Kvarnerski škamp, ježinac, kavijar i pčelinji pelud. Evo što se sve nudi na ljetnom meniju restorana Zinfandel's
Chefica godine 2022. prema izboru vodiča Gault & Millau Croatia Ana Grgić Tomić i ove je godine potvrdila status zelene Michelinove zvjezdice restoranu
Restoran Zinfandel’s Hotela Esplanade, koji krasi vjerojatno najljepša blagovaonica u Zagrebu (i šire) upravo je predstavio novi meni. A chefica godine 2022. prema izboru vodiča Gault & Millau Croatia, Ana Grgić Tomić svojim je održivim principima pripreme hrane i ove je godine restoranu osigurala zelenu Michelinovu zvjezdicu. Kao i uvijek pri slaganju novih menija, Grgić Tomić se vodila sezonskim namirnicama; ovaj je jelovnik tako nadahnut je ljetom, suncem i morem. Osim toga, posebnu pažnju posvetila je održivosti i minimalnoj obradi da bi namirnice zadržale izvorni okus (primjerice, od mrkve se radi i sok i prah, od tikvica koristi cvijet i plod), a neke od onih posebno zanimljivih uključuju morskog ježinca, Oscietra kavijar, kokice heljde, cvjetni prah, pčelinji pelud, dagnje, vrganje, ljupčac i lavandu.
Od jela koje bi posebno izdvojila i preporučila probati, izdvaja kvarnerski škamp koji dolazi iz podvelebitskog kanala (uz njega poslužuje cvjetni prah i umak od soka mrkve i pčelinjeg peluda), osvježavajući consommé od rajčice (koje nabavlja iz obližnjeg OPG-a) uz svježi bosiljak i cvijet soli, poširani file kovača s kremom od ljupčaca, marinirane jakobove kapice koje dolaze uz kremu od marelice, jabučni ocat i tartar od breskve te lagane perle od jogurta i bazge koje rade s tekućim dušikom. Preporučuje i svježe cvjetove tikvica punjene pjenastom aromatičnom kremom od tartufa poslužene uz poširani žumanjak, kao i marmeladu od mlade cikle koja se služi uz striploin steak za sve one koji i ljeti preferiraju mesna jela. Od slastica, izdvaja ledeni sorbet za sve one koji se žele osvježiti okusima agruma i mente koja, kao i većina začinskog bilja, potječe iz malog vrta na terasi Oleander, a onda i desert koji spaja gorku čokoladu i svježe marinirane smokve koje je obogatila umakom od smokvina lista.
Konačno, kaže i da je ponosna na njihove domaće krekere i vlastitu focacciu uz koju poslužuju domaći aromatizirani tučeni maslac, te vrhunsko ekološko maslinovo ulje Nai 3.3 s Dugog otoka, nagrađeno brojnim certifikatima kvalitete. Ponuda à la carte dostupna je svaki dan za ručak i večeru od 12.30 do 23 sata, dok se nedjeljom od 12.30 sati poslužuje tradicionalni brunch po cijeni od 450 kn. Cijeli meni možete pogledati ovdje.