na laganoj vatri 15-ak min da malo omekane. Pola luka narežite na kolutiće, a pola na sitno, pa tu sitnu polovicu malo prodinstajte na malo maslinovog ulja.

U posudu za miksanje ubacite prodinstani luk, ostatak ulja i jaja pa dobro izmiješajte pjenjačom. Dodajte prosijano brašno, prašak za pecivo, kurkumu i sol i papar, pa ja kraju fetu i ribanac i dobro sve sjedinite. U tu smjesu dodajte kuhane cvjetove karfiola i izmiješajte.

Kalup za torte promjera 24 cm dobro namastite, pa poslažite kolutiće luka po dnu. Malo pospite mješavinom začina. Istresite smjesu u kalup, poravnajte i pecite na 180 stupnjeva nekih 50-ak min.