PROMO

Liječnici upozoravaju: ova tegoba javlja se kod jedne od 17 osoba

FOTO: PR

Jeste li znali da čovjek u prosjeku dnevno guta jednom u minuti, dok se konzumacijom hrane povećava broj na oko 900 puta?

Zamislite da vam gutanje izaziva bol ili je skroz onemogućeno. Upravo to proživljavaju osobe koje pate od disfagije, poteškoće gutanja koje mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija poput udisanja hrane i tekućine, pothranjenosti i dehidracije. Disfagija je poteškoća koja se često javlja; smatra se da će jedna od 17 osoba razviti neki oblik disfagije u životu. Pogađa 60 – 80% oboljelih od neurodegenerativnih bolesti, do 13% odraslih, inače zdravih osoba i starijih od 65 godina, a u domovima umirovljenika broj osoba sa smetnjama gutanja penje se na visokih 50 – 75%.

Kako prepoznati disfagiju?

Najčešće se ovaj poremećaj javlja kao posljedica neuroloških oštećenja i bolesti (Parkinsonova bolest, moždani udar, demencija, multipla skleroza i slično) te se njegovo liječenje može zanemariti ili “skriti” među simptomima drugih bolesti.

Oblik hrane kakav mogu jesti osobe s disfagijom

Najčešći simptomi disfagije su kašalj tijekom i nakon gutanja, promjena kvalitete glasa nakon gutanja (grgljanje, “vlažan” glas), ulazak sadržaja (hrane i tekućine) u dišne puteve i pluća, ulazak sadržaja u dušnik, curenje oblikovanog zalogaja hrane žvakanjem, curenje hrane ili tekućine kroz nos ili usta, smanjena kontrola sadržaja unesenog kroz usta, vraćanje sadržaja, sporije hranjenje ili izbjegavanje unosa hrane i pića zbog nelagode i straha, česte infekcije dišnog sustava te nenamjeran gubitak tjelesne mase.

Ipak, da bi se postavila dijagnoza disfagije potrebno je obaviti multidisciplinaran klinički pregled (uključuje pregled logopeda, neurologa, radiologa, otorinolaringologa, nutritivnog tima i medicinske sestre) koji predstavlja početak dijagnostičkog postupka kojim će se utvrditi koliko je uznapredovala bolest i koji je stupanj disfagije prisutan. Najveći izazov za osobe koje pate od disfagije predstavlja svakodnevna i uravnotežena prehrana, jer i tekuća i kruta hrana predstavljaju poteškoće kod gutanja. Glavno obilježje prehrane za osobe s disfagijom je primjena zgusnute hrane, u obliku pirea.

Općoj je javnosti ova poteškoća relativno nepoznat pojam. S ciljem jače senzibilizacije i bolje upućenosti javnosti o disfagiji, u Hrvatskoj je nedavno pokrenuta javnozdravstvena kampanja “Svakome treba zagrljaj, svakome treba GUTljaj”. Raznim aktivnostima u kampanji koju podržava i Hrvatsko neurološko društvo sustavno se promiče bolje znanje o poteškoći koja je prisutna u brojnim obiteljima i s kojom se bore mnogi pojedinci. Ukoliko želite saznati više o načinima prehrane, liječenju i rehabilitaciji kod disfagije ili želite sami procijeniti svoj rizik od disfagije, posjetite stranicu disfagija.hr.