GASTRO

Na Hvaru kreće festival gastronomije na koji dolaze renonimirani domaći i strani chefovi

FOTO: FACEBOOK

Na Hvaru se od 22. do 25. svibnja održava Međunarodni festival gastronomije

Taste the Mediterranean koji okuplja renominirane chefove iz Hrvatske i inozemstva, sedam stranih i šest vrhunskih majstora u mediteranskom će ozračju promovirati sve blagodati prehrane. Tijekom ta dva dana vrhunski chefovi otkriti će sve tajne zanata zbog kojih su njihovi restorani zaslužili Michelinove zvjezdice, mjesto u vodiču Gault&Millau te izvrsne ocjene posjetitelja.

FACEBOOK

TKO ĆE SVE KUHATI?

Iz Španjolske stiže chef Vicente Patino koji će pripremiti jela iz tradicionalne kuhinje svoje Valencije. Na ekskuzivnoj večeri u Divinu kuhati će zajedno s njihovom šeficom Natašom Vukmiricom. Druga ekskluzivna večera održati će se u petak, u restoranu Laganini gdje će hrvatski chef Hrvoje Zirojević ugostiti Bee Satongun, najbolju šeficu Azije za 2018. te s njom pokazati što je zajedničko tajlandskoj i mediteranskoj prehrani. Treća večer održati će se u restoranu Kod kapetana gdje će talijanski chef Marcello Trentini ukrstiti kuhače s dva domaćina Tončijem Jerkovićem i Antunom Matkovićem Carem.

FACEBOOK

Kulinarski show za publiku u hvarskom Arsenalu održati će japanski chef Ippei Uemura koji će predstaviti umjetnost filetiranja tune. Prvi put u Hrvatsku dolazi i chef iz Albanije, Sokol Prenga, majstor slastičar, pekar i chocolatier, veliki promotor albanske kuhinje. Sloveniju će na festivalu zastupati Igor Jagodič – slovenski chef godine prema Gault&Millau vodiču te vinska akademkinja i somelijerka Mira Šemić.

FACEBOOK

EDUKATIVNE RADIONICE ZA LJUBITELJE GASTRONOMIJE

Paralelno s dnevnim radionicama na kojima će se čuti sve o ekološkoj poljoprivredi na Mediteranu, tradicionalnom sušenju ribe na Hvaru te o klasičnom i suvremenom interijeru Mediterana u hvarskom Arsenalu izmjenjivati će se renomirani predavači, gosti festivalske konferencije pod nazivom “Održivi mediteranski prehrambeni sustavi”.

“Cilj je ovog Festivala promocija Hvara, odnosno Hrvatske kao vodeće mediteranske wine & gourmet turističke destinacije”, istaknula je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica i osnivačica Teste the Mediterranean festivala.

Kako bi se dočarao Mediteran kakav je nekad bio Ivo Grande Zaninović, predsjednik lokalne udruge Piover pokazati će gostima stare alate s kojima s proizvodilo ulje lavande. Ona je mediteranska poveznica s Provansom koju će franskuski chef Lionel Levy predstaviti kroz neka tipična jela dok će domaći chef Igor Živanović pripremati jela od lokalnog samoniklog bilja.

FACEBOOK