Ova veganska međimurska gibanica izgleda nestvarno dobro. Znamo kako je pripremiti
Vinka Tresić uvjerila nas je da je tradicionalna slastica jednako dobra i u veganskoj inačici
Vinka Tresić uvjerila nas je da je tradicionalna slastica jednako dobra i u veganskoj inačici
Nekako smo uvjereni da vas na kušanje slasne međimurske gibanice ne moramo pretjerano nagovarati. No, jeste li je kad pripremali? Na Instagram profilu Vinke Tresić, koji redovito pratimo, pronašli smo recept za ovu slasticu, ali u veganskoj varijanti. Tradicionalno se priprema od vučenog tijesta i četiri vrste nadjeva; svježeg sira, jabuka, mljevenih oraha i maka, a s čime možete zamijeniti sir i dobiti jednako ukusan rezultat, provjerite u nastavku.
Veganska međimurska gibanica
Što trebamo?
10 listova za savijače (bez jaja)
kokosovo ulje za premazivanje kora
1. nadjev – mak
150 g mljevenog maka
200 ml zobenog mlijeka (može i neko drugo biljno mlijeko)
2 žlice meda ili agavinog sirupa
2 žlice sušenih brusnica
malo limunove korice
Mak preliti kipućim mlijekom u kojem je prethodno rastopljen med, te dodati brusnice i limunovu koricu.
2. nadjev – “sir”
250 g svježeg tofua
2 žlice meda ili agavinog sirupa
sok 1 limuna
malo naribane tonke (može i ekstrakt vanilije)
pola šalice zobenog vrhnja
Tofu ocijedite, stavite u blender zajedno s limunom i zobenim vrhnjem. Blendati dvije minute te dodati med i naribanu tonku. Sve zajedno blendati još jednu minutu.
3. nadjev – orasi
125 g mljevenih oraha
100 ml zobenog mlijeka
1 žlica meda ili agavinog sirupa
1 žlica ruma
Orasi se preliju kipućim mlijekom u kojem se rastopio med i rum.
4. nadjev – jabuke
2 veće jabuke (slatke)
1 žličica cimeta
Neoguljene jabuke oprati, naribati i dodati cimet.
Kako pripremamo?
Listove za savijaču narezati na veličinu posude za pečenje. Posudu namastiti kokosovim uljem. Na dno posude za pečenje složiti tri lista za savijaču, a svaki list premazati kokosovim uljem. Na dno prvo staviti nadjev od maka.
Preko svakog sloja nadjeva staviti dva lista savijače, a svaki list također premazati kokosovim uljem. Potom zaliti nadjevom od “sira”, pa nadjevom od oraha i na vrh nadjevom od jabuke. Na kraju opet završiti s tri dobro namašćena lista za savijače. Sve zalijemo s oko tri žlice zobenog vrhnja.
Peći na 170 stupnjeva, 30 do 45 minuta (ovisno o jačini pećnice).