GASTRO

Kvarnerski škamp, ježinac, kavijar i pčelinji pelud. Evo što se sve nudi na ljetnom meniju restorana Zinfandel's

Jadranska lignja, listovi mlade blitve, kokos (4)
FOTO: lili bašić

Chefica godine 2022. prema izboru vodiča Gault & Millau Croatia Ana Grgić Tomić i ove je godine potvrdila status zelene Michelinove zvjezdice restoranu

Restoran Zinfandel’s Hotela Esplanade, koji krasi vjerojatno najljepša blagovaonica u Zagrebu (i šire) upravo je predstavio novi meni. A chefica godine 2022. prema izboru vodiča Gault & Millau Croatia, Ana Grgić Tomić svojim je održivim principima pripreme hrane i ove je godine restoranu osigurala zelenu Michelinovu zvjezdicu. Kao i uvijek pri slaganju novih menija, Grgić Tomić se vodila sezonskim namirnicama; ovaj je jelovnik tako nadahnut je ljetom, suncem i morem. Osim toga, posebnu pažnju posvetila je održivosti i minimalnoj obradi da bi namirnice zadržale izvorni okus (primjerice, od mrkve se radi i sok i prah, od tikvica koristi cvijet i plod), a neke od onih posebno zanimljivih uključuju morskog ježinca, Oscietra kavijar, kokice heljde, cvjetni prah, pčelinji pelud, dagnje, vrganje, ljupčac i lavandu.

Consommé od rajčice, dimljene mini rajčice

Od jela koje bi posebno izdvojila i preporučila probati, izdvaja kvarnerski škamp koji dolazi iz podvelebitskog kanala (uz njega poslužuje cvjetni prah i umak od soka mrkve i pčelinjeg peluda), osvježavajući consommé od rajčice (koje nabavlja iz obližnjeg OPG-a) uz svježi bosiljak i cvijet soli, poširani file kovača s kremom od ljupčaca, marinirane jakobove kapice koje dolaze uz kremu od marelice, jabučni ocat i tartar od breskve te lagane perle od jogurta i bazge koje rade s tekućim dušikom. Preporučuje i svježe cvjetove tikvica punjene pjenastom aromatičnom kremom od tartufa poslužene uz poširani žumanjak, kao i marmeladu od mlade cikle koja se služi uz striploin steak za sve one koji i ljeti preferiraju mesna jela. Od slastica, izdvaja ledeni sorbet za sve one koji se žele osvježiti okusima agruma i mente koja, kao i većina začinskog bilja, potječe iz malog vrta na terasi Oleander, a onda i desert koji spaja gorku čokoladu i svježe marinirane smokve koje je obogatila umakom od smokvina lista.

Cvijet tikvice punjen kremom od tartufa

Konačno, kaže i da je ponosna na njihove domaće krekere i vlastitu focacciu uz koju poslužuju domaći aromatizirani tučeni maslac, te vrhunsko ekološko maslinovo ulje Nai 3.3 s Dugog otoka, nagrađeno brojnim certifikatima kvalitete. Ponuda à la carte dostupna je svaki dan za ručak i večeru od 12.30 do 23 sata, dok se nedjeljom od 12.30 sati poslužuje tradicionalni brunch po cijeni od 450 kn. Cijeli meni možete pogledati ovdje.

Dimljene školjke sv. Jakova, sok od marelice

Gnudi s mladim sirom, morski ježinac
Kvarnerski škamp s mladom mrkvom
Bisque sa šafranom i narančom, marinirana trilja, dimljene dagnje, gel od češnjaka
Kremasti rižoto s dimljenim bakalarom i bobom
Poširani file kovača, ljupčac, marinirane bijele šparoge
Američki striploin odrezak, usoljena cikla, ulje od bora, pinjoli, crni češnjak
Divlji brancin, velouté od brancina, crna kvinoja, kelj
Goveđi jezik, umak od sušene govedine i divljeg začinskog bilja
Mousse od guščje jetre, crumble od kakaa, marinirana rabarbara s timut paprom