VIKEND RECEPT

Ova sladoledna torta izgleda toliko dobro da smo istog trena morali nabaviti recept

FOTO: @hungry_mile

Ne treba nam neki posebni razlog da vikend poželimo provesti radeći kakvu slasticu u kojoj ćemo uživati nakon ručka. Stoga, kad smo na Instagram profilu Mile Butorca vidjeli recept za prekrasnu sladolednu tortu od smrznutih banana, nismo predugo razmišljali. Obožavamo sladoled, obožavamo banane, a još više slastice koje koje su ukusne, vizualno efektne, a iznad svega jednostavne za pripremu. I još nam se nešto svidjelo, Mile je ovaj recept razvio u okviru projekta Food Wave, koji za cilj ima podići svijest o (ne)bacanju hrane – poput jako zrelih banana koje je zamrznuo pa koristio u ovom receptu. Cijeli recept za ovu ultimativnu ljetnu tortu možete provjeriti u nastavku.

Sladoledna torta od smrznutih banana

@hungry_mile

Što trebamo?

12 većih keksa (tipa Digestive, Gran cereale ili nešto slično)
3 – 4 žlice otopljenog kokosovog ulja ili maslaca
1 velika žlica meda ili agavinog sirupa
4 smrznute banane, izrezane na kolutiće
200 g krem sirnog namaza (možete koristiti i slatko vrhnje)
šaka smrznutog bobičastog voća ili jagoda
šećer u prahu i vanilija pasta po ukusu

@hungry_mile

Kako pripremamo?

1. Kekse valjkom ili batićem usitnite među čistom krpom ili u food procesoru. Dodajte im otopljeno kokosovo ulje i med, pa sve dobro povežite. Dno kalupa obložite masnim papirom, utisnite kekse u formu ‘zdjele’ tako da vam podloga ima dno i niske stranice.
2. Smrznuto voće ostavite oko 15 minuta na sobnoj temperaturi.
3. U food procesor ili blender dodajte dvije smrznute banane izrezane na kolutiće, 100 grama krem sira ili slatkog vrhnja, žlicu do dvije šećera u prahu i malo vanilije. Sve blendajte dok ne dobijte gustu, jednoličnu kremu. Kremu rasporedite po podlozi.
4. U uređaj dodajte preostale dvije banane, šumsko voće, krem sir ili vrhnje, te šećera i vanilije po ukusu. Blendajte dok se svi sastojci lijepo povežu, pa dobivenu kremu rasporedite po bijeloj.
5. Vratite u zamrzivač na minimalno tri do četiri sata ili preko noći, a prije rezanja ostavite barem 15 minuta na sobnoj temperaturi.